Наука и ТехнологијаПовратак Легенде

Mарко Миљковић14. децембра 2018.1 min

Компанија „Radionomy“ објавила је дуго прижељкивану вест, да ће се наш омиљени плејер из прошлости „Winamp“ у наредној 2019. години вратити на сцену, на велика врата у новом руху и формату, под именом „Winamp  5.8„.

Након гашења последње верзије 20. децембра 2013. тешко да је прошла нека година, а да није била праћена шпекулацијама и произвољним „рекла-казала“ најавама о могућем повратку и реактивирању „“Winamp-а“. Но, компанија „Radionomy“, одлучила је да наредна 2019. буде година пресека, година краја нагађањима и година почетка новог живота легендарног „PC“ програма.

Као предходница читавој причи, на интернету се пре пар месеци „као случајно“ појавила „бета“ верзија „Winamp 5.8“ (Winamp 58_3653_beta_full_en_us.exe).

Иначе, ознака „бета“ у информатичком свету међу програмерима позната и као, „недовршено Франкенштајнско програмско копиле“ користи се за означавање програма који су још у повоју и у фази испитивања. На примеру „Winamp-a 5.8“ јасно је да то „случајно се појавила„, пада у воду и да се не ради о неком „дезертиралом војнику“, већ о осмишљеној акцији компаније „Radionomy“, са циљем да се испипа пулс корисника пред завршно штимовање и полирање новог „Winamp-a“ у очи његовог великог „Come back-a“ најавњеног за наредну годину.

Наслов „Повратак легенде“ апсолутно одговара истини, али, што је можда важније, одговара осећају усхићења, које настаје када нешто „ново“ што долази, асоцира на нешто што је било, на нека прошла  времена, која су по старом добром обичају, наравно „била боља“.

Млађи корисници рачунара, вероватно ће приче нас нешто старијих о „Winamp-у“, пропратити ироничним смешком и питањем: „Шта ће нам Winamp, када имамо YouTube“? Но , да баталимо то. Шта деца знају ?

Ипак, ми који мамо довољно година, да нам на помен „Winamp-а“ срце заигра у ритму носталгије, уз неизбежно сећање на све пуштене „Divx“ фајлове и на оно чувено „Ј“ на тастатури приликом састављања плеј-листе, имамо права да пуних уста кажемо:

“ Добро нам дошао – ЛЕГЕНДО“ !

winamp plejer

winamp plejer

Да подсетимо „Winamp“ (стари) је (био) софтвер за преслушавање mp3 фајлова и пуштање компакт-дискова, са подршком за приказ „Windows Media“ формата. Но, захваљујући погодностима бројних проширења које је „Winamp“ нудио, лако се могла побољшати функционалност програма, али и извршити додатна надоградња са могућностима за репродукцију „Divx“ i „MPEG“ фајлова.

Програм, који је 1997. осмислио Џастин Франкел, већ на самом почетку због комбинације могућности и једноставности коришћења, стиче огромну популарност.

„Winamp“ 99-те године за 80 милиона долара купује компанија „АОL“, која се старала о њему, све док 2013. није донела одлуку о гашењу „Winamp-а“.

Годину дана касније програм за необјављену своту новца прелази у руке компаније „Radionomy“ и од тада крећу она поменута „наклапања“ о његовом потенцијалном повратку.

Јасно је, да је руководство „Radionomy-а“ било свесно да у мору сличних програма, који су никли као печурке после кише, „Winamp“, не може да се тек тако врати на тржиште. Чекао се развој новог програма, за потребе нове генерације, на старм добрим темељима и дочекало, оно што је најављено за 2019.

Нови „Winamp 5.8″ представљаће мултиплатформску апликацију, која ће имати могућност да скупи сву вашу музику „Podcast-е“ и „Straming“ сервисе на једној локацији.

„Winamp 5.8“ је у односу на свог предходника имаће потпуно нови, редизајнирани изглед, могућност „пуштања“ свих аудио и видео формата, уз гарантовану подршку за „Windows 10“.

„Winamp 6.0“ наша реална блиска будућност.

Добро упућени кругови, тврде да је без обзира на помпезну најаву и на сво нестрпљење које га ишчекује „Winamp 5.8“ само први корак дугорочног циља, компаније „Radionomy“ да на тржиште избаци, прву варијанту „Winamp-а“ на мобилној платформи, за коју се већ сада зна да ће понети име „Winamp 6.0„.

Како се већ увелико прича верзија „6.0“ појавиће се као аудио-плејер за различите мобилне платформе са циљем да постане главни програм за репродукцију аудио формата, који би се на „носивим“ уређајима користио за слушање свих врста аудио садржаја.

„Radionomy“ има прилично амбициозан план, да „Winamp 6.0“ у перспективи пружи могућност формирања „станице“ за све музичке, али и друге аудио садржаје, односно да може да обухвати све од „Spotify“ плејлиста, до „Audiable“ аудио књига.

Наравно такав подухват, захтева озбиљне партнере, али и бројне дозволе из различитих „интересних“ делова индустрије. Ипак „Radionomy“, прилично самоуверено тврди да је „Winamp 6.0“ наша реално блиска будућност.

Но, пре те „реалне блиске будућности“, на задовољство милиона бивших и бидућих корисника, пред вратима имамо „извесну садашњост“ у виду „Winamp 5.8“ коме још једном можемо да поручимо – ДОБРО НАМ ДОШАО!

Нови, дуго-очекивани и коначно дочекани „Winamp 5.8“ је довољан разлог да носталгији обучемо ново одело и подсетимо се: „Како је то некада било“.

Зато, сви ви који памтите „Winamp“ из његовог прошлог живота, скраја 90-тих и почетка 2000-тих, можете слободно, без оклевања, као некада: „Нека добра кућна журка, одабрано друштво, она и ви, само сада са покојом седом у глави, оно чувено „Ј“ на тастатури за пар песама у низу, Џин-тоник као заједничко пиће, ваше руке око њеног струка, проверени пријатељ да у право време  пригуши светло и направи савршену атмосферу, за ваш плес“. И ко зна шта још…

 

Mарко Миљковић

Технички директор

3 коментара

 • Читатељка

  18. децембра 2018. at 16:48

  Какав текст, са одушевљењем сам га прочитала. Пример како текст који говори о обичној информацији, може да буде занимљиво написан, попут приче. Уживала сам, поготово на крају 🙂

  3+

  Оставите коментар

 • Gradjanin

  27. марта 2019. at 16:24

  Pohvala za tekst, stvarno dobar! Uzbudljiviji je tekst od same informaciji o navodnom „povratku“ Winampa. Inace povratak metuzalema je dokaz da u danasnjem vremenu bezidejnosti totalnog odsustva za inovativnost ljudi recikliraju i ozivljavaju stare ideje. Izgleda da su sponzoruse i narodne pevaljke jedino orginalno sto je ovo vreme dala. Na zalost!!!

  0

  Оставите коментар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.

Повезани чланци