СпортЛауда-одлазак најбржег

Никола Трифић22. маја 2019.1 min

Легенда аутомобилског спорта, један од најбољих возача Формуле 1 свих времена, Аустријанац Ники Лауда преминуо је у понедељак 20. маја од последица упале плућа у 70. години.

Пуним именом Андреас Николас Лауда рођен је у Бечу 22. фебруара 1949. године. Иако је у историји Формуле 1 било успешнијих возача од њега, за многе Лауда је био и остао највећи“.

Како љубитељи „брзине“ воле да кажу, Лаудино дело је немогуће изразити кроз статистику и бројке. Њега је требало прво „ухватити погледом“, а затим и доживети, сваки његов круг, сваку пол-позицију, гран-при, сваку прославу титуле, сваки интервју. Страст, иновативност, спортски дух, невиђена храброст, разлоси су што се уз Лаудино име често додавало „Формула 1-лично“.

Андреас Николас „Ники“ Лауда

 

У најбржем циркусу на свету Лауда је учествовао од 1971. до 1985. године. Укупно је возио 171 трку, док је титулу планетарног шампиона освојио у три наврата. Прва два пута 1975. и 77. у болиду Ферарија и трећи пут 84. возећи за Мекларен.

Детаљ, који је заувек променио Лаудин живот, десио се 76. године. Само 12 месеци након што је дошао до прве титуле првака света, Лауда је возећи за „Велику Награду Немачке“ доживео тешку несрећу.

Последице су биле катастрофалне, опекотине лица трећег степена и тешко оштећење плућа и других унутрашњих органа услед удисања токсичних материја. Доктори су предвиђали неизвестан наставак живота и сигуран крај каријере. 

Ипак, Лауда је попут „феникса из ватре“ поново успео да полети. Опоравио се у рекордном року и већ наредне сезоне поново се попео на кров света. Сцена како Лауда након несреће долази на своју повратничку трку са фацом обмотаном завојима, заувек ће остати урезана у сећање свих љубитеља Формуле 1. Био је то Ники.

Иако је након несреће возио још пуних девет година, суштински никад није успео да се у потпуности залечи од последица стравичног догађаја. Осим видљивих ожиљака на лицу, несрећа је касније узроковала две трансплатације бубрега, 1997. и 2005. године као и трансплатацију плућа прошле године.

Ники Лауда је из два брака имао петоро деце, а занимљиво је то да је донор код друге трансплатације бубрега 2005. била његова супруга Биргит Вецингер, са којом је неколико година касније (2009.) у позном добу добио близанце, ћерку и сина.

Лауду су познаваоци описивали као енергичну и посвећену особу ведрог духа. Његов најљући ривал са стазе, али такође и велики пријатељ Џејмс Хант је једном приликом за славног Аустријанца рекао: „Џовек је 76. доживео тешку несрећу, сви смо га већ прежалили. Мало ко је очекивао да ће преживети, а он се врати искасапљеног лица и освоји титулу, успе да вози скоро још целу деценију. Када је завршио каријеру у формули, окренио се наставку живота и новим подухватима са невероватном жељом и ентузијазмом, упркос свим проблемима. Прва помисао на Лауду ми је невиђена енергија.“

Брз, бржи, најбржи-Лауда

 

Након завршетка „тркачке“ каријере, Лауда се показао као јако успешан бизнисмен. Био је оснивач неколико авио компанија, а због велике љубави према ваздухопловству, успео је да заврши пилотску школу и да често управља како малим летелицама, тако и великим комерцијалним авионима својих компанија.

Поводом смрти великог Никија Лауде, његова породица се огласила саопштењем:

    Са дубоком тугом објављујемо да је наш вољени Ники преминуо мирно у кругу породице у понедељак. Његова јединствена остварења као спортисте и бизнисмена остаће незаборавна, као и његова храброст и жеђ за акцијом. Био је добар, супруг, отац и дека, заувек ће остати наш узор, недостајаће нам.

Никола Трифић

Главни и одговорни уредник

1 коментар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.