Наука и ТехнологијаСтигао је Facebook-ов „Мрачни принц“

Mарко Миљковић26. јануара 2020.1 min

И то се десило!

Дуго очекивана иновација Dark Mode и даље најпопуларније друштвене мреже на свету Facebook-a, премијерно је 23. јануара угледао светлост дана. Верзија апликације Facebook v225.0.0.11.121 је први пут приказала Dark Mode у оквиру Android апликације на Android 10 систему Note 9 телефона. Наравно, сада иде она мало намћораста констатација: и било је време. Али заиста- и било је. Можда чак и крајње време.

Facebook је дуго (можда и предуго) оклевао са пуштањем у промет свог Dark Mode-a. Ствар је отишла толико далеко, да су кренуле да круже гласине- како Facebook оклева са пласирањем Dark Mode-a из страха да корисници ове друштвене мреже неће прихватити иновацију због њене наводне мањкавости. Иако до 23. јануара нико поуздано није знао како ће Facebook Dark Mode тачно изгледати, а камо ли како ће функционисати- чак шта више то ни сада није сасвим јасно, само колебање Facebook-a је било довољно да многи његовом „мрачном режиму рада“ у напред- на невиђено предвиде мрачну судбину. Ипак, десио се 23. јануар, Dark Mode је ту. Додуше за сада немамо пун пакет, већ више најаву пуног пакета који нас чека у будућности. С тога можемо констатовати, да „мрачни принц“ како смо га „крстили“ у наслову, на велику сцену улази лагано. Мажда чак и на мала врата.

Mark Zakerberg- osnivac drustvene mreze Facebook

Facebook Dark Mode је тренутно могуће користиити само по аутоматској активацији, путем сервера, ако је ваш уређај на Аndroid 10 систему има Dark Mode системски укључен и изабран је од стране Facebook сервера да вам прикаже Dark Mode. Тренутно не постоји прекидач или опција у апликацији да самостално активирате Facebook Dark Mode. Значи, у овом тренутку- само за одабране. Но, ако смо могли да чекамо толико дуго да Facebook Dark Mode дође у скученој форми „на кашичицу“, није на одмет да сачекамо још мало до његовог пуног обима. На основу онога што нам је за сада приложено и доступно, јасно је да Dark Mode још није добио пуни сјај; или како програмери воле да кажу- још није исполиран до перфекције. Недостаци су посебно видљиви на одређеним деловима интерфејса, односно у самим заглављима апликације… Јасно је, потребна су додатна штимовања. Но, као што је речено ово је тек први корак апликације на велику сцену, па очекујемо да временом Dark Mode добије форму и облик на задовољство свих корисника.

Да подсетимо, Facebook је веб-сајт који служи као сервис за друштвену мрежу; основан и покренут 2004. од стране Марка Закерберга. У почетку је био резервисан само за студенте Универзитета Харвард, али се апликација врло брзо популаризовала и достигла статус глобалног феномена. Данас Facebook има 750 милиона корисника широм света.

Mарко Миљковић

Технички директор

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.

Повезани чланци