СпортМундобаскет у Кини

Joван Јоцић17. марта 2019.1 min

У суботу 16. марта, одржан је жреб за 18. Светско Првенство у кошарци, које ће се од 31. августа до 15. септембра ове године оджати у Кини.

Најмногољуднија земља на свету, по први пут ће бити организатор Мундобаскета, а 32 најбоље селекције на свету подељених у 8 група, Кинези ће угостити у 8 градова непосредних домаћина.

Вољом жреба, Србији је „запала“ група Д, која ће се играти у граду Фошан на далеком истоку Кине, у оквиру које ће Орлови за ривале имати репрезентације: Анголе, Филипина и Италије.

Наравно, први поглед на групу јасно ставља до знања, да су Италијани условно речено, једини достојни противници, тако да „Срби“ заиста не би смели да имају превише мука да обезбеде једну од прве две позиције, које гарантују пласман у другу фазу такмичења.

Ипак, оно што у овом тренутку вероватно највише брине селектора Ђорђевића, али и ширу кошаркашку јавност у нашој земљи је: Са којим ће тимом Србија наступати у Кини.

Након завршене епизоде у Лос Анђелес Клиперсима, капитен Милош Теодосић, ће готово сигурно бити први у реду за слушање „Боже правде“ на Мундобаскету, али је потенцијално учешће трeнутних НБА асова: Богдановића, Бјелице, Јокића и Марјановића и даље под знаком питања.

Из ове перспективе гледано, најближи да овери визу за Кину је Богдан Богдановић. Бек Сакраменто Кингса, је у више наврата изјавио да је спреман и вољан да брани боје Србије на Светском Првенству. Бјелица и Марјановић још нису донели коначну одлуку, док можда највећа неизвесност влада око нове мега-звезде НБА лиге Николе Јокића.

Подсећамо, Србија је актуални светски, европски и олимпијски вицешампион. На предходном Светском Првенству, одржаном 2014. у Шпанији, Орлови су дошли до финала где су заустављени од репрезентације Сједињених Америчких Држава. Најуспешније селекције на до сада одиграних 17 турнира су: Југославија (Србија наследник) и САД са по 5 злата, следе СССР (Русија) са три златне медаље, односно Бразил са две, док су по једном Светско Првенство освоили Аргентина и Шпанија.

Фиба Пехар

Чека новог(старог) власника: Пехар намењен најбољој кошаркашкој репрезентацији на свету

 

* Групе, градови домаћини и учесници 18. Мундобаскета у Кини

Група А (Пекинг): Обала Слоноваче, Пољска, Венецуела, Кина

Група Б (Вухан): Русија, Аргентина, Јужна Кореја, Нигерија

Група Ц (Гвангжу): Шпанија, Иран, Порторико, Тунис

Група Д (Фошан): Ангола, Филипини, Италија, СРБИЈА

Група Е (Шангај): Турска, Чешка, САД, Јапан

Група Ф (Нанђинг): Грчка, Нови Зеланд, Бразил, Црна Гора

Група Г (Шенжен): Доминиканска Република, Француска, Немачка, Јордан

Група Х (Донган): Канада, Сенегал, Литванија, Аустрија

Joван Јоцић

Новинар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.