Војска и НаоружањеХ-145М „Шта је Србија купила?“

На недавно одржаном Сајму наоружања и војне технике „Партнер 2019.“ у Београду, јавности је представљен први Ербасов хеликоптер Х-145М испоручен Ратном ваздухопловству Војске Србије.

Званичној примопредаји летелице у име Србије присуствовали су министар одбране Александар Вулин и председник Републике Александар Вучић, док је Ербас (Airbus) представљао директор компаније Бруно Евен.

Подсећамо, Србије је 2018. потписала уговор са Ербасом вредан 105 милиона евра, којим је предвиђена куповина 9 хеликоптера Х-145М, од чега је 5 намењено војсци, а 4 Министарству унутрашњих послова.

Испорука преосталих летелица очекује се у току ове и наредне године, док у сарадњи са Ербасом већ увелико траје обука пилотског и механичког кадра за коришћење  и одржавање ових модерних ваздухоплова.

Два Х-145М

Један поред другог: полицијска и војна верзија Х-145М

Х-145М се у Ербасовој понуди налази од почетка 2000-тих, док је његов развој започет непуну деценију раније.

Реч је о летелици изузетно модерне конструкције и дизајнa, направљене применом савремених материјала. Хеликоптер је дужине 13.2 м, поред два члана посаде може да превезе 10 путника, или унутрашњи терет тежине до 1 600 кг. Максимална брзина кретања је 268 км/ч, док „плафон лета“ износи 5 000 м.

Х-145М, заправо производи Ербасова филијала Еуро-коптер са седиштем у градићу на југу Немачке по имену Данауверт. Ова компаније настала је спајањем немачког „Messerschmitt-а“ и француског „Aerospatiale-а“, и у оквиру велике Ербасове породице послује од 92. године.

Летелица је до сада произведена у 1 300 примерака и налази се у војној, полицијској, али и у цивилној употреби у готово 30 држава широм света. Треба рећи да се Х-145 по лиценци производи и у САД за потребе тамошњих безбедносних снага, под ознаком „УХ-72 Лакота“.

Ербас Х-145

Х-145М један од најмодернијих хеликоптера у својој класи на свету

Х-145М има репутацију економичног вишенаменског хеликоптера, високе поузданости и врло ниских оперативних трошкова. У основи је намењен лаком транспорту, али се са подједнаким успехом може користити и у извиђачким акцијама, затим акцијама трагања и спасавања, као и у борбеним мисијама нижег и средњег интезитета, зашта ће у српском случају бити наоружан вођеним и невођеним оружјем домаће производње.

Летелица апсолутно оправдава епитет „модерне“! У потпуности је оспособљена за ноћно летење, поседује тзв. стаклени кокпит, савремене комуникацијске системе, напредну електронику, као и врло функционалну и корисну додатну опрему.

Пет примерака намењених војсци служиће у оквиру 712. мешовите хеликоптерске ескадриле стациониране у Нишу, док ће 4 полицијска бити део „Хеликоптерске јединице“ МУП-а са седиштем у Београду.

Добра вест за Србију, јесте најава званичника да се озбиљно размишља о проширивању сарадње са Ербасом, која би између осталог подразумевала додатну куповину хеликоптера типа Х-145М у скоријој будућности.

За крај ваља напоменути, да је Србија последњих пар година озбиљно „загризла“ са модернизацијом својих хеликоптерских капацитета. Осим Х-145М, Ербасу је за потребе полиције већ уплаћен новац и за 3 хеликоптера Х-215 „Супер Пума“, док ће војска ускоро бити јача за руске хеликоптере: још 3 транспортна Ми-17 (2015. купљена два), као и за 4 борбена Ми-35М.

Посебно се куповина Ми-35М популарне „летеће тврђаве“ сматра атрактивном, јер хеликоптер тих перформанси и таквог борбеног потенцијала не поседује ниједна земља у региону.

Aлександар Димитровски

Новинар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.

Повезани чланци