Војска и НаоружањеХрватска због пандемије одлаже куповину борбених авиона

Милош Митић16. априла 2020.1 min

Због пандемије узроковане вирусом „Ковид-19“, Влада Хрватске донела је пре десетак дана коначну и уједно врло тешку одлуку да до даљег одлаже набавку борбених авиона за своје Ратно ваздухопловство.

Како је истакао премијер Хрватске- гопсодин Андреј Пленковић, у датим околностима донета је нежељена и непопуларна, али уједно и једина исправна и логична одлука. Ипак, челници хрватске Владе, па и сам премијер Пленковић, посебно подвлаче и апострофирају да се од модернизације највиталније компоненте Ратног ваздухопловства никако не одустаје, већ се читав процес само одлаже за нека срећнија времена.

Подсећамо, Хрватска је средином прошле године расписала тендер за набавку вишенаменских борбених авиона, и тим поводом послала је отворени позив партнерским земљама да узму учешће на тендеру и доставе позиве за тражене авионе. Позиви су стигли на „адресе“, редом: САД, Шведске, Француске, Италије, Израела и Грчке, а авиони који су означени као занимљиви били су: нови „Ф-16 Блок 70“ (САД), нови „Јас-39 Грипен Е/Ф“ (Шведска), нови и половни „Рафали“ (Француска), затим половни „Јурофајтер“ (Италија), као и половни „Ф-16“ (Израел и Грчка). Према првобитном плану, Хрватска је до краја ове године требала да одабере понуду, а да наредне 2021. потпише уговор о куповини. Цео посао је потенцијално могао да достигне финансијску тежину већу од милијарду евра, а укључивао је набавку 8-12 авиона са наоружањем, пратећом логистиком и обуком.

Они који озбиљније прате материју, знају да је Хрватска пре две године већ имала један неуспешан тендер на којем је одабрана израелска понуда за половне авионе „Ф-16 Барак“, коју су касније из својих разлога стопирали и тако рећи поништили Американци. Израелски „Барак“, тачније амерички „Ф-16“ из састава Ратног ваздухопловства Израела- са израелском електроником и надоградњом развијеном по спецификацијама Израела, био је већ виђен у „хрватском јату“, али су Американци били изричито против, да се у основи њихов авион прода трећој земљи са опремом и пакетом модернизације неамеричког порекла, па је читав посао пропао.

МиГ-21

     Хрватски МиГ-21

Хрватска (није) у проблему

Иако Хрватска, што због чланства у Нато-у, што због реалних могућности и реалне перцепције развоја политике у суседним земљама није безбедносно угрожена, чињеница је да ће Војска Хрватске бити далеко слабија уколико се одустане од ловачке авијације. Није никаква новост, а још мање тајна- да ловачка авијација, коју у напредним земљама чине модерни вишенаменски борбени авиони подједнако оспособљени за извршавање задатака ваздух-ваздух и ваздух-земља(море), представља ударну иглу целокупне снаге армије. Зато и не чуди што део хрватске јавности и тамошњи војни кругови- деле забринутост због новонастале ситуације. Ако рачунамо само земље које располажу са ловачком авијацијом, Хрватска је можда у овом тренутку најслабија у Европи! Наравно, да не буде забуне, говоримо о државама које имају активно Ратно ваздухопловство, односно активну ловачку компоненту у оквиру истог, не узимајући у обзир оне државе које су угасиле тај сектор, попут Словеније, Црне Горе или Албаније.

Хрвати тренутно на папиру имају 12 совјетских „ловаца“ друге генерације МиГ-21. Део ових авиона, Хрватска је купила још у току рата 90-их, док је део докупљен касније. МиГ-21 је свакако давно превазиђен авион, но, највећи проблем за Хрватску представља чињеница да је због лошег ремонта који је пре пар година урађен у Украјини, чак 8 од 12 Мигова приземљено. Таква ситуација, у којој се суштински располаже са свега 4 ловаца друге генерације- не само да отежава редовну контролу ваздушног простора, него задатак селекције и обуке нових пилота чини готово немогућим.

Такође, није згорег поменути, да су САД као водећа сила Нато пакта, пре извесног времена саветовале Хрватској да након истека ресурса на Миговима-21 угаси ловачку авијацију- под образложењем, да Хрватској као релативно малој држави са Нато кишобраном ловачки авиони нису потребни!? Наравно, остаје да се види да ли ће Хрватска упркос економској кризи која неминовно долази као последица пандемије вируса Ковид-19, остати при свом чврстом ставу о нужности имања комплетног и борбено потентног Ратног ваздухопловства.

 

 

 

Милош Митић

Новинар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.

Повезани чланци