СпортМЛС?! То није фудбал-то је циркус!

Joван Јоцић10. августа 2019.1 min

УПРАВО ТАКО!

МЛС=Циркус! Наравно, можда мало прегрубе речи за почетак текста који би требао да буде крајње лагане и неформалне природе, али… Све су гласнији опречни и скептични тонови упућени на адресу елитног ранга америчког фудбала.

Став многих каже, да је МЛС ништа друго до путујући спектакл, у којем су главни протагонисти већ истрошене европске и светске ведете, које су пристале да за велики новац у смирај својих каријера „препливају океан“, и у земљи свега-сем фудбала узму улогу кловнова.

Истини за вољу, Амери су последњих 15 година уложили доста у популаризацији, како то они кажу „soccer-a“. То се пре свега односи на довођење поменутих „звезда“ из европских лига, али ниво квалитета који се може видети на стадионима ове велике државе, је благо речено дискутабилан. Публика, које иначе има, слабо реагује на игру… Просечном Американцу који доће на стадион, фудбал је пре свега забава уз пиво и виршле. Нема правог ривалитета између екипа, па због тога, као и због чињенице да је систем такмичења веома чудан, већина утакмица има интезитет „пријатељских“.

И такав „ритам“ многима све више смета. Последњи у низу „бунџија“ који је подигао глас на „фирму која га храни“ је Златан Ибрахимовић. Легендарни Швеђанин, тренутно „запослен“ у Лос Анђелес Галаксију, се у свом стили обрушио на читаву организацију МЛС лиге!

Систем вам је срање!“ Ни пет, ни шест каже Златан, и додаје: „Да, баш тако срање, добро сте ме чули! Овако се не може играти озбиљан фудбал. Лига је бесмислена. Све се решава у плеј-офу који траје месец дана, чиме је читав регуларни део сезоне, дакле 6 месеци фудбала обесмишљено. Да бисте се пласирали у плеј-оф потребно вам је свега 7 или 8 победа, и због тога екипе када дођу до те норме, просто уђу у ноншалантну фазу, а тако се не може створити ни победнички менталитет, ни озбиљна лига.“

Златан Ибрахимовић МЛС

Златан Ибрахимовић- прави човек на погрешном месту!? Изворна слика

Заправо, оно што смета Златану и многим, пре свега амбициозним играчима је систем по којем МЛС функционише. Као што је случај и у осталим спортовима, тако је и у фудбалу америчка лига подељена на две велике Конференције: Источну и Западну. Екипе у току сезоне играју по две утакмице са ривалима из своје и по један меч са сваким од ривала из супротне Конференције. Сума сумарум, то је укупно 34 кола. Ипак, због система такмичења за пласман у плеј-оф потребно је свега 30-так бодова, од могућих 102! Због тога се често јављају две парадоксалне ситуације. Прва: Многе екипе након што освоје тих 30-так бодава, постају незаинтересоване за наставак регуларне сезоне. И друга: Често баш те екипе у плеј-офу освоје титулу првака, испред тимова који у регуларном делу освоје нпр. 70 бодова.

Лос Анђелес Галакси је прошле године постао шампион, иако је у плеј-оф ушао са 8. места своје Конференције, и то захваљујући гол-разлици. Насупрот томе Галакси је сезоне 2015./16. и 2016./17. завршавао на првом месту после регуларног дела, да би онда у оба случаја испао у првом кругу плеј-офа!?

Ипак, без обзира на бројне изречене критике Златан Ибрахимовић каже да се не каје што је после бриљијантне европске каријере, одабрао Америку. Истиче како му је драго што је део „мисије“ популаризације фудбала у Сједињеним Државама. Но, многи у овим речима популарног Ибре-кадабре, виде потребу да се пошто-пото оправдају своје одлуке. За већину љубитеља фудбала, Ибрахимовић је и даље један од најбољих нападача света, који заслушује врхунски клуб и врхунску лигу, а Галакси и МЛС то свакако нису.

 

 

 

Joван Јоцић

Новинар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.