ПолитикаАмерика прети Египту!

Милош Митић13. децембра 2019.1 min

Америка је изричита у ставу да ће се Египат суочити са најжешћим санкцијама Стејт департмента- уколико под хитно не одустане од своје војне сарадње са Русијом.

Сједињене Државе покренуле су нови талас иницијативе сузбијања утицаја Руске Федерације преко чврстих економских мера. Сам Доналд Трамп је био прилично јасан у ставу, да ће САД економски блокирати сваку земљу која на пољу војне технике сарађује са Русијом.

Наравно, санкције Стејт департмента, нису исто што и санкције УН, и ту треба правити битну разлику. Правно, бар на папиру, разликују се у својој форми и потенцијалном обиму. Ипак, снага и моћ Америке, њена склоност лобирању и разним уценама су такви, да је руководству сваке државе јасно: шта значи наћи се на мети реоресивних мера Беле куће.

Трн у оку Америке: С-400 и Су-35

Да ли ће Египат издржати и одолети претњама из Вашингтона, остаје да се види? Тачка преко које Америка неће прећи, нека врста границе која дели стрпљење САД од оштре реакције ове државе, је потенцијална набавка система противваздухопловне одбране С-400 и борбеног авиона 4++ генерације Су-35 од стране Египта.

Није тајна, да су Египћани озбиљно загризли око авиона Су-35. Из Каира не крију, да је план Египта да купи тридесетак авиона овог типа, и незванично: око тога се већ воде преговори са Русијом. С друге стране: Америка је рекла своје! Е сад, крајње разумно питање би било: Како је Турска као чланица Нато-а, пазарила од Руса С-400, а ипак без обзира на сва негодовања из Вашингтона није добила санкције? Па знате и сами: политика, поготово она вођена сувим интересима, подупрета иперијалном свешћу, искључује логику и разум. Другим речима: Америка, „демократија“, принципијелност, право држава да суверено одлучују, поштовање тог суверенитета… Па опет, још један круг, од Америке до поштовања суверенитета других. Свима је све већ одавно јасно!

Сухој

Сухој-35 велика жеља Египта

Наоружање Египта

Бољи познаваоци стања у армијама широм света, знају да је Египат право стециште страног наоружања. Иако Египап има солидну војну индустрију, ова држава је претходних деценија масовно куповала оружје на светском тржишту, и то дословно и са истока и са запада без изузетка; пре свега од Америке, Русије и Француске. Авијацију Египта, редом чине следећи авиони: амерички Ф-16 (око 200 комада), француски Миражи (наручени су и нови француски авиони „Рафал“), затим руски Мигови 21 и 29… Египат поседује и фамозне руске системе Пво С-300. Ипак, најзанимљивије је то, да је Египат једина држава на свету, која располаже са најбољим борбеним хеликоптерима и америчког и руског порекла: Апач Ах-64, и Камов Ка-52. Такође ова велика арапска земља је јединствена и по томе, што ударну иглу њене Копнене војске чине комбиновано амерички и руски тенкови: М1 Амрамс и Т-90.

Милош Митић

Новинар

1 коментар

  • Vidoje

    16. децембра 2019. at 21:45

    Bogami ozbiljno naoruzanje ima Egipat… Nisam znao da su toliko vojno jaki, vidi ti faraone.

    0

    Оставите коментар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.