Друштво и КултураСРБИЈА СНИМА ФИЛМ О ЈАСЕНОВЦУ!

Никола Трифић4. новембра 2019.1 min

Након скоро 80 година од формирања злогласног  усташког логора Јасеновац, снима се филм о тој монструозној „фабрици смрти“.

Влада Републике Србије и Филмски центар Србије, обезбедили су за наше прилике прилично велики буџет од око 3 милиона евра, за снимање играног филма- који ће понети назив „Дара из Јасеновца“.

Филм прати судбину мале девојчице Даре и њене породице, током мучног доба Другог светског рата. Радња филма, који се у најави сврстава и жанр акционе драме, почиње непосредно пошто се велики светски сукоб 1941. прелио на ове просторе, односно непосредно након усташко-немачке офанзиве на Козари, када су многа српска деца из тих крајева одведена у Јасеновац, да би потом била пребачена у логор Стара Градишка.

Улогу главне јунакиње филма, игра дванаестогодишња Биљана Цекић, која на тај начин дебитује на „великом платну“. Филм се снима у режији Предрага Антонијевића, док сценаријо потписује Наташа Дракулућ. Посебно треба истаћи, да ће допринос снимању филма као специјални сарадник-консултант дати амерички професор и експерт за Холокауст Мајкл Беренбаум.

Предраг Антонијевић

Предраг Антонијевић

Предраг Антонијевич редитељ „Даре из Јасеновца“, је на недавној конференцији за новинаре, која је била и својеврсна најава овог остварења, рекао- да је поносан што је дошло време да се сними први филм о Јасеновцу, и да је главна мисија филма, да гледаоцима у једној играној форми представи праву слику о злогласном логору. Баш из тог разлога, већ сада је основан међународни фонд, који има за циљ, да када за то дође време помогне приказивању филма ван граница Србије.

Према речима Антонијевића, ако све буде текло по плану, снимање филма биће завршено до краја године, док се премијера очекује у мају 2020.

Беренбаум

Проф. др Мајкл Беренбаум- амерички стручњак за Холокауст

Чињенице о Јасеновцу

Логор Јасеновац је највећи концентрациони логор за време Другог светског рата на простору бивше Југославије. Креација болесног ума лидера Независне Државе Хрватске (НДХ) имала је две основне сврхе: Да са територије под командом Павелићевих усташа, како су то они говорили „реши српско питање“, али и да у широј фашизацији тог простора ликвидира: Јевреје, Роме и Хрвате антифашисте.

Ипак, иако многи у недостатку информација Јасеновац доживљавају као један логор, треба посебно апострофирати, да је у питању читав комплекс логора, који су се налазили на територији Хрватске и мањим делом Босне и Херцеговине, односно данашње Републике Српске, где се уосталом налазио логор Стара Градишка.

Комплекс логора Јасеновац још пре Другог светског рата у егзилу, осмислио је Вјекослав Лубурић (познатији као Макс Лубурић), иначе први заповедник Јасеновца.

Усташе-Јасеновац

Слика из комплекса логора Јасеновац- усташе стоје изнад тела убијених Српкиња

Централни логор Јасеновац формиран је у истоименом хрватском градићу 100 км југоисточно од Загреба августа 1941. године. Но, већ до средине42. године подигнути су и остали логори у комплексу. Прво логори у селима Брочици и Крапје- познатији као „Јасеновац 2“, након њих логор „Циглана“  (Јасеновац 3), а онда редом: логор у Доњој Градини, па онда логори за децу у Сиску и Јастребарском, па све до логора за жене у Старој Градишки.

О тачном броју жртава страдалих у Јасеновцу се већ осам деценија шпекулише (88 ооо званичан број)… Ипак, о правој природи Јасеновца, сведочи податак да се многи релевантни светски историчар апсолутно слажу у оцени да је хрватски тзв. „радни логор“, био најмрачније место и највеће мучилиште на свету за време Другог светског рата. Како се то често истиче: Пакако на земљи!

Прослављени историчар и специјалиста за Холокауст проф. др Гидеон Грајф, је у својој монографији „Јасеновац-Аушвиц Балкана-Усташка империја окрутности“ рекао: „Јасеновац је далеко бруталнији од Аушвица“!

Никола Трифић

Главни и одговорни уредник

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.

Повезани чланци