СпортЛиверпул на трагу снова

Joван Јоцић14. јануара 2019.1 min

Кад ако не сад !

Вероватно не постоји бољи начин да се почне прича о Ливерпулу, од те просте реченице, која у себи сједне стране крије сву зебњу, страх, глад и фрустрацију насталу вишедеценијским шампионским постом, али с друге откриве феноменалну прилику коју си играчи Ливерпула сами себи створили, да јендом коначно расктрсте са негативном традицијом и ставе тачку на готово тридесетогодишњу апатију.

Ливерпул је своју 18. и последњу титулу првака Енглеске освојио у сезони 1989/90, док се елитно енглеско такмичење још звало „Дивизија 1“. Од тада до данас имамо 28 година шампионске апстиненције. Истина, у том периоду „редси“ су освојили „Лигу Шампиона“, играли још два пута у финалу тог такмичења освојили „Куп УЕФА“ и „Суперкуп Европе“, као и неколико „ФА и Лига купа“, али је титула првака, која за све острвске тимове има посебну тежину стално измицала.

Ипак, изгледа да је црном низу дошао крај. Ливерпул је у текућој сезони врло близу својих снова. Додао бих, толико близу да се назире тренутак када ће Џејмс Милнер као капитен тима високо подигнути трофеј „Премијер Лиге“, уз победнички поклик: КОНАЧНО; НАШ ЈЕ !

Једноставно Ливерпул ове сезоне мора да буде шампион! Све је на њиховој страни: тим, игра, довољна бодовна предност у односу на конкуренте, хемија у свалчионици, физика на терену. Сви предуслови су ту, тако  да је из ове перспективе готово немогуће замислити другу екипу на победничком постољу на крају сезоне 2018/19.

Искрено, желим им ту титулу. Не због тога што имам неке босебне емоције према Ливерпулу, већ због играча који зиаста играју леп и атрактиван фудбал и пре свега због навијача, који предходне три деценије када није било лако навијати за Ливерпул, нису одустали од своје црвене боје и никада, ни у једном тренутку нису дозволили да у по њих „зло време“ вољени клуб „хода сам“

Навијачи Ливерпула

Навијачи Ливерпула мерна јединица за оданост и лојалност

Феноменални Јирген Клоп

Најзаслужнији за сјајну позицију Ливерпула, захваљујући којој су „редси“ близу 19-те титуле првака Енглеске, а прве по окриљем „Премијер Лиге“, свакако је, један од најбољих тренера данашњице Јирген Клоп.

Немац је у својој трећој сезони на клупи тима са Енфилда, коначно скоцкао екипу по својој мери, која игра фудбал на задовољство свих искрених заљубљеника у овај спорт. Ливерпул делује попут добро уштимованог оркестра, а посебан тон целој причи даје дириген филхармоније са Мерзисајда Јерген Клоп, својом харизмом, енергијом и ретким фудбалским господством.

Колико је Немац, џентлмен, имала је прилику да се вери и публика у нашј земљи, тачније навијачи Црвене Звезде приликом гостовања Ливерпула на стадиону „Рајко Митић“ у оквиру 4. кола овосезонске „Лиге шампиона“.

Прво, одбио је да у Београд поведе Ђердана Шаћирија, како утакмица не би отишла са спортског на политички терен, због познатог сукоба који овај албански Швајцарац има колективно са свим Србима. И друго, Клоп је на популарну београдску Маракану дошао са „Наталијином рамондом“ на реверу у знак поштовања свим српским жртвама у Првом светском рату. И то, онако, на своју руку и мимо протокола, желећи да искаже пијетет једном страдалом народу. Шта рећи ? Чиста 10-тка из џентлменства, БРАВО ГОСПОДИНЕ КЛОП.

Јирген Клоп

Јирген Клоп, велики тренер и велики господин

Ипак, има и оних којима Јирген Клоп није нимало омљена и симпатична особа. Наравно, у питању је „а ко би други био“ него Жозе Мурињо. Док је условно речено, још био жив у „Премијер лиги“, Мурињо је често волео да провоцира Клопа. Последње такво, „пецкање“ десило се мало пре него што је ћудљиви Португалац најурен са клупе Манчестер Јунајтеда.

Наиме, на питање новинара да упореди себе са Клопом, Мурињо је одговорио:

Ваше питање је глупо колико је бесмилено! Па како можете упоређивати мене са њим ? Шта је он у Енглеској освојио ?  Ето добро, упоредићу нас, ја сам Жозе Мурињо у Енглеској сам освојио све, он је Јирген Клоп, у Енглеској није освојио ништа. Да ли сте задовољни ?“

Мурињо је итак, у једноме у праву. Клоп, заиста у Енглеској није освојио ништа, ЗА САДА. Но, освојиће ускоро и то на начин на који Португалац није и вероватно никад неће.

Када се већ Жозе Мурињо поткрао овом тексту, да кажемо да упоређивање њега и Клопа, није пуко пребројавање трофеја, то је упоређивање две галаксије, два потпуно различита схватања фудбала.

Клопове екипе, некад Мајнц и Дортмунд, а данас Ливерпул, побеђују тако што просто желе да буду боље од противника, а Мурињове тако што желе да убију игру.

Баш због тог схватања фудбала, стиче се утисак да Клопови играчи играју: прво за публику, па за себе, па тек онда за њега! Код Муриња, важи друга филозофија његови играчи: играју прво за њега, па онда опет за њега и на крају, за њега и себе. А публика ? Или како би Жозе рекао: “ А да то су људи са плаћеним картама“, они кад су већ ту где су, могу да седе и гледају.

Наравно, ово поређење је апропо оног схватања фудбала. Није све само у освајању трофеја! Битан је начин на који се до њих долази. Начин, на који Ливерпул под Јиргеном Клопом покушава да дође до трофеја, је такав да за њих без дилеме можемо рећи: МИЛИНА ИХ ЈЕ ГЛЕДАТИ ! 

Можда је то најважније. Фудбал је ипак само игра,. Ливерпул се ове сезоне тако лепо игра фудбала, да ће се и та судбина смиловати и подарити им дуго очекивану титули првака Енглеске.

Као што рекох: Кад ако не сад.

Joван Јоцић

Новинар

1 коментар

  • Portugalac

    14. јануара 2019. at 20:37

    Jedan je Zoze Murinjo!!! Tri titule u Engleskoj, tri uzastopne u Italiji, jedna ili dve u Spaniji, nekoliko u Portugalu, dve lige sampiona… Sta ima Klop? Batali te tu pricu o lepoj igri. Fudbal se igra za rezultate, kome je do utiska nek ide na umetnicko klizanje.

    0

    Оставите коментар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.