Наука и Технологија„HUAWEI“ Револуција

Mарко Миљковић22. јула 2019.1 min

Револуција у најави!

Кинеска корпорација која се бави телекоминикацијском опремом и услугама „Huawei“ најавила је да ће у наредних 18 месеци избацити свој оперативни систем намењен телефонима.

Сама реч „револуција“ у наслову и уводу овог текста, можда некоме ствара слику да се ради о сензационилистичком приступу у обрађивању ове теме, али верујте није.

Знамо колико светско тржиште мобилних телефона, али и шире таблета и рачунара, без обзира на велики број произвођача из више земаља, у ствари када су оперативни системи у питању зависи од компанија (корпорација) из једне земље.

Наравно  у питању су САД, а када говоримо о мобилним телефонима апсолутна зависност је од њихова два гиганта „Google“ и „Apple“, односно њихових оперативних система „Android“ и „IOS“.

На тај начин иако је тржиште глобално у потрошачком смислу, односно релативно глобално када је у питању снабдевање истог финалним производима, оно је у суштинском, есенцијалном смислу и те како централизовано на САД.

Разлог је прост. Конкретно призвођачи мобилних телефона из разних земаља не могу да функционишу без америчких оперативних система. Без „Android“ или „IOS“ платформе у тешкој борби за пласман свог производа и тржишно преживљавање они су већ у првој рунди осуђени на неуспех.

Дакле, светски произвођачи без Американаца не могу, с друге стране Американци без њих могу, што „Јенкијима“ даје привилеговану позицију.

Неко ће рећи да су САД читав 20-ти век у технолошком смисла биле испред других, те су оне као држава, односно њене компаније саме себи створиле привилеговану позицију на основу које креирају тржиште по својој мери и убрирају плодове што је тачно, али …

Добро је познато да америчке компаније преко својих оперативних система чак и противзаконито прикупљају и обрађују податке корисника, не само у тржишне сврхе, већ и за политичко-војне потребе САД. Поготово је то случај са компанијом „Google“ односно њиховом платформом „Android“.

Осим тога САД лидерску позицију својих компанија неретко користе као политичи кец у рукаву за лобирања, управљања тржиштем мимо реланих токова, чак и уцене.

Најнови случај увођења економских санкција Кини од стране САД, које подразумевају забрану продавања „Huawei“ производа на територији Америке, али и претњу да кинеске компаније убудуће неће моћи да рачунају на америчке оперативне системе, али и друга висока „IT“ достигнућа, само су један пример који говори у прилог томе.

Баш зато је важно да „Huawei“ истера своју причу до краја.

Не због ривалитета на релацији САД-Кина или неко трећи, већ искључиво због добробити самог тржишта. Да би тржиште заиста било окренуто економској логици с једне стране, и што је могуће више лишено политике с друге, оно мора да има алтрернативу, могућности, опције, па ако „Huawei“ успе да понуди нешто тако, биће то у технолошком али и економско-тржишном смислу здрава револуција.

Huawei

По речима челних људи корпорације „Huawei“ развој њиховог оперативног система почео је још 2012. године. Треба рећи да без обзира на то, али и на новонастали спор између САД и Кине, „Huawei“ и даље учествује и улаже у развој „Android“ платформе, али је свима јасно да будућност своје корпорације не смеју да вежу за „Google“!

Једноставно морају бити самостални у комплетној тржишној понуди , што није нимало лако, јер и раније је било више покушаја компанија ван САД да на тржиште прогурају свој оперативни систем, али су се они неславно завршили.

Ипак, Кинези верују у свој рад. Напомињу како би њихов оперативни систем већ сада могао да угледа светлост дана, али жаргонски речено није још исполиран као „Android“, односно желе да сачекају потпуни развој „екстерних апликација“, како би њихова платформа била прави „КИНЕСКИ ЗМАЈ“, а не змај од папира.

Како кажу, намера је да њихов оперативни систем не буде јефтина и лоша копија „Android-а“, већ суштинска алтернатива и прави такмац на тржишту, али и предходница још амбициознијем плану „Huawei“ и осталих кинеских компанија да развију напредне софтверске платформе за таблете и рачунаре са којима би у борби за позицију „број 1“ у потпуности угрозили конкуренте из Сједињених Држава.

Наравно ове најаве изгледају прилично смело, чак и футуристички! Но, имајућу у виду свеопшти технолошки напредак Кине чији је „Huawei“ предводник, сумње да су Кинези способни да амбициозне планове спроведу у дело код свих, па и код аутора овог текста су све мање.

Ствари треба посматрати из ширег угла, Народна Репоублика Кина је најмногољуднија држава на свету са популацијом од 1.3 милијарди становника, углавном изражених радних и етичких навика. Ако томе додамо да Кина има годишњи привредни раст већи од Америке, Немачке и Француске заједно, онда је јасно да ова огромна држава има одакле да регрутује потенцијал, односно има чиме да исти финансијски погура и поткрепи.

„Huawei“ је ту у средишту приче. Ова корпорација је последњу деценију светлосним напретком дошла до епитета највећег произвођача телекомуникационе опреме на свету.

„Huawei“ је дефинитивно локомотива цивилног технолошког развоја Кине, која је свој огроман заостатак у том погледу за САД и западним светом од пре пола века великим радом и улагањем успела да доведе у егал позицију.

За крај опет мало о револуцији, али оној индустријској.

Трећу индустријску револуцију Кинези су започели на трибинама борећи се да дођу до клупе за резервне играче. Неизвесну утакмицу четврте индустријске револуције која носи префикс „дигитална“ починњу од првог минута на терену, способни и спремни да временом постану њен главни играч.

Mарко Миљковић

Технички директор

1 коментар

  • Jelena Z.

    22. јула 2019. at 10:35

    Ovo je cista politika, kakve ovo veze ima ovo sa naukom i tehnologijom. Trebali ste clanak da stavite u rubriku politika kada je vec imate, ceo text govori o sukobu Kina-SAD nema nikakvih podataka o razvoju tehnologije, sem da Kina nesto hoce. Pa hoce i Srbija da pravi letece automobile…

    1+

    Оставите коментар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.

Повезани чланци