ПолитикаДоналд Трамп- између рата и мира

Милош Митић27. децембра 2019.1 min

„Изабран сам од стране америчког народа да вратим америчку војску кући“.

Овим речима се Доналд Трамп, председник Сједињених Држава недавно обратио јавности. И заиста од када је Трамп први човек Беле куће, Америка је значајно смањила своје присуство у Сирији. Политика Трампа према Ираку и Авганистану, па и према Северној Кореји, колико год била оштра, ипак је битно блажа од оне коју су имали његови предходници. Наравно, да не заборавимо Венецуелу. Почетком године рат са овом јужноамеричком државом био је готово извесна ствар. Ипак, Трамп је без обзира на бројна агитовања већег дела западног света, да Америка још једном запуца, изабрао „мир на неодређено време“.

Да ли је Трамп заиста миротворац и пацифиста, или само припадник „реал-политичке“ опције, која је свесна да се позиција Америке у свету променила? Чини се да је по среди, ипак друго наведено. Америка данас нема позицију апсолутног светског лидера, какву је имала до недавно. Актуелни политички тренутак не дозвољава Сједињеним Државама улогу „светског полицајца“ у сваком међународном спору. Изгледа да је Трамп тога свестан! Или боље речено, свесни тога су креатори идеје о „другачијој Америци“, чији је Трамп главни протагониста.

Трамп Д.

Доналд Трамп

Без обзира што сама појава Доналда Трампа, готово увек изазива бројне контроверзе и опречна размишљања, једну чињеницу нико не може да му оспори: После више деценија Трамп је први амерички председник који није започео ниједан рат! С друге стране, оне наслеђене ратове, давно започете, Трамп се труди да амортизује и доведе за преговарачки сто.

Америка изнад свега, био је мото Доналда Трампа у предходној изборној кампањи. Ипак, изгледа да се његова перцепција Америке, односно онога „шта је добро за Америку“, разликује од перцепције одређених политичких струја у САД, пре свега оних доминантно окупљених око Демократске странке.

Да је Америка конгломерат свега и свачега, није новост. То је давно изречена истина. Ипак, Америка је пре свега „елитистичка држава“ (као и свака). Борба за Белу кућу је у ствари борба унутрашњих елита, за то: Која ће политика, и то пре свега спољна политика, бити наметнута најјачој економији и најјачој армији света као владајућа. Елита која заузме Белу кућу, заузела је командно место у соби одакле се у великој мери управља светом. Елита којој припада Трамп, за разлику од оне која је више деценија владала Америком, не мисли да је примарни интерес САД извоз: сукоба, оружја и „квази демократије“… Односно с друге стране увоз јефтине младе радне снаге.

Војна индустрија=фабрика рата!

Према мишљењу бројних аналитичара, један од највећих заговорника сталног америчког пушкарања по свету је амерички војно-индустријски лоби, тачније највећа компанија у ланцу произвођача оружја из САД, Локид Мартин. Иначе Америка је пре Другог светског рата имала скроман удео од 7% у укупној производњи оружја на свету. Статистика каже, да је тај удео последњих 40 година, константно на нивоу већем од 30%.

Сједињене Америчке Државе су прошле године потписале најуноснији војно-технички уговор у историји, који се односи на продају готово свих типова наоружања Саудијској Арабији. Уговор је вредан нестварних 100 МИЛИЈАРДИ долара, а добар део тог новца завршиће на рачуну већ прозване компаније Локид Мартин.

Сам Трамп иначе има свој мини сукоб са овом компанијом, за чије руководство је рекао: да су највећи ратни хушкачи на свету! Трамп је недавно, након што је бар тренутно одустао од војне операције у Венецуели изјавио: „Америка ових месеци неће ратовати! То се сигурно неће свидети Локиду“.

Треба рећи да је Локид Мартин убедљиво највећи произвођач оружја на свету. Компанија развија и производи оружје намењено пре свега ваздухопловним снагама, а са својим „ћеркама фирмама“ запошљава више од 140 000 људи.

Ф-16

Ф-16 Блок 70 најсавременија верзија чувеног америчког ловца коју производи Локид Мартин. Цена овог авиона са пратећом опремом је 130 милиона долара по комаду.

2020. изборна година у САД

Много који заговарају идеју да је са Трампом почела „нова ера“ америчке спољне политике, верују да ће Трамп до краја истерати своје тек ако добије други председнички мандат. Кажу стручњаци, Трамп је добар део свог актуелног мандата потрошио чистећи државни апарат од заоставштина Демократске странке, и само и случају другог мандата, политика Трампа може да доживи свој пун капацитет.

У сваком случају, политичка трка за Белу кућу почиње половином наредне године, а како сада ствари стоје на црту републиканцу Доналду Трампу ће сенаторка из Демократске странке Елизабет Ворен. Демократама неће поћи за руком да спроведу у дело популарни „импичмент“- односно поступак за опозив председника, а да ли ће им успети да Трампа изгурају са сцене на регуларним изборима, остаје да се види?!

Милош Митић

Новинар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.