Наука и Технологија5Г МРЕЖА: Живот светлосном брзином, или пречица до смрти?

Mарко Миљковић13. јула 2019.1 min

ОНА ДОЛАЗИ!

Није реч о холивудској звезди која је решила да посети ове просторе, већ о новом стадијуму у развоју високе технологије познатом као „пета генерација мреже бежичног интернета“, или скраћено 5Г.

Свидело се неком или не, напредак науке и технологије је неумољив. Чак и када иза тог „напредка“ стоји један велики „знак питања“ због бојазни и страха да се новотарија не олупа о главу, и на крају свима донесе више штете него користи, процес даље ИТ еволуције је незадржив.

5Г мрежа је наша блиска будућност! То је јасно и око тога нема спора. Американци и Кинези су најдаље отишли у развоју и  примени до сада стечених знања. Конкретно, у САД на експерименталном нивоу 5Г већ „живи“, док се њено пуштање у рад у пуном капацитету најављује за 2020. годину, када се на тржишту очекује права поплава уређаја који подржавају 5Г.

Кина с друге стране бар неформално носи епитет „светског лидера“ у развоју 5Г мреже, и осим за властите потребе помоћи ће развој исте у Европској унији, која у овом тренутку у технолошком смислу каска. Када ће Кина пустити у погон 5Г, упућени кажу да ће то пре свега бити политичка одлука Пекинга, док се она на територији ЕУ може очекивати до 2025. године.

Нова мрежа донеће далеко веће могућности, чак и до 100 пута већу брзину конекције и дистрибуције података у односу на 4Г стандарде, али и бројна оправдана питања која за сада прате нејасни одговори, што просто ствара дилему: Да ли 5Г дочекати раширених руку, или са великом дозом скепсе?

мрежа 5Г

5Г- будућност какву (не)желимо

5Г- ОПАСНА ИЛИ НЕ?

Сигурно питање „број 1“ које у овом тренутку окупира пажњу науке, бар оне усмерене ка ИТ иновацијама, је то: Да ли је и колико 5Г мрежа опасна по здравље?

За сада у самој струци у покушају да се одгонетне дилема влада потпуна дисхармонија. Једни су прилично гласни у тврдњи да 5Г може битно нарушити наше здравље, па чак и утростручити могућност добијања канцера, док други кажу да је њено потенцијално штетно дејство занемарљиво.

Ипак, обе стране, и она ЗА и она ПРОТИВ, развоја и постојања нове мреже у једном су сагласне: 5Г дефинитивно има дејство на наше тело у виду микроталасног зрачења! Е сад, да ли штетно или безопасно? Одговор на ово, рекло би се „питање свих питања“ за сада није познат, или се из неког разлога вешто крије!?

Елем, за разлику од 2Г, 3Г и 4Г мреже које функционишу у домену „радиус спектра“, 5Г мрежа функционише у домену микроталасног спектра, а ту могућности достижу неслућене размере. Рецимо, подаци које 3Г мрежа пренесе за 24 часа, 5Г преноси за свега 3,6 секунди! Сада замислите тај микроталасни бум када се те могућности ставе у функцију око 100 милијарди разних уређаја широм света, који би у сваком тренутку могли да црпе потенцијал 5Г мреже.

Другим речима, у раду 5Г наше тело (највише глава) може да буде, или боље речено биће суочено са ударом 90 милијарди електромагнетних таласа у свакој секунди. Чак и да није штетно, намеће се крајње логичко питање: Да ли нам је толика брзина стварно потребна?

Простор где би 5Г у цивилне сврхе заиста могла бити учинковита и сврсисходна, односи се пре свега на ГПС-навигацију и развој аутомобила на принципу ауто-пилота, за све друго макар моја маленкост је много ближа ставу: 4Г је сасвим довољна.

Но, наука не пита. Једини смер којим она може да иде, је једино и искључиво „напред“. Као што је већ речено: Свидело се то неком или не.

 

 

Mарко Миљковић

Технички директор

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.

Повезани чланци