Друштво и КултураГеостратег и ВИ

Никола Трифић17. априла 2019.1 min
Industrial WordPress Theme

Драги пријатељи, у име свих сарадника на интернет магазину ГЕОСТРАТЕГ, имам обавезу, али и личну жељу, да свима вама који сте предходних 15 месеци нашег трајања, посветили део свог времена и своје пажње, нама и нашем раду, упутим једну велику и искрену захвалност.

Ми смо мали медиј, који је почео са својим животом у најблажој форми речено у „чудном добу“ новинарства како у Србији, тако и у свету. Да, сложићемо се сви, данас је лако, седети кући и штанцовати вести све док се не усија компјутерска тастатура. Ту је његово величансвтво интернет, очас посла сте повезани и доступни свима у свету. Ипак све те благодети модерног доба, све предности које је донео 21. век, попут утваре прати једно велико проклетсво. Превише је вазда жутог и тазе пожутелог садржаја на нашем медијском небу. Превише је дезинформација, спина, манипулација и кича. Медији су се данас, на жалост поделили на оне ЗА и ПРОТИВ власти. Постали су два света, које после различитих насловница, спајају средње стране посвећене, ужасној интерпретацији црне хронике, културолошки загађене и контаминиране турбо-фолк- ријалити свакодневицом.

Медији нашег доба, а ту без изизетка мислим на већину средстава јавног информисања, који су доступни јавности у штампаном и електронском облику, су попут две стране левка. Једна потпуно удаљена од друге, али у исто време обе међусобно зависне, спојене својим концентричним кругом. Једна почиње са своји хвалоспевом о власти „како нам никад није било боље“, друго са својим хвалоспевом о опозицији, који прати прича, „како нам никад није било горе“. Но, како се круг левка сужава, како тоне и иде ка свом „уском грлу“, почетне различитости које су од старта бесмислене, јер су исфорсиране, навијачке, наручене и оперисане од било какве објективности, претварају се у још гору „истост“, у виду пренесених, или боље речено прекопираних вести, о томе: „како су се комшије међусобно поубијале“, „како је отац напаствовао ћерку“, „ко је кога и колико пута ј… у ријлитију“, „који певач или певачица те недеље умиру од канцера“ итд.

Да ли је новинарство данас мртво? Није! На срећу или на жалост, живље је неко икад. Само лишено било какве професионалне етике и морала. Живи свој живот бестидности, живот који је у потпуности у складу са данашњим временом. Уместо да буде „коректор“ тог времена, оно је постало његов изопачени одраз, „слика и прилика“ додатно унаказена, уређивачким примитивизмом и сулудом похлепом за тиражом, прегледима по сваку цену, лајковима, твитовима… И ако мислите, да је новинарство тако само У Србији, грдно се варате. Оно је у том свом „Нео-облику“ у Србију увежено. Ушло је на врата и кроз прозоре, заједно са либералним капитализмом, невладиним организацијама, разним инструментима страног утицаја. Увезли смо трулеж и у репродуковању истог, отишли даље од његовог оргиналног произвођача. Кажу: Када човек копира мајстора, осуђен је да постане мањи мајстор, али када копира будалу и битангу, неминовно постане већа будала и битанга. Ако нам је то као друштву био циљ, онда смо успели.

Да ли смо ми бољи? Не смем ни да се усудим да одговорим на то питање. Ви сте меритум свега. Ви сте поштована публико тај мецена, који процењује вредност сваког од нас. Ми се само трудимо, а трудићемо се и даље, да понудимо другачији садржај. Да ли је „другачији“ уједно и бољи, ваше је да дате суд, на нама је да прихватимо пресуду. Ипак, за тај „ваш суд“, али и за вашу пажњу, борићемо се аналитичким новинарством и ауторским текстовима. Свесни да се не можемо свима свидети и да неко с пуним правом може имати анимозитет према нашем раду. Но, сваки текст објављен на Геостратегу, потисан именом и презименом свог аутора, представља његов лични СТАВ о теми коју обрађује, став који није copy-paste варијанта „преношења“ вести у пар редова текста, замаскираним брдом реклама, већ као што рекох, сваки текст је искључиво СТАВ свог аутора, његово мишљење и његов лични печат на страницама данашњег времена, изражен са довољно редова текста, да се има шта читати и који у вама може изазвати реакцију, похвалу, критику, слагање и неслагање. Чињеница, да смо млад и мали тим на почетку, не значи да очекујемо неку врсту, специјално нежног третмана у вашим реакцијама. Напротив! Ми без посебног увијања у целофан, оцењујемо рад других, ви имајте исти приступ према нашем. Ваш СТАВ на наш СТАВ, за отворени дијалог, уз међусобно уважавање, неговање квалитета јавног дискурса и поштоваање права да свако може изнети своје мишљење.

