СпортОдбојка станује у Србији

Joван Јоцић30. септембра 2019.1 min

АПСОЛУТНО, ДЕФИНИТИВНО, НЕМА ДАЉЕ!

Баш тако: Одбојка станује у Србији! Изрећи ову констатацију, а немати ни мало гриже савести због потегнутих тешких речи, значи само једно: Ваша земља је најбоља!

Након дама и мушка одбојкашка репрезентација Србије, постала је шампион Европе. У финалној утакмици Европског првенства одиграној у париској дворани „Берси“, Србија је савладала Словенију, резултатом 3:1 у сетовима. Та Француска, тај Париз и та дворана „Берси“, као савршено место за исписивање још једне златне странице одбојкашке историје.

Изабраници Бобе Ковача само су у првом сету имали проблема против сасвим сигурно највећег изненађења „Еура“. Словенци су тај период игре решили у своју корист резултатом 25:19, и од „Змајчика“ је мање-више то било то. Све остало виђено, представљало је праву одбојкашку симултанку Србије. Други сет, узвраћен ударац истим резултатом 25:19. Трећи сет 25:18, и четврти убедљивих 25:16, за коначних 3:1 у сетовима, и велики тријумф популарне „плаве чете“.

У српском тиму најефикаснији су били Александар Атанасијевић и Урош Ковачевић, са 22, односно 20 поена, уз огроман допринос свих осталих играча. Ипак, стиче се утисак, да је апсолутни херој српског покоравања Европе, селектор Слободан Боба Ковач. Легендарни „ас“, је не много пре ЕП на клупи репрезентације наследио свог некадашњег саиграча, једног од најбољих одбојкаша свих времена Николу Грбића, и већ на свом првом такмичењу дошао до трона!

Одбојкаши Србије

Одбојкаши Србије на победничком постољу

Европско првенство на којем је Србија приграбила улогу „владара Европе“, је 31. континентално такмичење, а прво које је организовано у четири државе: Француској, Белгији, Холандији и Словенији. Србији је ово дванаеста медаља на европским шампионатима, од чега трећа златна.

Ипак, успех мушке одбојкашке репрезентације је само наставак „српске одбојкашке рапсодије“, чије су прве тактове компоновале даме. Пре непуних месец дана, „девојке у плавом“, су попут својих колега по трећи пут освојиле европско злато. На ЕП за жене у Турској, Српкиње су се прошетале до победничког постоља, победивши све своје противнице од прве до последње утакмице.

Одбојкашице Србије

Оне су најбоље- одбојкашице Србије

Србија је после „освајачког похода“ одбојкашица и одбојкаша, по други пут након 2011. објединила титуле првака Европе и у женској и у мушкој конкуренцији. Подвиг, који сем Србије, до сада није урадила ниједна друга држава! И да се за крај вратимо на ону уводну констатацију: Одбојка станује у Србији! Без дилеме, дефинитивно јесте тако.

 

Joван Јоцић

Новинар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.