Војска и НаоружањеНОРА Б-52: УПОЗНАЈТЕ СРПСКУ УБОЈИТУ ДАМУ

Aлександар Димитровски14. августа 2019.1 min

Ново ОРужје Артиљерије (Нора) је пројекат самоходне топ-хаубице калибра 155 мм треће генерације, коју производи  компанија „Југоимпорт СДПР“. Трећа генерација је иначе врхунац у свету када је у питању производња артиљеријског оружја-попут пете генерације у авијацији.

Нора је без сумње најсофистицираније оружје домаће наменске индустрије у серијској производњи, и то ће остати док не почне (а надамо се да хоће) серијска производња најатрактивнијег подухвата нашег војног инжењеринга: Крстарећа балистичка ракета домета 280 км, названа „Шумадија“.

Сама чињеница, да је Србија једина држава у југоисточном делу Европе, и тек једна од двадесетак у свету која производи самоходно артиљеријско оружје, довољно говори у прилог томе: Колико Нора Б-52 представља подвиг српске војне индустрије.

Нора се састоји од свог основног артиљеријског дела, који је монтиран (интегрисан) на задњи део транспортера велике проходности- „Фап 2632“ конфигурације 8х8.

Дужина топовске цеви је 8.06 м (калибар 155 мм). Топ се аутоматски пуни пројектилима из барутне коморе запремине 23 литара, која је развијена на оригиналном решењу самозаптивања са револверским носачем капсула.

У аутоматском пуњачу налази се 12 пројектила са 12 барутних пуњна, док се још 24 пројектила са исто толико барутних пуњена налази у засебном контејнеру.

 

Колико је ова „српска лепотица“ заиста убојита, најбоље говори податак да је у стању да испали 6 пројектила у минути, домета до 41 км, уз напомену да је у току развој новог пројектила који ће повећати максималан домет „Норе“ на 60 км, што ће је учинити једном од најдалекометнијих артиљеријских оружја на свету.

Посаду „Норе“ чини од 4 до 5 војника, мада имајући у виду да су све виталне функције у потпуности аутоматизоване, за њено несметано функционисање довољна је и трочлана посада.

Оно што ову импресивну „самоходку“ ставља у сам светски врх када говоримо о оружју ове категорије је и широк спектар модерне електронске и информатичке опреме коју поседује, али и за њу специјално развијен систем за „централизовано мрежно ратовање“, тако звани: „Network centric worfare“.

Нора тежи 36 000 кг, има изузетан ниво оклопне заштите, може да достигне максималну брзину и до 100 км/ч, а из маршевског у борбени положај  и обрнуто ступа за свега 90 секунди. Поред свог главног оружја (топ 155 мм) „Нора“ има и митраљез 12.7 мм, као и бацаче димних кутија.

Nora-Б52 тестирање

Нора са тестирања у пистињским условима у Пакистану Изворна Слика

Нора Б-52 је до сада усвојена у наоружање армија: Србије, Мјанмара, Бангладеша, Кенија и од недавно Кипра, који је постао прва држава из Европске уније која је пазарила српску самоходну хаубицу, у броју од 24 јединица.

Тржишна цена Норе је око 1.5 милиона евра по комаду.

 

Aлександар Димитровски

Новинар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.

Повезани чланци