Војска и НаоружањеР-77 „РУСКА НЕБЕСКА СТРЕЛА“

Aлександар Димитровски1. фебруара 2020.1 min

Једна од главних дилема везаних за модернизацију авиона Миг-29 који се налазе у саставу Ратног ваздухопловства Војске Србије је: Да ли ће исти након најављеног ремонта и надоградње, моћи да користе фамозну ракету Р-77?

Из овог угла гледано, чини се да коначан суд о успешности или неуспешности модернизације- чека свој завршни и кључни аргумент, односно одговор надлежних на питање: „Р-77 у арсеналу наоружања ловачке компоненте Ратног ваздухопловства Србије, ДА или НЕ„?

ракета Р-77

Ракета Р-77 (бела) са карактеристичним решеткастим стабилизаторима на мотору. На основу слике, можда не бисте рекли, да се ради о пројектилу дужине 3.6 м, тежине 175 кг!

Руска ваздух-ваздух ракета Р-77, има статус једног од најбољих оружја те врсте на свету. Намењена је пре свега најмодернијим руским авионима 4. генерације: Сухој Су-30, Су-34, Су-35 и МиГ-35, али се као део пакета модернизације може успешно интегрисати и на старије ловце 4. поколења, попут: Су-27 и Миг-29.

Р-77 је развијана 80-их година, од стране више субјеката војне индустрије са ширег простора тадашњег Совјетског Савеза. Ипак, након распада велике државе, финални део њеног развоја поверен је московској фабрици „Вимпел“, која је и данас задужена за њену серијску производњу.

Пројектил је усвојен у наоружање 94. године, и од тада до данас важи за неприкосновено авионско оружје, коме када говоримо о ракетама те категорије- по мишљењу стручњака, „на црту“ могу да изађу једино америчке ракете типа „Амрам“, као и нова европска ракета те сврхе и намене названа „Метеор“.

Р-77

Су-35 наоружан ракетама Р-77. Сухојеви авиони могу да понесу 8 до 10 ових ракета, Мигови до 6.

ШТА ЈЕ Р-77?

Р-77 је активно-радарски самонавођени пројектил средњег домета нове генерације, намењен ваздух-ваздух дејствима. Као што вероватно знате, одредница „ваздух-ваздух“, значи да се ракета лансира са авиона и да служи за пресретање и уништавање противничких мета у ваздушном простору. Ракета је готово подједнако ефективна, како против аеродинамичких циљева (авиони, хеликоптери), тако и против балистичких циљева (авионске, крстареће, против-ваздухопловне ракете), и то у свим метео приликама, дању и ноћу, па чак и у условима екстремног електронског ометања од стране непријатеља.

Ракета је понуђена тржишту у две верзије. Старија верзија Р-77 има дужиму од 3.6 м, тешка је 175 кг, од чека је тежина микрокумулативне бојеве главе 22 кг; кошта око милион долара по комаду, а њен максималан домет је 90 км. Новија верзија, развијана почетком 2000-их означена као „Р-77-1“, има нешто веће габарите, веђу цену која достиже 1.5 милиона долара по комаду, али и већи максималан домет, који добацује 120 км.

Р-77 (Р-77-1) има једнорежимски мотор са погоном на чврсто гориво. Ракета има импресивне кинетичке и аеродинамичке способности! Може да издржи оптерећење „Г“ силе од -10 до +12, у стању је да погоди циљ на висини и до 25 000 м, док је њена максимална брзина којом јури ка својој мети невероватних 4 500 км/ч.

Ракета се до циља наводи комбинованим путем. На почетку путање и током лета ка циљу, навођење се врши радио-корекцијом од стране пилота у правцу „озраченог“ циља, док се на последњем сегменту путање (16 км од циља), активира радарска глава за самонавођење- која детектује и захвата мету, и потом самостално наводи ракету ка њему, без икакве асистенције пилота.

Миг-29

Најдалекометнији ваздух-ваздух пројектили којима за сада располажу српски Мигови, су старије верзије ракета Р-27 домета око 50 км.

 

СРПСКИ МИГОВИ СА И БЕЗ Р-77?!

Српски Мигови са и без Вимпелове ракете Р-77, су две различите приче, или два потпуно различита контекста! Предходних пар година, модернизација ових авиона била је честа тема у српсим медијима. Додуше, на жалост по свест нашег јавног мњења, вођена пре свега „са призвуком“ јефтине медијске тиреде. Због тога, иако је модернизација Мигова „хиљаду пута“ помињана у јавости, ни данас не знамо: шта она тачно подразумева?

Сам председник републике, је у неколико наврата рекао: да ће Мигови у процесу модернизације, бити опремљени радарима „Жук“ и ракетама Р-77. Ипак, недавно је та најава, за сада- бар делимично демантована. Набавке нових „Жук“ радара неће бити, док део питања везан за Р-77 и даље чека на одговор.

Анализа потенцијалне снаге српског ваздухопловства је врло проста: Ако на крају модернизације, српски Мигови буду оспособљени за коришћење ракете Р-77, Србија ће заиста добити респектабилну ловачку авијацију. У супротном, ако итеграција и каснија набавка Р-77 изостане, јасно је да све приче: о моћном српском ваздухопловству, и Србији као ваздухопловној сили у региону, апсолутно постају смешне, и истог тренутка падају у воду!

 

Aлександар Димитровски

Новинар

2 коментара

  • Huntelar

    1. фебруара 2020. at 08:43

    Svaka cast Geostrateg!!! Izvrstan tekst, dosta podataka o raketi, ali opet nije pisano preopsirno… Dobro je da tekst moze da bude prijemciv i jasan potpunim laicima. Svaka cast!

    2+

    Оставите коментар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.

Повезани чланци