Наука и ТехнологијаКупи нови „iPhone 11“ и умри! Или, ипак немој!

Mарко Миљковић7. августа 2019.1 min

ХТЕЛИ СТЕ НАЈБОЉЕ, ДОБИЛИ СТЕ НАЈБОЉЕ!

Овом реченицом су некада официјелни спикери најављивали излазак на бину легендарног хард-рок бенда Кис(Kiss).

Реченица која је својевремено служила као својеврсни шлагворт, најава у служби лаганог загревања усхићене публике пред „коначно прашење“, после којег по правилу више ништа није било исто.

Данас у времену модерних технологија, непрестане ИТ револуције, спорих емоција и брзог протока интернета, управо та реченица је „као створена“ за улогу увертире и предходице најављеног удара на тржиште од стране америчке компаније Епл(Apple).

Гигант стацијониран у маленом градићу Купертин, у америчкој савезној држави Калифорнија, најавио је скори излазак на тржиште нове верзије популарног Ајфона(iPhonе). И без обзира на то што је Епл прилично ангажован у текућој години, у којој је постојећим и потенцијалним корисницима понудио читав низ нових производа, сервиса и услуга, из компаније очекују да управо нови Ајфон, баш и као и његови предходници бити „играч број 1“ у неизвесној утакмици за тржишно преживљавање.

Apple бренд

Епл Бренд који (много) кошта Изворна Слика

Елем, као што је речено, Епл је своје муштерије недавно већ почастио свежим верзијама: Ipad-a, Apple Watch-a, AirPods-a, MacBook-a, као и потпуно новим аквизицијама као што су Еплове кредитне картице, или услуга звана „Apple News+“! Ипак, у очима просечног потрошача са вишком новца у џепу, поготово оног у Америци, Западној Европи, али све више и у Азији, Ајфон је Ајфон!

Старији модели овог производа, Еплу су доносили скоро половину од укупних астрономских годишњих прихода, и сходно томе од њихових наследника се не очекује ништа мање.

Сада се већ поуздано зна, да ће нови Ајфон, тачније нове три верзије Ајфона своју велику светску премијеру имати 10. септембра.

Нове верзије на полицама продајних салона, замениће своје предходнике заведене као „XS“, „XS Maks“ и „XR“. Но, иако „новајлије“ још званично нису „крштене“, већ увелико се спекулише да ће понети имена: „Iphone 11“, „11 Maks“ и „11R“!

Очекивања кажу, да ће нова поставка укључити два скупља и функционалнија ОЛЕД уређаја од 5.8 и 6.5 инча, као и нешто јефтинији и простији ЛЦД апарат од 6.1 инча.

Дизајн новог Ајфона

Нови Ајфон Изворна Слика

Ипак, можда мало разочаравајуће делује чињеница, да се нова ударна тројка у односу на прошлогодишње моделе неће разликовати по величини, облику и дизајну. Дакле, Епл је када говоримо о визуелном идентитету новитета прилично штедео. Заправо једина физичка разлика, код нових модела у односу на директне предходнике, биће редизајнирани спољни део камере, који ће бити квадратног облика.

Очекује се да ће Епл користити камере са три сочива, укључујући сочиво широког угла од 12 мегапиксела. Најављено је да ће камера код сва три модела пружати далеко боље перформансе, поготово код ноћног снимања и фотографисања.

Што се „унутрашњости“ тиче, можемо очекивати унапређени, бржи А13 чип, бржу Wi-Fi 6 подршку, као и за 10-15% бољу батерију са новим пуњачем.

Када је цена у питању, Ајфон 11 у својој најскромнијој верзији (ЛЦД 6.1 инча) коштаће око 650 евра, док цена два боља модела неће бити испод 800 евра! Е сад, оно стандардно питање које увек попут сенке иде уз Епл, а поготово уз његов најатрактивнији производ Ајфон: Да ли то чудо заиста вреди толико? Односно: Да ли је Ајфон заиста апарат без премца, или само јако добро рекламиран производ, који је временом постао статусни симбол и лична карта распознавања модерне буржоазије?

Наравно, питања на која је немогуће дати једноставан и објективан одговор! Зато је у овој ситуацији најбоље да посегнемо за оним провереним, дипломатским решењем, које каже: Процените сами.

 

Mарко Миљковић

Технички директор

2 коментара

 • Јована

  7. августа 2019. at 14:29

  Наслов вам кида!!! Иначе, по мени само будала може да баци паре за Ајфон! Обично извикано ђубре!

  1+

  Оставите коментар

  • Terabajt

   7. августа 2019. at 14:36

   Ti postovana damo pored iPhona nisi ni prosla zato tako i baljezgas. Najveca glupost koja se moze cuti u poslednje vreme je da npr. Huawei radi posao kao iPhone. To nema veze s vezom! Ja zbog posla koristim sluzbeni Huawei, i nije los, daleko… Ali privatno, iPhone vec 5, 6 godina i razlika je nebo i zemlja. Huawei, pa i Samsung, su kao solidni fudbaleri koji rade posao, a iPhone je Kristijano Ronaldo-klasa za sebe.

   1+

   Оставите коментар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.

Повезани чланци