Војска и НаоружањеБугарска на крилима сокола

Бугари шаљу МиГ-29 у пензију

Према најавама из суседне Бугарске, нови борбени авион њиховог Ратног ваздухопловства, готово извесни биће амерички Ф-16 и то у својој последњој и најсавременијој верзији означеној као Блок 70/72.

Како је пренео бугарски специјализовани ваздухопловни журнал „Аеропрес“, до потписивања уговора између Владе Бугарске и произвођача летелице америчке компаније „Локид Мартин“ дели нас само финализација преговора које воде високи политичко-војни званичници из Софије и Вашингтона.

Бугарска је по доступним информацијама за дубоку модернизацију и обнову инвентара своје авијације спремна да издвоји суму од 1.7 милијарди долара, што је довољно за куповину највише 12 нових модела Ф-16.

Подсећамо, Бугари већ одређено време настоје да нађу замену за совјетске Мигове-29, но иако је шведски Грипен дуго фигурирао као први фаворит, промена власти и политичког амбијента код источних комшија донела је преокрет, па је Ф-16 избио на прво место у трци за избор новог ловца Ратног ваздухопловства Бугарске.

Еф-16

Ф-16 Блок 70/72 један од најбољих вишенаменских борбених авиона на свету

Блок 70/72 представља врхунац и крај еволуције борбених авиона из породице Ф-16. Компанија „Локид Мартин“, је ову верзију наменила пре свега извозу, а када буде завршена серијска производња за будуће кориснике, међу којима ће се готово извесно наћи и Бугарска, биће стављена тачка на производни живот чувеног „Борбеног сокола“ (Fighting Falcon) започет још далеке 1978. године.

Последњи Фалкон је оспособљен за извршавање свих борбених задатака у смеру ваздух-ваздух, ваздух-земља и ваздух-море. Авион је номинално категорисана као припадник генерације 4++, мада је у његовој изради примењена технологија и стечено искуство из развоја авиона 5. генерације Ф-22 и Ф-35.

Летелица поседује модеран „АЕСА“ радар АН/АПГ-83 домета 300 км, као и читав спектар додатне пратеће електронске и опто-електронске опреме. По мишљењу струке, управо су напредан радар и „паметна електроника“ главни адути овог авиона у односу, пре свега на руске конкуренте, који предњаче у летним и маневарским способностима.

Поред класичних и вођених авио бомби, Блок 70/72 или Ф-16 „Вајпер“ како се у литератури још назива, може да користи најновију верзију прослављене америчке ваздух-ваздух ракете „Амрам“ са ознаком АИМ-120Д домета 160 км, затим против-радарску ракету „Харм“ домета 150 км, као и „stealth“ крстарећу ракету за нападе на циљеве на земљи и мору АГМ-158 импресивног домета од 370 км.

Као што вероватно знате Ф-16 је авион релативно малих димензија. Дугачак је 15 м, широк 9.83 м, висок 4.88 м. Летелица при полетању може да достигне тежину од близу 20 000 кг. У стању је да се креће максималном брзионом два пута већом од брзине звука, и оно што је посебно вазно истаћи: И једносед и двосед фаријанта Ф-16 су подједнаки оспособљене за извршавање свих борбених задатака.

Вишедеценијска употреба, поготово она која се одноди на реалне ратне услове, показала је да је Ф-16 „идеалан“ авион када је реч о обједињавању ловачких, бомбардерских и извиђачких карактеристика. Зато и не чуди што је од почетка свог „производног века“ летелица произведена у више од 4 500 примерака, и што се са успехом користи од стране готово 30 држава широм света.

Од земеља у ужем и ширем окружењу, Ф-16 (старије верзије) користе Грчка и Турска, а од недавно и Румунија.

 

Aлександар Димитровски

Новинар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.

Повезани чланци