Друштво и КултураНајсрећнија држава на свету је ?

Милош Митић31. јануара 2019.1 min

Финска !!!

Према истраживањима које су спровеле Уједињене нације, најсрећније држава на свету за прошлу 2018. годину је Финска.

Званични подаци поменутих истраживања биће обелодањени од стране УН 20. марта на светски дан среће. Ипак, према дострупним информацијама које извор имају у самим агенцијама које за потребе Уједињехих нација врше анализу друштва и испитивања јавног мњења на глобалном нивоу, Финци и даље суверено владају као наорд који је најзадовољнији под небеском капом своје земље.

Напомињем, најважнији део последње реченице у којем се каже: и даље ! С обзиром да је Финска и у прошлом истраживању које је обухватило период за 2017. годину такође заузела прво место. Иза њих, на високим позицијама листе „срећника“ налазе се: Норвешка, Данска, Швајцарска, Канада и Нови Зеланд.

Занимљиво је да су САД рангиране на 18. место док се њихови главни такмаци у трци за политичко-војни утицај Русија и Кина, налазе испод 50. позиције.

Као најнесрећнија места за живот на свету, очекивано сматрају се поједине афричке државе са израженом стопом сиромаштва, криминала и корупције, док се као посебан случај „баксуз државе“ издваја Бурунди.

Треба знати да УН поклањају велику пажњу овим истраживањима и да она никако нису пуко састављање листе из досаде. Напротив! Метод истраживања у којем учествују реномирани социолози, политиколози, економисти и бројни стручњаци из разних области, подразумева подробну анализу БДП-а, социјалних давања, просечне зараде, поверења грађана у институције, степен корупције, тако да се на крају опсервације једне државе, заиста добије релевантан закључан о општем стању ствари у њој.

Где је Србија ?

Србија на листи „срећних и несрећних“ заузима 79. место. Горе позициониране су: Црна Гора 81. место, Хрватска 82. место, БЈР (северна) Македонија 89. место, Бих 93. место, затим Албанија 112. место, док се међу земљама региона „срећнијим“ сматрају становници Словеније и Мађарске.

Наше 79. место је заправо врло лоше. Како показују истраживања које су спровеле не само УН, већ и неке домаће агенције, становници Србије имају изразито висок степен неповерења према ономе шсто се зове друштвено-политички систем.

Чак 70% испитаника није задовољно условима рада и просечном платом, док њих 80% мисли да је систем корумпиран, односно да се „без везе“ или политичког интервенционизма не може напредовати.

Једине институције чији рад грађани „колико-толико“ позитивно оцењују си: Војска Србије, Српска православна црква и донекле МУП, док с друге стране влада велико незадовољство стањем у правосуђу, школарству, здравству, култури и медијима.

„Suomen“ земља благостања

Да се вратимо на оне, који за себе с правом могу рећи да су „срећни људи“.  Suomen како Финци на матерњем језику зову своју земљу, се не без разлога сматра државом благостања. Запосленост је изузетно висока, просечна примања међу већим у Европи, док је корупција врло ретка појава.

Наравно, такву друштвену хармонију прате и одређене особине самог народа. Разлог зашто корупције готово да нема, је тај што су Финци врло алергични на ову штетну појаву, па ће уколико примете узимање или давање мита, то врло радо пријавити надлежним органима. Просечан Финац има поверење у правосуђе, а ако направи анализу предмета њихових судова, видећете да случајеви у којима се међусобно туже комшије или чланови породице: не постоје. Е сад, да ли вас ово последње речено, само уи контра примеру подсећа на један други народ ?

Финска

Финска: држава за пример

Данашња Финска има површину од 338 424 км² и популацију од око 6 милиона становника, Сматра се земљом језера и шума. У Финској има чак 187 000 језера, док је 2/3 земље прекривено шумама. Главни и највећи град је Хелсинки са 600 000 становника, док су већи градови Еспо, Тампере и Турку.

Финци су народ Угро-Финског порекла, етногенетички најближи Естонцима и Мађарима, чине 90% популације своје земље, док њих 86% уверском смислу припада Евангелистичкој Лутеранској цркви.

Ипак, ако сте помислили да су Финци успрешни и срећни, зато што су заборављени на северу Европе, грдно се варате. Овај народ је још један у низу оних, којем се може доделити епитет „страдалног„.

Рецимо, ми ћемо често као разлог наше дриштвене застарелости навести петовековно ропство под Турцима. С друге стране, главни јунаци ове приче „Финци“ су у ропству били дупло дужи период.

Финци готово да немају независну средњевековну историју. Простор данашње Финске су у 11. веку освојили Швеђани и тако стекли апсолутну управу над том територијом, све до 1809. када она пралази под власт велике Руске Империје.

Своју независност Финска стиче тек 1918. године, али је она у току Другог светског рата „за мало“ доведена у питање. Наиме, тада због сукоба са Совјетским Савезом, Финци остају без 30% своје тадашње територије, док због комплексних историјско-политичких околности њихова Оландска острва морају стално бити демилитаризована зона, са високим степеном аутономије.

Ипак, Финци су „злу не требало“, имајући у виду, борј становника развили врло снажну Армију. Њихова војска располаже са америчким борбеним авионима Ф-18 „Super Hornet“, као и немачким тенковима „Leopaad 2A6“, док су у погонима своје војне индустрије створили јендо од најбољих оклопно-борбених возила на свету „Patria“.

Иако је чланица ЕУ, Финска је задржала војну неутралност, док је служење војног рока у трајању од шест месеци у овој земљи обавезно. Иначе, Финци су врло патриотски орјентисан народ. Веровали или не, по проценту грађана који би у случају рата, без размишљања узели оружје у руке и бранили независност своје земље, налазе се у европском и светском врху.

Рекло би се: Финци су доказ, како један малобројан страдали народ, тешке историје може да створи државу и друштво за пример. Дакле: Могуће је!

 

Милош Митић

Новинар

1 коментар

  • СрбоРус

    31. јануара 2019. at 16:52

    Финска је руска земља! Вратиће је Москва кад тад под своје скуте. То је божја правда.

    0

    Оставите коментар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.

Повезани чланци