Наука и ТехнологијаРусија тестирала „свој интернет“!?

Mарко Миљковић24. децембра 2019.1 min

Сви светски медији се данас утркују да пренесу вест која би по свом значају могла бити „Дан Д“ у развоју руске интернет технологије! 23. 12.  Руска Федерација је према најавама из Кремља успешно завршила вишедневно тестирање „свог интернета“!

Наиме, Русија је завршила серију тестова са циљем да се провери: да ли интернет услуга те земље може да функционише ако се искључи са светске мреже?  Тестирања су показала да су државне агенције и оператори спремни да ефикасно одговоре на претње, и обезбеде да интернет комуникацја несметано функционише у случају „саботаже с поља“.

Провера је почела срединим децембра на специјално дизајнираним мрежама и спроведена је у складу са законом о „сувереном интернету“. Поменути закон, је усвојен недавно- у новембру, и представља одговор на оно што у Русији називају: агресивном природом америчке безбедносне стратегије у домену интернета.

Сам Владимир Путин је приликом доношења закона изјавио да је он основ за даљи развој руског самосталног ИТ сектора. По речима првог човека РФ- Русија је исувише велика и независна, а опет с друге стране исувише угрожена да по питању највећег глобалног комуникацијског феномена какав је интернет, сме да остане без алтернативе.

Е сада колико је „руски интернет“ заиста делотворан и алтернативан, остаје да се види? Ипак, сама чињеница да је Русија далеко одмакла у развоју „своје мреже“, несумљиво представља податак који заокупља свет науке… Наравно, ништа мање ни свет политике!

Путин

Владимир Путин- развој „руског интернета“ по његовој директиви

ШТА ЗНАМО О ИНТЕРНЕТУ?

Појам интернет значи мрежа унутар мреже, или интерна конекција између више рачунара. Другим речима: постоје многе мреже које се међусобно везују, и тиме чине ову структуру. Интернет се често назива: глобалном мрежом информација, или велика интерна-глобална база података. Свеже анализе говоре, да близу 3.5 милијарди људи на свету, или 50% укупне светске популације користи интернет. Гледајући по континентима, бројчано највише корисника „нета“ долази из Азије… Ипак, када говоримо о процентима, за интернет су највише везани Европљани- чак 80% становника „старог континента“ има интернет претплату.

Наравно када се помене интернет, готово увек следи питање: Када је све почело? Ипак, дати одговор на ову наизглед једноставну „питалицу“ није ни мало лако. Разлог лежи у томе, што у информатичком свету постоје прилична спорења о „зачетку интернета“. Зато и не чуди, што „нет“ условно речено слави више рођендана.

Иако је прво умрежавање рачунара везано за 1940. по многима је година „почетка свега“ 1961. када је др. Леонард Клајнрок на универзитету МИТ први пут објавио рад о packet-swiching технологији. Неки други наводе 1969. као „нулту годину“ у развоју „нета“. Наиме тада је Министарство одбране САД, лансирало мрежу за истраживање и развој комуникација која би преживела евентуални нуклеарни напад- познатију ка АРПАНЕТ, или пуним именом: Advency Research Project Agency Network.

Седамдесете године донеле су неколико важних открића која су обележила развој интернета; пре свега одвајање АРПАНЕТА из војног комплекса и његово превођење и усвајање у јавни простор. Али… али! Иза свега реченог стоји једно велико АЛИ! Интернет тада јесте био „мрежа“, само без глобалне призме, и са врло ограниченим бројем корисника. Рецимо 1980. на АРПАНЕТ је било спојено свега 1000 рачунара (звучи смешно из данашње перспективе), који су користили релативно примитивни Network Control Protokol, који је био неупотребљив за шире повезивање. Зато две године- пре свих других треба узети као кључне у постојању и развоју интернета. Највећи део струке се слаже да су то 1983. и 1991. година.

1983. је тадашња, већ поменута ограничена мрежа: Network Control Protokol (познатија као NCP), замењена са TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol), што је значило прелазак на технологију каква се и данас користи.

У августу 1991. научни институт ЦЕРН у Швајцарској је захваљујући нешто раније започетим радовима свох првог научника Тима Бернерса-Лија на ХТМЛ протоколу, објавио веб-прегледач; што је дефинитивно била „тачка на и“ у развоју интернета… Поготово оног, каквог данас користимо!

Извори: Танјуг, Ројтерс, Википедија.

Mарко Миљковић

Технички директор

3 коментара

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.

Повезани чланци