Наука и ТехнологијаНОКИА- некад беше… (куцамо на врата заборављених асова)

Mарко Миљковић24. септембра 2019.1 min

БИЛА ЈЕДНОМ ЈЕДНА НОКИА!

Вероватно права реченица за почетак приче о некада највећем произвођачу мобилних телефона на свету. Наравно, да се не увреде љубитељи овог бренда, Нокиа је и даље ту, још увек међу нама, али… Статистика говори, да позиција овог „гиганта“ на тржишту, није ни изблиза онако доминантна као некада.

Фински произвођач телекомуникационе опреме- без чијег се апарата није могла замислити свакодневица почетком 21. века, данас не стоји најбоље. Нокиа ће текућу годину, баш као и предходне две завршити у благом плусу, што је тек млако охрабрење након катастрофалне 2016. када је компанија само у Европи направила губитак од 160 милиона евра.

У периоду од 2017. до 2019. Нокиа је просечно на годишњем нивоу успела да прода, „само“ 8.7 милиона смартфона и 59 милиона „фичер“ телефона, док је укупан тржишни удео компаније у поменутом интервалу мршавих 7%.

Поређења ради, Нокиа је у 2005. поставила апсолутни рекорд. Финци су те године, успели да продају чак 265 милиона мобилних телефона, зграбе 32% удела на светском тржишту, и остваре бруто профит од 34.2 милијарде евра.

Нокиа 3310

Мобилни за сва времена- легендарни модел „Нокиа 3310″(носталгија лично)

Нокиа је настала 1966. године спајањем три фирме различитих делатности, основаних још крајем 19. века. Данашње седиште компаније је у граду Еспо и Финској. Нокиа са својим „ћеркама“ фирмама у више земаља запошљава близу 100 000 људи.

Не може без „смартфона“!

Не може! Посебно забрињавајућа ставка у лошем пословању Нокие, је та да компанија годишње прода готово 7 пута више „фичера“ него смартфона. Фичер је иначе, унапређена верзија стандардног телефона са нумеричком тастатуром!? У времену када се 4Г мрежа спрема да каже „довиђења“ базирати свој профит на „нашминканој старини“, није ни мало обећавајуће!

Где су Нокијини смартфони? Суштински ту, на тржишту, али јасно далеко позиционирани иза конкуренције. Нокиа је од самог старта развоја смартфона, лоше одреаговала на „нову појаву“, и на тај начин је дозволила осталим произвођачима да је претекну. Нокиа је временом престала да буде, оно што је некада била: први избор, ствар навике и статусни симбол.

Ипак, из управе компаније истичу да би њихова нова генерација смартфона могла да врати Нокији изгубљене позиције. Посебно истичу модел „Нокиа 7.2“, као тржишно врло перспективан апарат. Иако спада у категорију средње-квалитетних смартфона, модел „7.2“, би заиста могао да буде озбиљан такмац у никад тежој тржишној утакмици. Ради се о моделу који прати врло добар процесор, „ZEISS“ оптика, и фантастична трострука камера од 48 Мега Пиксела.

Нокиа 7.2

Нови адут за стари сјај „Нокиа 7.2“

РАЗВОЈ 5Г МРЕЖЕ-ВЕЛИКА ШАНСА

Шанса добијена на мала врата. Чини се да је развој 5Г мреже у САД и Европској унији, велика, и то можда последња велика шанса Нокие да се врати на лидерску позицију. Политичка ликвидација „Huawei-a“, оторила је врата Нокији да постане једна од локомотива развоја мреже (блиске) будућности.

Из Америке је већ стигла потврда да ће Нокиа заједно са њиховим компанијама, бити звезда водиља развоја 5Г, а готово је извесно да ће „Финци“ сличну прилику добити и у Европи.

Извршни директор Нокие Рајев Сури, истакао је да се шанса спремно дочекује, и да је највећа добит компаније из предходног лошег периода, тај што је Нокиа успела да задржи све раднике и све производне капацитете. Ако изгура причу до краја, и постане један од стубова развоја и касније експлоатације 5Г, Нокиа ће пазарити троструку корист. Прво: имаће првенство у односу на конкуренте у евентуалној надоградњи 5Г. Друго: исту ће за разлику од конкурената моћи да користи по далеко повољнијим условима. И треће, уједно и главно: као носилац права на 5Г мрежу, на име коришћења добијаће годишњу накнаду од свих других произвођача и оператера, који послују на територији САД и ЕУ.

 

 

 

Mарко Миљковић

Технички директор

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.

Повезани чланци