Војска и НаоружањеНови Камов- посетилац из будућности

На насловној слици можете видети „Камов Ка-52“, по многима најбољи борбени хеликоптер на свету! Машину која је релативно недавно усвојена у наоружање Ратног ваздухопловства Русије. Ипак, без обзира на све предности који је овај ваздухоплов донео са собом, Руси су већ почели са развојем његовог наследника:хеликоптера нове генерације, чија би планирана појава у наредној деценији требала да представља праву револуцију у ваздухопловној индустрији.

Да, реч „револуција“ је вероватно најексплатисанији и најобесмишљенији термин данашњице- без обзира у ком контексту га употребите. Но, руским стручњацима авио-инжењеринга је јасно, да су системи пво, поготово они лако преносиви у последње две деценије доживели праву експанзију, и да ће борбени хеликоптери у будућности морати да достигну знатно виши ниво перформанси, како би и даље били конкурентни на бојишту.

Другим речима, ако борбени хеликоптери при самом пројектовању не доживе већ поменуту „револуцију“ у схватању њихове улоге и намене, неће задржати статус моћног оружја, који још увек имају.

Камов будућности

Нови Камов- далека или блиска будућност?

Конструкторски биро Камов, некада совјетски а данас руски гигант ваздухопловне индустрије са седиштем у Москви, иначе специјализован за пројектовање хеликоптера свих намена, је почетком ове године јавности предочио прве нацрте и планове будућег развоја „новог борца“.

Од „Камова будућности“ се очекује да има способност кретања максималном брзином од 700 км/ч, затим да може да лети на висинама већим од 7 000 м, односно да захваљујући напредним електронским и опто-елекстронским системима буде у стању да користи вођено ракетно оружје домета већег од 20 км.

Такве потенцијалне способности „бар на папиру“ су дупло изнад онога што најбољи борбени хеликоптери данас могу, и ако их „нови Камов“ заиста досегне, може се рећи, да ће се по нивоу борбене потентности приближити авионима из категорије јуришних бомбардера.

Према проценама, нова летелица би своје прве пробне летове требала да има 2025. године, док би серијска производња уколико пројектовање и развој буду текли по плану, могла почети коју годину касније.

КА-52 ЗА САДА БЕЗ ПРЕМЦА

Летелица која евентуалног конкурента има једино у новом америчком „Апачу“ са ознаком АХ-64. Ипак, преовлађује став струке да  Ка-52, популарни „Алигатор“, познат још и по Нато класификацији „Hokum A“ заузима прво место на листи најбољих борбених хеликоптера на свету. Наравно не без разлога! Хеликоптер је израђен применом високог процента композитних материјала, има модеран радар и пратећу електронику, као и изузетну оклопну заштиту. Тело „Алигатора“ је отпорно на пројектиле калибра 23 мм, док оклопљено стакло пилотске кабине штити од зрна калибра 12.7 мм.

Ка-52

Ка-52 „Алигатор“ најбољи на свету у својој категорији

Ка-52 је двосед са катапулт седиштима „Звезда К-37“. Летелица може да се креће максималном брзином до 350 км/ч, има феноменалне маневарске способности, док њен плафон лета износи 5 500 м. Алигатор је намењен извршувању различитих типова борбених мисија, у свим временским условима, дању и нођу, као и на великим надморским висинама.

Треба рећи да Ка-52 има и своју морнаричку верзију, заведену као Ка-52К. Поред Русије, овај хеликоптер налази се и у наоружању Египта, а његова тржишна цена је око 25 милиона долара по комаду.

 

Aлександар Димитровски

Новинар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.

Повезани чланци