СпортАлександар Митровић- БУДУЋИ ПРВИ!

Joван Јоцић16. октобра 2019.1 min

НИКО КАО МИТАР!

Чини се да национална фудбалска репрезентација дуго није имала нападача калибра Александра Митровића. Популарни „Митар“, је у победи „Орлова“ над Литванијом у Виљнусу резултатом 2:1, постигао оба гола! Захваљујући томе, Митровић је повећао свој конто голова у дресу са државним грбом на иморесивну бројку „31“!

Рачунајући период бивше Југославије, односно свих њених облика и паковања- и даље је најбољи репрезентативни стрелац легендарни Стјепан Бобек са 38 голова. Непосредно иза прослављеног нападача Партизана, налази се дужа листа играча са 37 голова, коју чине све сами „асови“: Благоје Моша Марјановић, Милан Галић и Саво Милошевић, а испред Митровића тенутно је и још један великан српског и југословенског фудбала Рајко Митић са 32 гола.

Ипак, Митровић  има само 25 година, и ако тај податак узмемо као чињеницу број 1, и ако томе додамо цињеницу број 2, која каже: да је Митровић играч константно прогресивне форме и великог простора за даљи напредак, реално је очекивати, да ће у догледно време робусни центарфор постати најбољи стрелац репрезентације свих времена.

Александар Митровић- Партизан 2013.

Александар Митровић на почетку каријере у дресу Партизана

Од Смедерева до Лондона

Александар Митровић рођен је у Смедереву 16. септембра 1994. године. Фудбалом почиње да се бави у родном граду, где је већ са 11 година запао је за око скаутима Партизана. У клубу из „Хумске“ прошао је остатак омладинског стажа, а пре дебија за сениорски тим, како то обично бива са полетарцима Партизана- имао је једногодишње каљење у Телеоптику.

У првом тиму Партизана Митровић је провео само једну сезону (2012./2013.), и у тих 12 месеци успео је да скрене пажњу јавности на заиста импресиван начин. Са „црно-белима“ осваја титулу- као голобради клинац постиже двоцифрени број голова- улази у идеалну поставу првенства, и као круну своје кратке и успешне приче у домаћој лиги, добија транфер у белгијски Андерлехт тежак пет милиона евра.

„Да нисам фудбалер, сигурно бих био ситан криминалац“, рекао је једном приликом Александар Митровић!? Буран темперамент, редовна кошкања на терену, црвени картони, често поређење са Маријом Балотелијем, чак и Митровићево инсистирање да се имиџом што више приближи проблематичном Италијану, створили су скепсу код љубитеља фудбала, да ће Митровић бити још један промашени таленат српског фудбала. На срећу то се није десило! Вредан рад, подршка породице, брак и деца, одржали су Митровића на исправном путу, и можда кључно допринели да постане права гол-машина.

Митар је у Андерлехту провео две сезоне, постигао више од 40 голова, и са епитетом најбољег стрелца белгијске „Жупијер лиге“, 2015. долази у Енглеску, прво у Њукасл, одакле касније прелази у Фулам.

Данас је Митровић велики радник и професионалац, становник Лондона, љубимац навијача Фулама- играч који ће вероватно у блиској будућности појачати неки од већих енглеских или европских клубова.

Но, Митровић је пре свега најозбиљнији кандидат да замени Стјепана Бобека на првом месту листе најбољих репрезентативних стрелаца свих времена. Наравно, заслужено место „бесмртног“ Бобека у фудбалској легенди нико и ништа не може да угрози… Али време је да славни „Штеф“ добије свог наследника! Време је да неко други, постане „први“… Човек готово предодређен за ту улогу и позицију зове се: Александар Митровић! Желимо Митру да што пре постане „први“ на вечној листи голгетера. То је добро, и за њега, и за садашњу репрезентацију Србије, али и за генерације које долазе.

Митровић Александар репрезентативац Србије у фудбалу

Александар Митровић је за репрезентацију Србије дебитовао 7. јуна 2013. против Белгије у Бриселу, а свој први гол за Србију дао је 6. септембра исте године у дуелу против Хрватске у Београду

Joван Јоцић

Новинар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.