Наука и ТехнологијаБрој ПИ: 31 билион корака ближи бесконачности

Mарко Миљковић16. марта 2019.1 min

Нови светски рекорд за понос читаве науке.

Вредност броја пи израчуната је у дужини од 31 билон цифри, чиме је надмашен до сада најбољи резултат на свету од 22 билиона.

Подухват вредан сваког поштовања, остварила је Јапанка Ема Харука Ивао, која ради за америчку компанију „Google“. Она је утврдила нове цифре уз помоћу којих је дошла до импресивног низа, коришћењем „cloud“ рачунарског сервиса ове компаније.

Прве цифре броја пи су 3.14 и свима су познате, али тај број је заправо нема краја. Чак и иза 31 билион цифри које је установила Ема Харука Ивао, стоје три тачке.

Мистичност овог броја је у томе, што је његово проучавање, попут проучавања свемира: апсолутна бесконачност. Ипак, импресиван резултат Јапанке Ивао, представља скраћивање пута ка бескрају, а с обзиром на широку примену броја пи у пољима математике, физике и механике, нема сумње да је њен подухват, велики допринос и поклон науци.

број ПИ

Број ПИ ирационалан, трансцендентан и бесконачан

Магија броја ПИ

Број пи, познат још и као „Лудолфов број“ или „Архимедова константа“ је у свет математике и уопште науке увео Вилијам Џоунс 1707.године, а посебно популаризовао Леонард Ојлер пар деценија касније. Дефинише се као однос обима и пречника круга, или као однос површине круга и квадрата над његовим полупречником. Његова ознака је мало слово „п“, иначе 16.слово грчког алфабета, које је узето, као прво слово од грчке речи „периметар“, која у буквалном преводу значи: мерити около.

Математичари воле да кажу, да број пи има свој универзум и своју природу. Често томе додају: Не упоређујте га ни са чим познатим на овом свету. Свакако, нећемо. Ипак, да напоменемо да у универзуму без граница Лудолфовог броја постоје три основна правила.

Прво: број пи је ирационалан број, другим речима, његова вредност се не може изразити преко разломака. Друго: то је такође трансцендентан број, што значи да га није могуће изразити коришћењем коначног броја целих бројева из четири основне рачунске операције: сабирања, одузимања, дељења и множења. И треће правило: Без обзира на достигнућа у трагању за његовим бескрајем, бар у опште емпиријске сврхе вредност броја пи се заокружује на 64 децимале, почиње са 3.1415926535 и наравно сад иду оне поменуте три тачке (…). Нећемо даље. Но, ако се питате: Зашто се његова вредност заокружује на „само“ 64 децимале? Да кажемо, да је на пример, број пи заокружен на 11 децимала довоњан да милиметарском прецизношћу израчунате површину Земље, а његова вредност заокружена на 39 децималних места је довољна да се израчуна обим било ког круга који се може наћи у видљивом свету са прецизношћу једнакој величини атома водоника.

Следеће, крајње логично питање, вероватно би било: Чему онда служи низ од 31 билиона цифри???

Па, знате математика је то. Претпоставимо да служи за израчунавање савршенства. Оно сасвим сигурно и станује негде тамо, у бескрају.

Ема Харука Ивао

Ема Харука Ивао

Ема Харука Ивао

Дама из Јапана која је последњих дана задивила свет тако што је у потрзи за бесконачним, направила 31 билион корака, три године ради за „Google“ и како сама каже: имала је велику подршку ове компаније у свом раду. „Google“ је са поносом објавио резултат своје службенице на светски дан броја пи 14.марта, а она је у интервју за ББС рекла: да је од малена била импресионирана овим бројем и да је сањала дан, када ће у његовом проучавању отићи даље од својих предходника. Приде је додала, да њено „чудо“ не би било могуће, да „Google“ није стао иза ње, уступивши јој све неопходне ресурсе.

Иначе, Харука Ивао је за своје достигнуће користила 25 виртуелних машина у периоду од сто двадесет и једног радног дана, а како би цео подухват успео, било јој је потребно 170 терабајта података!!! Поређења ради, у само једном терабајту меморије може стати 200 000 музичких нумера у дигиталном запису.

 

Mарко Миљковић

Технички директор

1 коментар

  • Dragutin

    3. априла 2019. at 23:39

    Sjajan tekst. Meni kao profesoru matematike, clanci ovog tipa su uvek zanimljivi. Vi ste ovu temu obradili jako kvalitetno, samo potkrala vam se jedna greska, vezana za „tri pravila“ broja PI. Tacnije, prvo i drugo jesu pravila, delovi koji govore o njegovoj iracionalnosti i transcendentnosti, trece sto ste naveli, je vise matematicka konstatacija, ne i nuzno pravilo. Ali sve u svemu, vrlo dobar i zanimljiv tekst.

    0

    Оставите коментар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.

Повезани чланци