Војска и НаоружањеМарширајућа сила у Нишу

Војска Србије и Министарство унутрашњих послова, одржали су заједничким снагама у Нишу 10. јуна у присуству највишег државног врха, параду под именом „Одбрана слободе“.

У славу 74. годишињице победе над фашизмом нишким Булеваром Никола Тесла, продефиловало је 4000 војника и полицајаца, 300 борбених и неборбених возила и система, док је посебан тон целој причи дало учешће 47 ваздухоплова.

Небо изнад „Константиновог града“ парали су авиони ловачке авијације Миг-29, бомбардери Орао Ј-22, тренажери Супер Галеб Г-4 и Ласта В-54, као и хеликоптери: Газела, Бел, Ми-8, Ми-17 и Ми-35.

Посебну пажњу, скренула је појава два борбена хеликоптера Ми-35М из састава Ваздушно космичких снага Руске Федерације, који су са својом руском посадом гостовали на паради и на тај начин најавили скори пријем 4 летелице овог типа у редове Српског ратног ваздухопловства, које је држава Србија, бар према речима званичника већ платила руским партнерима.

Ми-35М је често тема у домаћој јавности. Популарни „Крокодил“, или како су га овдашњи медији назвали погрешно интерпретирајући његов надимак „Ђавоље кочије“, важи за један од најбољих борбених хеликоптера на свету, и његова већ уговорена набавка, по многима представља најбољу аквизицију ВС последњих година.

МИ-35М ускори и званично у ВС

Поред Ми-35, од руских гостију видели смо и модернизовани тенк Т-72 у варијанти „Б3“, такође као предходницу и најаву доласка 30 ових оклопњака у редове ВС, који се очекује до краја текуће године.

„Б3“ представља дубоку модернизацију основног борбеног тенка Т-72, која је успела да по одређеним карактеристикама овај тенк приближи моделу Т-90. Иако Србија располаже са довољним бројем тенкова ( више од 200 М-84), стручњаци су сагласни да ће модернизовани Т-72, ипак бити технолошки искорак за српске тенковске посаде.

Подсећамо, Руска Федерација је Србији поред 30 тенкова Т-72Б3 у склопу пакета војне помоћи, донирала и 6 авиона Миг-29 и 30 борбено-извиђачких возила БРДМ-2М.

Руски поклон Т-72Б3

Ипак, понос окупљених грађана је пре свега изазвала појава система домаће војне индустрије: топ-хаубице 3. генерације Нора Б52, оклопљака Лазар-3 и Милош М16, који су већ усвојени у наоружање, као и система који се налазе у развоју: Шумадија, Ралас, Пегаз..

НОРА Б52

НОРА Б52

Од осталих „убојитих играчака“, Нишлије и гости највећег града југа Србије имали су прилику да виде југословенске тенкове М-84 у прилично великом броју, затим борбена возила пешадије М-80, америчке „Хамере“, вишецевне лансере ракета М-77 „Огањ“, ПВО системе „Нева“ и „Куб“, као и бројно друго оклопно, артиљеријско и ракетно наоружање.

Важно је рећи, да су први пут на оваквим дешавањима промарширали и подешалони војних и полицијских ветерана ратова 90-тих година, што је недвосмислена порука, да је Србија напокон престала да затвара очи пред својим херојима, који су ризиковали своје животе за одбрану отаџбине.

Војна парада Ниш ветерани

Ветерани ратова 90-тих, људи који заслужују једно велико ХВАЛА од свих грађана Србије

Парада „Одбрана слободе“, била је највећи војно-полицијски приказ способности тог типа од распада Југославије, који је по свом обиму надмашио параду из 2014. године. Цела манифестација која је почела падобранским десантом легендарне 63. Падобранске бригаде, завшена је након 90 минута увек задивљујућим егзерциром Гарде.

Aлександар Димитровски

Новинар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.

Повезани чланци