Друштво и Култура64. Међународни сајам књига у Београду- ЊЕНО ИМЕ ЈЕ АНА!

Никола Трифић22. октобра 2019.1 min

САЈАМ КЊИГА И АНА ЈОВАНОВИЋ

На Београдском сајму отворен је 64. по реду Међународни сајам књига. Највећа манифестација те врсте у овом делу Европе, под слоганом „Писмо=Глава“, са Милованом Витезовићем као домаћином и Египтом као државом специјалним гостом, трајаће до 27. октобра.

Публици ће бити представљена дела од стране 500 излагача, од чега 60 из иностранства, а према речима организатора очекује се рекордна посета од чак 200 000 људи.

Ипак, у мору издавачких кућа, разно-разних дела, хартијом овековечених „недела“, заслужних и незаслужних ексклузиваца… По мишљењу многих једна од потенцијалних „звезди из прикрајка“, могла би бити Ана Јовановић, односно њен роман „Вера је гола“.

Ана се дружи са публиком у среду од 13 часова на позив „Удружења независних писаца Србије“, на њиховом штанду 1543, у хали 1 Београдског сајма.

Геостратег је с разлогом већ писао о овој књижевници из Неготина. Сада пар месеци након нашег чланка, суочени са реакцијом јавности на њено дело, разлог је још већи, да баш она буде наш фаворит на овогодишњем Међународном сајму књига у Београду. Ана Јовановић и њено чедо „Вера је гола“,

Јовановић Ана- Неготин- књижевница

Ана Јовановић

 

ВЕРА ЈЕ ГОЛА

Стиче се утисак да ниједна дебитанска књига у скоријој историји српске књижевности није привукла такву врсту пажње! И задржао бих се на последњем делу предходне реченице, који каже: „такву врсту пажње“! Јер, пажње као пажње, обичног и млаког скретања погледа и интересовања јавности је било… Али пажње која настаје као реакција на интригантност једног дела, чини се да није. Првенац Ане Јовановић, објављен ове године не престаје да провоцира јавност. И можда је баш та реч „провокација“, права да се опише однос Анине „Вере“ према публици. Она провоцира, мами, изазива, тангира, тера на уздахе и убија свако почетну помисао читаоца да према овом делу може остати нем и без става.

„Вера је гола“ је публици, у свету данас све присутне „истости“, која се прелила и на књижевност, понудила нешто вредно попут сувог злата… Најбољу књигу? Не, далеко од тога. Најгору књигу? Још даље. Просечну књигу? Недај Боже, то поготово не. Ако се питате у чему је драж романа „Вера је гола“, и шта је Ана Јовановић њиме понудила публици, рећи ћу: Непрочитану књигу! Управо то Ана је написала „непрочитану књигу“: смелу, другачију, аутентичну… Искром свог талента распламсала је ватру, на којој се вреди огрејати, а можда мало и опећи… Зашто да не?

ВЕРА ЈЕ ГОЛА

„Вера је гола“ је класичан пример дела које вас не може оставити равнодушним! Ана можда скромно, а можда и не, за „Веру“ каже: То није књига, то је експеримент! Филозофија кроз еротику.

Елем, у роману главна јунакиња „Вера“, дама са 30 и кусур година, раскопчане гардеробе и закопчаног срца кроз живот хода речима филозофа, душом човека и сексуалним нагоном животиње. Она- потпуно другачија од своје религијске имењакиње, у односу на њу иде скроз другим путем, својим путем- на маргини морала, дајући читаоцу право да донесе суд: Која је од две „Вере“ заблуда?!

Роман је пун експлицитног садржаја, дивљег секса, али и крајње дубоких и тешких, а често истинитих порука. Ана је романом створила једни врсту „лакмус папира“ за публику. Начин на који реагујете на „Веру“, можда боље него било шта друго говори о вама. Ако се читајући књигу, без обзира на ваш пол, прво ухватите за главу, значи да је у вама победио филозоф. Ако руком кренете ка међуножју…? Ух, у вама је победила животиња. Ипак, уколико вас страст коју читање ове књиге свакако постиче, натера да једном руком кренете ка глави, а другом ка препонама, пуштајући књигу да падне на под, будите срећни… Можда је у вама победио човек!

Мој утисак каже: да је роман „Вера је гола“, тешка књига која се лако чита! Ако је прочитате осетићете тежину у телу. Ако је не прочитате, осетићете празнину. Из искуства: прва опција је некако увек боља.

Дајући своје мишљење о овој књизи приликом недавног интервјуа са Аном Јовановић, рекао сам: У амбијенту нашег колективног посрнућа које називамо „друштво“, пуном аутодеструктивних гена- Анина „Вера“ може да буде само гола и огољена… Гола као од мајке рођена… Гола, босонога, раширених ногу да њима скрене погане погледе са вечно раширене и рањиве душе, оперисана од „суда људи“, и таква- каква је, предата на милост Божјој пресуди.

Ни сада не бих ништа мењао! Само бих додао: Ана Јовановић на позив „Удружења независних писаца Србије“, Београд- Сајам књига, среда од 13 часова, хала 1, штанд 1543. Дођите!

 

Никола Трифић

Главни и одговорни уредник

3 коментара

 • Bogoljub Stanisic

  24. октобра 2019. at 10:19

  Pratim pisaniju Ane od ranije i sasvim je uredu da se pridruzi eliti knjizevnika. Ali Ana ne ulazi na glavna vrata, ona ulazi kroz odskrinuti, bezmalo zatvoreni prozor. Zato je njen ulazak tezak ali spektakularan.Brano Ana. Bogoljib

  2+

  Оставите коментар

 • Simeon

  28. октобра 2019. at 17:49

  Prstio sam jedno vreme „damu“ na drustvenim mrezama, Ana je pisac koliko i Maca Diskrecija pevacica… I bas je to pravo poredjenje. Kad neko zeli necim da se bavi a nema dovoljno talenta za to, onda okrene na vulgarnost i prostakluk i kao „razbija tabue, pomera granice“. Obicna vulgarizacija!

  2+

  Оставите коментар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.

Повезани чланци