Војска и НаоружањеСмртоносни Вихор долази у Србију

Према незваничним најавама које долазе из кругова блиским Министарству одбране, Србија је заинтересована за куповину ракетног система Смерч, руске производње.

Наравно, ову вест треба узети са једним великим знаком питања, јер иста „бар за сада“ долази из домена шпекулација. Но, уколико се испостави као тачна и Србија у догледно време стварно постане јача за Смерч, нема сумње да ће се „ватрена моћ“ наше Копнене војске битно повећати.

Уопште прво довођење у исти контекст Смерч-а са Војском Србије, бар у медијима, десило се маја прошле године након посете председника Александра Вучића војној паради у Москви. Први човек државе је тада изјавио, да је од руског колеге Владимира Путина добио личну препоруку, да су два идеална оружја за Војску Србије: ПВО систем „Панцир“ и ракетни систем „Смерч“.

Када је Панцир у питању, његова куповина се већ увелико води као „готова ствар“. Ипак, остаје нам да видимо да ли се са набавком „Панцира“ прича завршава, или ће Србија поред овог дефанзивног оружја, пазарити и оружје изразито офанзивног карактера.

БМ-30 СМЕРЧ

Смерч или у преводу са руског „Вихор“, је тешки самоходни дванаесто-цевни ракетни систем, намењен уништавању живе силе, оклопљених возила, складишта, бункера и неоклопљених мета у концентричним круговима.

Епитет „тешки“ у дескрипцији његове намене, открива податак, да се ради о систему заиста огромне разорне моћи, којег стручњаци често воле да назову: Најјачим руским оружјем после нуклеарне бомбе.

Његов развој и каснија серијска производња (од 1989.) донели су примарно СССР-у,а потом и Русији двоструку корист. Прво: створено је изузетно јако и ефектно оружје за властите потребе и друго: добијен је одличан извозни адут, који је предходних деценија донео лепу зараду, с обзиром да је продат у двадесетак земаља света, у броју већем од 400 јединица.

БМ-30 Смерч

БМ-30 Смерч

Смерч користи више врста ракета калибра 300 мм, максималног домета 90 км. Ракете су дужине 7.6 м, теже 800 кг, од чега је тежина бојеве главе, која може бити: парчадна, противпешадијска, противоклопна, вискоексплозивна или термобарична, чак 243 кг.

Систем, којим руководи трочлана посада, састоји од свог ракетног дела, односно 12 лансирних цеви монтираних на тело транспортера високе мобилности и проходности, као и велике аутономије у кретању, који је уз то опремљен савременим уређајем за аутоматску контролу ватре.

Једна од главних предности коју Смерч има је могућност да свих 12 ракета лансира за само 38 секунди.

Ипак, можда највећа препрека Србији да набави ово моћно оружје, поред несумњивих притисака са Запада, са циљем да се то не деси, јесте и цена самог ракетног система, која износи 10 милиона евра по комаду.

Aлександар Димитровски

Новинар

2 коментара

 • Gradjanin

  26. марта 2019. at 01:17

  Gospodine Dimitrovski, vi ste izgleda ovaj tekst pisali onog dana kada nije bilo ni vesti ni inspiracije, pa ste rekli sebi: “ Ajde da napisem nesto, atraktivno, da zvuci!“ Na zalost, napisali ste glupost. Smerc nije ni blizu Srbije, a nece nikada ni biti. Tacnije uopste ne postoji namera nase zemlje za kupovinom ovog oruzja. Prvo: nije potrebno, Drugo: nemamo mi novac za to. Tekst vam je „ala“ Informer, kada pogledam ostale tekstove na vasem sajtu, reci cu vam: Ne treba vam to, kvarite utisak.

  1+

  Оставите коментар

  • Александар Димитровски- Геостратег

   20. априла 2019. at 16:42

   У тексту је истакнуто да вест треба узети са великим знаком питања. Дакле, постоје одређене шпекулације да је Србија заинтересована за Смерч. Текст је писан на основу шпекулација и индиција, а не због недостатка инспирације.

   0

   Оставите коментар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.

Повезани чланци