ПолитикаПарада победе у Москви

Наша обавеза је се данас сетимо свих оних који се нису живи вратили из Другог светског рата. Наших мајки, очева, браће и сестара. Свих предака и сународника, који су за слободу Совјетског Савеза, Европе и света дали своје животе. Имамо обавезу и свету дужност да памтимо њихову жртву, али и да са поносом гледамо на чињеницу да су СССР и Црвена армија дали одлучујући допринос у победи над фашизмом. Такође, не смемо никада заборавити на допринос који су великој победи дали наши савезници! Заједно, раме уз раме са војницима Црвене армије, борили су се многи други народи и многи други антифашистички покрети. Памтимо нашу заједничку победу!

Речи Владимира Путина након којих је уследио минут ћутања у помен жртвама Другог светског рата, а затим и оно карактеристично „УРА“, као знак за почетак Параде победе поводом 75. годишњице тријумфа над фашизмом.

Путин и Вучић

У друштву Владимира Путина са другим високим званицама био је и председник Србије А. Вучић

Једни ће рећи у Русији ништа ново; ипак, други ће на то додати: традиционално, достојанствено, онако као доликује. За једне Русија користи „заједнички дан“ за показивање својих мишића. За друге, баш Руси више него други- победу обележавају на прави начин, не дозвољавајући да се велика тековина гурне под тепих! Било како било, Војна парада која је првобитно- сходно традицији била планирана за 9. мај, због проблема узрокованих пандемијом, одржана је 24. јуна.

На Црвеном тргу у Москви продефиловало је близу 10 000 војника, међу којима и 75 гардиста Војске Србије! Протокол: уобичајан. Након поменуток уводног говора Владимира Путина, уследио је рапорт министра одбране генерала Сергеја Шојгуа, а зати и получасовни марш људства и технике.

Гарда ВС

Гардисти Војске Србије на паради у Москви

Наравно, најатрактивнији део параде био је дефиле најмоћнијег оружја којим раполаже Руска Федерација. Издвајамо: системе противваздухопловне одбране средњег и дугог домета С-350 и С-400, артичку верзију система пво кратког домета Панцир, обалски ракетни систем „Бал“, интерконтинентални ракетни комплекс „Јарс“, као и ремек дела авијације: ловце 5. генерације Су- 57, и суперсоничне стратешке бомбардера „Тупољев Ту-160“.

Није згорег поменути, да су се међу новим и модернизованим наоружањем могли видети и борбени хеликоптер Ка-52 и Ми-28, тенкови и оклопна возила на платформи „Армата“, затим модернизовани ловац Миг-31 прилагоћен за ношење супесоничне ракете „Кинџал“ домета 2 000 км, као и бројни други ракетни и против-ракетни системи, као и системи намењени копненој војсци.

Јарс

Јарс- интерконтинентална балистичка ракета максималног домета 11 000 км

Речено је, да је овогодишња парада као и многе предходне првобитно била планирана за 9. мај. Ипак, када је било јасно да због пандемије мора доћи до пролонгирања, 24. јун као датум није случајно изабран. Наиме, права Парада победе у Москви одржана је баш 24. јуна 1945. само нешто више од месец дана након победе над Немачком и ослобођења СССР-а. Но,већ од наредне године 9. мај као светски признати Дан победе над фашизмом усталио се као традиционални датум одржавања војне свечаности.

Aлександар Димитровски

Новинар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.