Наш мото је: Ми на ствари не гледамо другим очима, а најмање вашим, ми се само трудимо да не жмуримо. Управо тако! Без играња жмурки у сопственим животима и без склањања погледа од реалности, онакве каква је. Наш циљ није победа у немогућој мисији да се свидимо свима. Напротив! Ми само желимо да се бавимо темама, које се својим постојањем баве нама, на наш начин, из нашег угла. Настојањем да у одговору на њих будемо, што студиознији, дубљи, искренији, наравно по потреби и провокативнији. Ипак, ако нас нешто на том путу ограничи, нека то буде наша сопствена интелектуална немоћ, недостатак речи, израза и фраза, нека се саплетемо о боље од себе. Али, ограничавајући фактор, није и не сме бити, страх од изговорене речи, лицемерно прихватање квази политичке коректности, по којој је увреда легитимна, а истина непожељна, или губитак вере да новинарство у Србији може бити боље.

Никола Трифић Геостратег

НИКОЛА ТРИФИЋ: главни и одговорни уредник ГЕОСТРАТЕГА у опуштеном издању

Буди наш сарадник

Уколико сте и сами заинтересовани за писање текстова, а притом су вам блиске области које ми обрађујемо и наш начелни приступ раду, пошаљите нам ваше радове, радо ћемо их објавити. Такође можемо склопити и другачије облике сарадње. Наравно, све ваше поруке, у виду критика, предлога и сугестија, узећемо у обзир са највишим степеном озбиљности, са намером да уз њих као медиј константно растемо и напредујемо.

ГЕОСТРАТЕГ-МАРКЕТИНГ

Ако желите да рекламирате вашу фирму, бренд, производ или уопште ваш рад који је у складу са законским регулативама Републике Србије, Геостратег нуди изузетно повољне услове рекламирања и маркетиншке сарадње. Као интернет магазин, који активно учествује у очувању и промовисању „нашег“ ћириличког писма, нудимо посебне финансијске повољности, уколико ваша реклама подразумева употребу ћирилице. Финансијске олакшице, односе се и на рекламирање производа здраве хране, као и услуга сеоског туризма. Такође, ако сте писац почетник, радо ћемо потпуно бесплатно рекламирати ваше дело.

Планови за будућност

У првој половини 2019. године број прегледа на нашем сајту константно расте. Први дани јула, донели су нам по први пут четвороцифрени број читалаца на дневном нивоу. Наравно, свесни смо да се налазимо на почетку, осуђени на све „дечје болести“ које ваља прележати, а које почетак, свачији па и наш подразумева. Такође, потпуно смо свесни чињенице, да смо килеметрима удаљени од оних, који се с правом могу сматрати: познатим, промовисаним и етаблираним, али вољни да учимо, напредујемо и будемо бољи. Ако би планове требало представити у кратком резимеу, могли би рећи: „Желимо да да останемо своји и да постанемо бољи“. Другим речима, желимо да будемо: бољи него што јесмо, али у исто време да останемо оно што јесмо. Постати и остати, ваљда је то звезда водиља данашњег новинарства, барем оног које није обојено жутом бојом. Надамо се вашој подршци и помоћи на том путу.

Геостратег и ВИ, у нашој заједничкој шетњи кроз стварност отворених очију. ХВАЛА НА ПОВЕРЕЊУ.

Никола Трифић

Главни и одговорни уредник

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.

Повезани чланци