Војска и НаоружањеКОАЛИЦИЈА-СВ: Нова руска „самохотка“

Када су средином прошле године јавности достављени резултати тестирања самоходне хаубице „Коалиција-СВ“, једна констатација се наметнула сама од себе: Руси имају најдалекометније артиљеријско оружје на свету!

Е сад, да ли на срећу или на жалост, зависи од тога са каквим емоцијама гледате на експанзију руске војне моћи? Но, ако заузмемо неутрални угао сагледавања ствари (гле чуда?), јасно је да на светско тржиште артиљеријског оружја „Коалиција“ долази са потенцијалом да понуди квалитет више у односу на конкуренцију.

Наравно, успон и статус војне индустрије сваке земље, везан је пре свега за производњу- прво нуклеарног оружја, а затим осталог ракетног оружја, као и борбених авиона 4. и 5. генерације… Ипак, без обзира на то, ниједна војска света се не одриче могућности класичне артиљерије.

Управо су искуства бројних армија стечена у сукобима савременог доба, показала да је артиљерија, поготово она „самоходна“- подржана напредним електронским системима и те како потребна и делотворна на бојишту. Зато и не чуди што на тржишту влада велика потражња за самоходним хаубицама; а поред руске „Коалиције“, као посебно занимљиве  могућим купцима, издвајају се: шведска самохотка „Арчер“, јужнокорејска „К-9“, немачка „Панцер Пхз-2000“, британска „АС-90“; а за оне са скромнијим буџетом, ту је и српска „Нора Б-52“.

Коалиција-СВ

2С35 Коалиција-СВ

Колација-СВ

2С35 Коалиција је самоходна хаубица, калибра 152 мм, дужине цеви 52 калибара; модерне електронике и потпуно аутоматизованог начина рада; намењена дејствима по непријатељској живој сили, оклопним јединицама, артиљеријским батеријама, бункерима и складиштима. Њен крајњи домет са пројектилима нове генерације је фасцинантних 70 км, што јој даје епитет „јединствене“ у свету. Хаубица поред свог главног оружја (топ 152 мм), као допуну своје свеукупне моћи, поседује и бацаче димних кутија, као и тешки митраљез „Корд“ калибра 12,7 мм.

Иако постоје планови за интеграцију „Коалиције“ на шасију точкаша конфигурације 8х8 марке „Камаз“; у својој основној верзији она је интегрисана на модификовано тело тенка Т-90 (Т-72) што јој даје изузетну проходност, максималну брзину већу од 60 км/ч, и радијус кретања (досег) од око 500 км.

Коалиција тежи 55 тоне, има трочлану посаду коју чине: возач, нишанџија и командир. Возач је смештен у централној позицији предњег дела оклопног тела, док се нишанџија и командир налазе уз бокове возила. Само оклопно тело хаубице, израђено је варењем челичних плоча и пружа висок ниво балистичке заштите. Коалиција је у потпуности отпорна на дејство мина и стрељачког оружја, али и парчади пројектила.

Посебно треба апострофирати чињеницу да Руси за ову „самохотку“ развијају пројектиле нове генерације, од којих неки, као што је речено, могу да добаце и до невероватних 70 км. Коалиција осим стандардних пројектила са гасогенератором, може да користи и пројектиле са ометачима, затим касетне пројектиле са против оклопном муницијом, као и ласерски вођене пројектиле „Краснопољ“, који представљају неку врсту „револуције“ у домену савременог артиљеријског наоружања.

Руси су своју модерну хаубицу представили у склопу велике војне параде у Москви, сада већ давне 2015. године. Према плану руског Министарства одбране, „Коалиција“ ће у догледно време у редовима Копнене војске Руске Федерације заменити већ полако застареле хаубице „2С19 Мста“. Наравно, „Коалиција-СВ“ је понуђена и заинтересованим земљама на светском тржишту, а њена цена је око 12 милиона долара по комаду.

Aлександар Димитровски

Новинар

4 коментара

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.

Повезани чланци