ПолитикаМилошевић и НАТО: погрешан и погрешни

Никола Трифић24. марта 2019.1 min

У данима у којима се обележава годишњица од НАТО агресије на нашу земљу, једна од стандардних тема је: анализа политике тадашњег југословенског руководства, са готово вечитим питањем: Да ли смо тих 90-тих година негде погрешили?

Питање које константно прати напаћени српски народ, попут сенке губавца и просјака која је стално ту, за њим, служи да подсети јадника, када год се окрене и погледа на свој почетак, на сву трагедију његовог сопственог израза и сав бесмисао наредног корака, који би требао да иде напред. Питање које стално разједа, чак и 20 година након бомбардовања, односно готово три деценије од почетка тих несретник 90-тих, као да на њега никад нисмо дали довољно ваљан одговор.

Јесмо, погрешили смо! И то пуно, ту нема спора. Предстаљати полтику Слободана Милошевића као цвеће у рајској башти је потпуно погрешно. Погрешили смо уопште у прихватању 90-тих година, такве какве су биле, са свим својим тенденцијама и тада новом гео-политичком реалношћу.

Звани и незвани аналитичари, реалисти и поборници теорија завере, русофили и англофили, или како би их народ све заједно крстијо „кусо и репато“, се бар у једном слажу: Срби нису схватили значај пада Берлинског зида! Шваба се ујединио, а нама то није говорило ништа.

Стим да уједињење Немачке није једино наше „несхватање“. Нисмо ми разумели, ни шта представља распад СССР-а, ни шта значи експанзија Америке, ни колико је по нас опасна никад јача католичка компонента у Европи.

Нисмо разумели, ни да социјализам држећи у левој руци Комунистичку партију, а у десној своје чедо у лику самоуправљања, мора да крене пут историје. У време распада многих илузија и заблуда, Срби нису схватили ни да је дошао крај њиховој највећој заблуди, по имену: Југославија.

Та држава, то српско коцкање са сопственим идентитетом на почетку 20. века, је на крају истог дошло на наплату. Зарад стварања нечег већег и нереалног, могућег једино у надахнутим делима пијаних песника, положили смо хипотеку на оно што смо имали: Србију. Посао је пропао и како то обично бива у овом суровом свету: хипотека је појела улог!

У ствари није! Остала је Србија, само у горем положају него што је била у време свог нововековног стварања, средином 19. века. Сама, прокужена и проказана, са далеком и беспомоћном браћом, са непријатељима у лику некадашњих пријатеља, са главом на пању и високо подигнутом секиром у рукама оних, чију је главу некада иста та Србија са сличног пања спасавала.

Но, колико год да је обичан народ био „одсутан“ и „туп“ у разумевању ствари и околности, од којих му живот зависи, један човек је то морао да разуме: Слободан Милошевић. За њега нема оправдања. Он је био изабран, да би разумео и схватио. На жалост није.

Без обрира на то што су (бело) светски медији сатанизовали његов лик и дело, оптужујући га за све и свашта и правећи од њега балканског Сотону, чињеница је, да се Милошевић није снашао у улози лидера. Не, он није био Хитлер са краја 20. века, није био ни југословенски пироман, био бих спреман да тврдим, да није био ни ратни злочинац, Милошевић је само био лош политичар, погрешан човек у кључном моменту за своју државу и народ.

Слободан Милошевић

Слободан Милошевић

Ипак, без обзира што је Милошевић са собом донео две трагедије, своју личну, као политичар који није разумео време у којем је владао и ону много гору, нашу колективну, што нам је баш такав „неразуман“ човек водио државу, то не оправдава НАТО злочин, почињен 1999. године.

Операција Савезничка сила, или како смо је ми из неког разлога назвали „Милосрдни анђео“, није била никаква кампања, или интервенција. То је био злочин против човечности, отворени чин агресије на једну независну државу, извршен мимо дозволе и одобрења Савета безбедности Уједињених нација.

У свом крвавом пиру, НАТО је предвођен САД, бувално и дословно погазио читав низ закона и међународних конвенција:

 1. Већ речено, „Операција Савезничка сила“ извршена је мимо дозволе и одобрења Савета безбедности УН, што је директно кршење међународног права.
 2.  НАТО је ушао у отворерени рат, иако ниједна чланица алијансе није била директно или индиректно угрожена, што је против правила и Статута самог НАТО пакта.
 3.  У току 78 дана бомбардовања, мета удара били су објекти чија је сврха искључиво цивилног карактера: школе, болнице, породилишта, стамбене куће, зграда РТС-а, међународни путнички воз на релацији Београд-Скопље.
 4.  Коришћено је међународним конвенцијама забрањено касетно оружје и оружје са осиромашеним уранијумом.
 5.  Број цивилних жртава, директно страдалих од НАТО пројектила, био је десет пута већи од броја жртава међу војском и полицијом. Најмлађа цивилна жртва била је девојчица Милица Ракић, стара само три године. За њено убиство, али и за убиство осталих цивила, ниједан амерички или НАТО званичник, официр, или чак пилот, није никада одговарао.

НАТО пакт

НАТО злочини још чекају на правду

НТАО пакт, основан 1949. године, је на пола века свог постојања, морао да докаже сврху свог живота, хабитус свог организма, сву суштину, лице и наличје свог бића. И доказао је. Заправо алијанса је тада урадила оно за шта је створена: Била је предходница капитализму, лака коњица која је трасирала пут њиховом тешком оружју: банкама, инвестицијоним фондовима, великим корпорацијама и невладиним организацијама. То је права суштина НАТО пакта! Тзв. борба за такође тзв. демократију и људска права, је прича за малу децу, у коју ни они сами не верују.

Никола Трифић

Главни и одговорни уредник

1 коментар

 • Gradjanin

  26. марта 2019. at 01:07

  Neko je konacno okarakterisao politiku Milosevica kako treba, a da pritom nije umanjio odgovornost Natoa za njihova zlodela. Kada citate npr. Pecat oni nemaju problem da kritikuju Nato, ali zanemaruju pogresnu politiku Milosevica. S druge strane kada recimo slusate N1, oni satanizuju Milosevica, ali izbegavaju da ukazu na svu odgovornost Nato pakta. Vi ste Milosevica nazvali losim i pogresnim politicarem, koji nije shvatio vreme u kojem je vladao, sto apsolutno odgovara istini, ali ste u isto vreme ukazali koliko je Nato jedna zlocinacka organizacija. Bravo!

  3+

  Оставите коментар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.