Спорт„ЦРКО“ онај ко измисли фудбал!

Милош Митић8. јуна 2019.1 min

СПОРТ-витештво, борба, понос! Нешто што често доводи до тренутака велике среће и еуфорије. Ипак, спорт је и нешто што зна да донесе и трагичне моменте. Писати о њима, значи проживљавати трагедију други пут. Радити реконструкцију ужаса!

Зовем се Милош Митић имам 27 година, рођен сам у Нишу, и попут Будимира Трајковића из култног филма живим на 15. спрату једне од ретких зграда у граду на југу која иде толико високо. И тог 7. јуна, око 22 часа и пет минута, негде након петог гола Украјине, дошло ми је да изађем на терасу и скочим у амбис. КАТАСТРОФА!

Да, било ме је срамота! Као никада до тада. Губила је Србија и раније, то није спорно. Када мало боље размислим, фудбалска репрезентација никада ништа добро није ни донела! Но, сви ти пређашни порази, значили су неку врсту разочарања, краја амбицијама и надањима. Ипак, после сваког разочарања и краја, следио је нови почетак. Ово је нешто много горе! Србија је седмог дана шестог месеца у Украјини, доживела срамоту. Новог почетка нема! И неће га ни бити, све док се ствари у нашем фудбалу из корена не промене.

Орлови су у својој другој утакмици квалификација за Европско првенство, одиграној у украјинском граду Лавов, доживели черупање до задњег пера. Изабраници некада најбољег играча на континенту, великог Андрија Шевченка нанели су нашој репрезентацији најубедљивији пораз од осамостаљења државе, резултатом 5-0. Немилосрдни Украјинци погађали су из свих оружја. Двоструки стрелци за селекцију домаћина били су Циганков и Конопљанка, док је један гол, као послењи ексер у мртвачком сандуку репрезентације Србије постигао Роман Јерменчук.

И да ли сада вреди причати о непријатељском амбијенту на стадиону у Лавову? Да ли вреди говорити о самој игри, вршити анализу исте? Рећи ћу НЕ! Све то би само скретало пажњу од једине битне ствари коју су наши играчи донели са собом из Украјине, а то је СРАМОТА. Што пре будемо свесни ње, и што више о њој будемо причали, већа је шанса да у будућности створимо услове да се она не понови.

Фудбалској Србији потребан је раскид и развод од свих авети које последњих 30 година разједају овај спорт у нашој земљи. Потребно је да се фудбал врати искреним фудбалским радницима! Темељ и структура која постоји у другим спортовима, попут кошарке, одбојке, ватерпола, мора да се изгради и у фудбалу. Докле год најважнијом споредном ствари у Србији управљају контроверзни бизнисмени, излизани политичари, и докле код наш фудбал постоји исључиво да би се задовољили апетити сумњивих менаџера, слика немоћи коју смо видели у Украјини, неће бити изоловани „инцидент“, већ реалан одраз у огледалу наказе која се зове српски фудбал!

КРСТАЈИЋ МОРА ДА ОДЕ!

Дефинитивно! Довиђења Младене! Иако Крстајић није једини одговоран за стање у репрезентацији, чињеница је да је он истурена фигура, „фронт-мен“ раштимованог оркестра, који мора да прихвати одговорност и просто да оде. Или да буде отпуштен! Потпуни свеједно.

Крстајић се показао недостојним функције коју обавља. Без обзира на то, што је некада био озбиљно играчко име, које је красила агресивност и борбеност, Крстајић у улози тренера је једна млака особа, очигледно без довољно ауторитета и знања. Иако је Младен добро почео квалификације бодом у Португалији, још једном је на површину испливала његова немогућност да одржи континуитет у игри репрезентације. Потпуна недоследност сопственим тактичким принципима, погрешна логика при селектирању тима, одсуство слуха у кључним тренуцима, или све то заједно, једно велико фудбалско тренерско незнање.

Младен Крстајић

Кривац(не и једини)-Младен Крстајић Изворна Слика

Шта ради Крстајић са тактиком екипе? Да ли се сећате утакмице са Бразилом у трећем колу групне фазе Светског првенства? Тада је Крстајић на терен послао тим, који се само њему чинио логичним. Сличну грешку селектор је направио и у Украјини. Истумбане позиције играча на терену, измишљена формација „само за ову прилику“, просто терају човека да се запита:“ Да ли Крстајић не зна, или неће да обавља свој посао онако како треба?“

Тражити одговор на то питање, сада је потпуно излишно. Крстајић мора да оде. Ипак, не сме да буде и једини који ће отићи! Заједно са њим на пут ка излазниима вратима ФСС и уопште српског репрезентативног фудбала морају да крену, сви они неталентовани аутори ужасне наказне слике репрезентације Србије у Украјини. Сике која се зове: СРАМОТА!

Милош Митић

Новинар

1 коментар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.