Војска и Наоружање„М2 БРЕДЛИ“ МОЖДА У ХРВАТСКОЈ?

Aлександар Димитровски21. новембра 2019.1 min

Једна од потенцијално најзанимљивијих војних аквизиција на простору бивше Југославије, је могућа донација борбених возила пешадије (БВП) „М2 Бредли“ Хрватској од стране Сједињених Држава.

САД су спремне да Хрватској у зависности од жеље Загреба испоруче од 60 до 100 оклопњака овог типа, уз услов да се Влада Хрватске обавеже да ће издвојити средства за њихову модернизацију.

Да ли ће доћи до нове војно-техничке сарадње на релацији Вашингтон-Загреб, остаје да се види? Ипак, треба рећи да је она могућа, једино и искључиво ако Хрватска одлучи да уложи новац у модернизацију донираних борбених возила.

Наравно, сама модернизација није нимало јефтина. Према проценама, ремонт, надоградња, и свеобухватно подизање на виши квалитативни ниво оклопњака старих око 25 година, коштала би Хрвате око 2 милиона долара по комаду.

                                                    М2 БРЕДЛИ

М2 Бредли (M2 Bradley) је борбено возило пешадије, са статусом и репутацијом једног од најбољих на свету у својој категорији. Оклопњак је развијан 70-их година, носи име по америчком генералу из Другог светског рата Омару Бредлију, а његова серијска производња је почела 1981. године.

Наравно, „Бредли“ се и даље налази у понуди америчке војне индустрије. Варијанта која је тренутно доступна тржишту, означена је као „М2А3“, док би Хрватска у случају да прихвати амерички поклон, добила нешто старију верзију са ознаком „М2А2“, чији су примерци произведени у првој половини 90-их година.

Americki BVP "M2 Bredli"

„М2 Бредли“ у модернизованој варијанти

Бредли је снажан оклопни гусеничар, солидне максималне брзине (56 км/ч) и велике проходности. Има мотор од 600 КС, дужине је 6.5 м, широк је 3.6 м, и висок 3.9 м. Возило укупно тежи 33 тоне, а његово тело изграђено је комбинацијом експлозивно-реактивног оклопа и ламинатног оклопа, уз мању примену висококвалитетног алуминијума.

Бредли у свом предњем делу превози трочлану посаду (возач, нишанџија и командир), док у свом задњем делу може да транспортује до 7 потпуно опремљених војника.

Главно оружје возила је аутоматски топ „M242 Bushmaster“ калибра 25 мм, домета 3 км. Топ је специфичан по великој брзини паљбе (200 пројектила у минути), затим по необичном начину снабдевања, с обзиром да има два спремника- један од 70, други од 230 пројектила, али и чињеници да може да користи и пројектиле које садрже пенетратор са осиромашеним уранијумом.

Као допуну свом арсеналу оружја, уз топ „M242 Bushmaster“, „Бредли“ има и врло учинковит двоцевни лансер ракета- из којег може да испаљује више врста против-тенковских пројектила домета од 4 до 5 км, али и лаки митраљез калибра 7.62 мм, подржан спремником капацитета 2 200 метака.

Ако би тражили лоше стране овог несумњиво провереног и квалитетног борбеног возила пешадије, онда би апострофирали три мане. Прва: велика потрошња нафте, што је иначе негативна карактеристика свих америчких система Копнене војске. Друга: резервоар који се налази на врло осетљивом и рањивом месту- по средини самог возила. И трећа: прилично велико тело, што самим тим значи и велику силуету.

                                    ЗАНИМЉИВОСТИ ВЕЗАНЕ ЗА „М2 БРЕДЛИ“

  • М2 Бредли је развијан са циљем да буде допуна и подршка америчким тенковима серије „М1 Абрамс“, али и као одговор САД на појаву совјетског борбеног возила пешадије „БМП-1“.
  • За време тестирања прототипова „Бредлија“ 70-их година дошло је до несвакидашњег инцидента. Наиме, тестирања су заједничким снагама вршили припадници Копнене војске Америке и Морнарице (Маринци), и у току обављања тог наизглед једноставног и рутинског задатка дошло је до сукоба заповедника два рода америчке војске. Сукоб који се за мало претворио у прави оружани окршај, био је толико озбиљан, да је морао да интервенише чак и Конгрес САД.
  • Иако је „Бредли“ направљен као подршка тенковима „Абрамс“, у току бројних ратова које су Американци водили од средине 80-их до данас, уништио је више противничких оклопњака од славног тенка.
  • Америка планира да у наредних 5,6 до највише 10 година, повуче из употребе сва возила „М2 Бредли“ из редова своје војске. На њихово место би према плану требало да дође ново борбено возило пешадије, које се развија у склопу пројекта „Ground Combat Vehicle“.

Aлександар Димитровски

Новинар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.

Повезани чланци