ПолитикаАлбанци- народ и дрога

Никола Трифић17. септембра 2019.1 min

Утицајни британски лист „Индепендент“, недавно је објавио прилично опширан текст под насловом „Албанија-европска Колумбија“, у којем се децидно обрађује тема: Како је Албанија као мала држава са југоистока Европе, постала седиште кријумчарења дроге на континенту?!

Колико је сам текст озбиљно новинарско дело, довољно говори чињеница да је у његовој припреми учествовало више аутора, а да је само проучавање хабитуса данашње албанске државе трајало неколико месеци.

Вероватно ће добар део јавног мњења, бар у Србији рећи: Ми смо то одавно знали! Или: Енглези су коначно престали да се праве Енглези. Тачно! Обе потенцијалне реакције, пре свега нашег грађанства на писање утицајног британског гласила биле би исправне. Ми то јесмо одавно знали!

Све оно што Албанија заиста јесте, народ Србије на неки начин у виду последица осећа сваког дана.

Заправо Албанци су последњих 30 година по угледу на Американце, створили своју „дубоку државу“. Само за разлику од америчке „дубоке државе“, коју чине разне структуре економског, геополитичког и војно-индустријског лобија, „дубина“ Албаније огледа се у чврстом нарко бизнису, који финансира сваки потез политичког, али и интелектуалног естаблишмента из Тиране.

Ипак, све оно што ми одавно знамо, на жалост НЕ ЗНАЈУ грађани широм Европе. Слика о Албанцима у њиховим очима, је између осталог и због ранијих радова „Индепендент-а“ сасвим другачија. За њих су наше комшије, малобројан и вредан народ- који преживљава од сточарства и земљорадње.

Наравно, истина је потпуно другачија. Албанска „Фаза-1“ на Балкану, у којој су се „Арбанаси“ привикавали на нову средину и живели од плодова малог парчета земље је одавно прошла.

Оставили су они за собом и „Фазу-2“, где су као новопечена нација објашњавали себи- да су они заправо балкански староседеоци који хиљадама година живе поред Јадранског мора и да сасвин случајно за све то време, нису имали ниједног морепловца који је отпловио даље од Италије.

Када је тачно дошло до метаморфозе албанског националног бића тешко је рећи. Можда онда, када је она реч „ШИП“ у њиховом надимку „Шиптари“, која на изворном албанском значи „брдо“, уз помоћ аустроугарских и западноевропских етнолога и политичких гео-стратега, за потребе НЕО-албанизма добила значење „орао“?! Ни мање ни више, него по птици грабљивици, коју Албанци данас здушно својатају- као да се ради о њиховом властитом канаринцу.

Албанска застава

симбол Албаније- заправо двоглави орао припада Албанцима колико и нилски коњ Србима

Било како било. Шта код да је довело до албанског преображаја, јасно је да Албанци одавно живе своју „Фазу-3“, која каже: да ова патуљак држава има неке од највећих нарко дивова у Европи- који су у стању да битно утичу на прилике и неприлике на континенту.

И баш зато је важно што су Енглези бар на тренутак престали да се праве Енглези и што су дозволили себи да озбиљније загребу у структуру државе и нације, која је не тако давно настала склапањем „нуспроизвода“ тешке балканске историје, између осталог и у њиховој „мајсторској радионици“.

МАФИЈА И ДРЖАВА- НИСКЕ ПОБУДЕ ЗА ВИШИ ИНТЕРЕС

Нигде у Европи не постоји тако јака спрега мафије и политике као у Албанији.

Албански мафијашки кланови, које многи сматрају за најјаче и најорганизованије у Европи, дубоко су инкорпорирани у политички систем и у ланцу доношења одлука од локалног до републичког нивоа заузимају битно место.

Наравно, крајње логичко питање би било: Како је једна мала држава, могла да изнедри тако моћну мафију? Заправо, одговор се крије у кључној речи питања: ДРЖАВА!

Албанска мафија је пре свега „државни пројекат„!

Почело је са албанском емиграцијом 70-их и 80-их година. Тада је створена чврста веза између власти у Тирани и њихових најпрепознатљивијих амбасадора у свету. Наравно, веза на обострано задовољство.

Мафија је имала државу иза леђа- сигурно место за одлагање и улагање капитала, док су албанске власти пазариле двоструку корист. Прво: добиле су стабилан извор прихода, између осталог и за државну касу, који је одржавао какав такав социјални статус у овој иначе економски врло неразвијеној земљи. И друго: мафија је својим утицајем преузела улогу албанске дипломатије. Постала је неформални, али и главни борац за добијање шире међународне подршке тзв. албанским националним интересима.

Све сецесионистичке активности Албанаца, почевши од Космета, преко Северне Македоније, Црне Горе и Грчке, јуче, данас и сутра, имале су и имаће у званичној Тирани политичку и логистичку подршку, а у мафији свог главног финансијера, који с једне стране купује оружје за убијање људи, али у исто време с друге стране, тоне дроге претвара у капитал за куповину подршке међународних моћника и светских медија за убијање истине.

ОВК војска

Терористичкa ОВК: највећим делом финансирана новцем од трговине наркотицима

Према тврдњама више пута прозваног „Индепендент-а“, Албанци држе најмање 30% укупног европског тржишта наркотицима. Осим што је Албанија центар производње и дистрибуције дроге на старом континенту, ова држава постала је и велика перионица прљавог новца.

Управо захваљујући оној спрези мафије и политике, око три милијарде евра годишње се преведе у легалне токове- и то највише преко грађевинских фирми. Поређења ради, албанска мафија само у својој матичној земљи Албанији, на годишњем нивоу легализује већу количину новца, него што је рецимо укупан буџет државе Црне Горе.

Због тог разлога имамо ситуацију, да иако је Албанија на папиру једна од најсиромашнијих држава у Европи, албански градови доживљавају прави „грађевински бум“. Ничу пословни и стамбени простори, тржни центри, хотели, одмаралишта и тако албански криминални кланови по мишљењу британског листа, остварују вековни сан сваке мафије, а то је: да у потпуности воде државу!

Е САД…

Занимљива је позадина писања „Индепендент-а“? Да, ми смо то одавно знали, то није спорно. Но, шта је натерало Британце да прогледају, или биље речено да проговоре о ономе о чему су до сада безобразно ћутали?

Да ли је у питању, само храбаар чин групе новинара, или је „по среди“ озбиљнија и шира редукција британског и уопште западног става према Албанцима?!

Велики Мао Це Тунг је давно рекао: „Историја, то су симптоми, ми им дајемо дијагнозу“. Досадашња дијагноза о Албанцима, успостављена од стране Запада, била је погрешна. Не, они нису мали обесправљен народ, који је угњетаван од стране својих комшија.

Крајње је време да се без обзира на мотив, у здравственом картону балканског болесника пише нова дијагноза. Она која одговара истини:

„Disordines mentales propter clamnom et dysfonctionem cerebri sive morbum physicum“.

Или у преводу са латинског: Душевни поремећај узрокован оштећењем и дисфункцијом мозга. Да не замери неко, али хоће то од дроге.

Никола Трифић

Главни и одговорни уредник

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.