СпортШпанија шампион света!

Joван Јоцић15. септембра 2019.1 min

ЗАВРШЕН ЈЕ МУНДОБАСКЕТ!

На 19. кошаркашком Светском првенству одржаном у Кини, титулу првака света однела је репрезентација Шпаније!

Популарна „Црвена Фурија“ одувала је у финалном мечу селекцију Аргентине резултатом 95:75.

Шпанци су до великог тријумфа дошли, највише захваљујући сјајном отварању меча. Већ у другом минута „Фурија“ је водила са 10:0, после 4 минута игре резултат је био 14:3, док је први квартал завршен резулататом 23:14 у корист Шпаније. У наставку меча Аргентина је покушала да се тргне и ухвати прикључак, али „мрка капа“. Бољи, спретнији, квалитетнији и пре свега компактнији тим однео је заслужену победу.

Најефикаснији код Шпанаца, били су Рубио са 20 и Гасол са 14 поена, док је у репрезантацији Аргентине бољи од осталих био Габријел Дек са 24 поена.

Можда највеће разочарање финала, је времешни аргентински капитен Луис Скола, са скором од свега 8 убачених поена, и то свих 8 у другом полувремену.

Након тријумфа на Мундобаскету у Јапану 2006. године, Шпанци су по други пут постали светски прваци. Аргентина је с друге стране остала на једном „светском злату“, освојеном још далеке 1950. године. Као што већ сигурно знате, турнир у Кини на трећој- бронзаној позицији завршила је Француска, Аустралија је четврта, Србија пета, а поредак до 8. места употппуњују још: Чешка, САД и Пољска.

Мундобаскет трофеј

Заслужено у рукама шпанских кошаркаша- трофеј намењен освајачу Мундобаскета

БОГДАН! 

Без обзира на лош резултат Србије, свакако један од играча који су обележили Светско првенство је и Богдан Богдановић. Бек српске репрезентације је заједно са Шпанцима Рубиом и Гасолом, Аргентинцем Сколом, и Французем Фурнијеом, уврштен је у идеалну петорку турнира. Богдановић је приде, добио и награду за најбољег стрелца такмичења. Богдан је Мундобаскет у Кини завршио са укупно 183 постигнутих поена, или у просеку 22.9 по мечу. Ипак, треба рећи да је прва звезда Мундобаскета Рики Рубио! Маестрални Шпанац, проглашен је за најбољег актера (МВП) и финала, и целокупног турнира.

 

Следећи Мундобаскет 2023.

Наредно 20. Светско првенство у Кошарци одржаће се 2023. године. Фиба ће тек накнадно саопштити име домаћина. Ипак, оно што се зна, је то- да ће се турнир опет организовати у Азији, а главни фаворити за улогу домаћина су Филипини и Индонезија.

 

 

Joван Јоцић

Новинар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.