Наука и Технологија„Google“ између зараде и закона! (чекић и наковањ у ИТ свету)

Mарко Миљковић29. августа 2019.1 min

НЕМА ЉУБАВИ ИЗМЕЂУ ГУГЛА И ЕУ!

Након бројних прекршаја у скоријој прошлости Гугл се поново оглушио о правила Европске уније.

Последњи инцидент којим је амерички гигант подигао на ноге регулаторна тела Европске организације држава, тиче се грубог кршења правила пословања и поштовања конкурентности у домену интернет технологија. Наиме, Гугл је мимо закона, користећи своју несумњиву лидерску позицију, па и својеврсни „монопол“ који из ње произилази фаворизовао своју алатку за тражење послова „Google for jobs“, на уштрб сличних „алатки“ других компанија.

Надлежни органи Европске уније, увелико проверавају потенцијалну „прљаву работу“, и сви су изгледи да ће Гугл још једном завршити на оптуженичкој клупи европских судова.

Цела ујдурма покренута је почетком августа, када је 23 веб сајта за тражење посла у Европи- прво позвало Европску комисију да наложи Гуглу да под хитно обустави рад алатке „Google for jobs“, за коју се сумња да већ две године функционише изван законских регулатива ЕУ, и друго: најавило покретатање правне процедуре против америчке корпорације.

Наравно, неко ће сасвим сигурно рећи: интернет алатка за тражење посла- јака ствар!? Ипак, та „јака ствар“ није нимало безазлена, напротив! Ако знамо колики је број корисника интернета на дневном нивоу, односно колико су алатке тог профила тражене и популарне- лако долазимо до закључка да је све то савршена платформа за остваривање енормне зараде.

Заправо, колико је комплетна прича озбиљна, најбоље сведоче речи Европске комесарке за заштиту конкурентности Маргарет Вестагер, која се није либила да Гугл назове „непријатељем“ европских закона, и како је рекла: она лично и ЕУ учиниће све да обуздају Гугл у његовом противправном гушењу конкуренције!

Подсећамо, због разних кршења закона Европске уније, Гугл је до сада кажњен са 8.3 милијарди евра.

Gugl  forJobs

АКО НИСТЕ ЗНАЛИ!

  • Гугл (Google) је америчка јавна корпорација, специјализована за интернет сервисе, коју су пре нешто више од две деценије основали Лари Пејџ и Сергеј Брин.
  • Седиште Гугла је у маленом градићу „Маунтин Вју“ у америчкој савезној држави Калифорнија.
  • Гугл је убедљиво најпопуларнији веб-претраживач, са уделом од 92% у укупној интернет претрази.
  • На двевном нивоу, Гугл широм света користи око 3.5 милијарди интернет претплатника.
  • Сваке секунде Гугл заради 929 долара!
  • Близу 50% своје годишње зараде, Гугл оствари захваљујући пословању ван Сједињених Америчких Држава.
  • Данас Гугл запошљава око 80 000 људи. Процењена тржишна вредност корпорације је 700 милијарди долара.
  • Просечна месечна плата програмера запосленог у Гугловом центру у САД је око 20 000 долара.

Mарко Миљковић

Технички директор

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.

Повезани чланци