Војска и НаоружањеСУ-57: На небу Бог па он!

Никола Трифић5. јуна 2019.1 min

Челни људи војно-цивилне компаније авио-индустрије са седиштем у Москви „OKБ-Сухој“ најавили су да ће до краја ове или најкасније почетком наредне године кренути серијска производња првог руског вишенаменског борбеног авиона пете генерације „Сухој Су-57“.

Нови Сухој, несумњиво представља до сада највеће достигнуће руског војног авио инжењеринга. Долази као шлаг на торту, као врхунац напретка ваздухопловне индустрије у овој земљи која је последњих година као на траци свету понудила такве борбене машине као што су: Су-34, Су-35 и МиГ-35.

Ипак, чини се да су све набројане летелице биле само увертира, лагано загревање пред долазак главне звезде, будућег првог витеза руског неба. Авиона који ће у свом идентификационом коду понети прва два слова презимена вероватно највећег авио конструктора свих времена Павела Осиповича Сухоја и редни број 57.

Руси без страха да оду у претенциозност не штеде речи хвале у промовисању свог новог мезимца.

Вођен тиме, „Јури Слусар“ директор „Уједињене авио производне корпорације“ иначе кровне организације у оквиру које послују све руске авио компаније, између осталих и „ОКБ – Сухој“, је прилично смело изјавио, да Су-57 представља савршену аеродинамичку платформу, и да је по његовом мишљењу када су у питању борбене и маневарске карактеристике најбољи авион икада.

Даље, господин „Слусар“ истиче како ће Су-57 бити не само доминантан у односу на постојеће авионе 4. и 5. генерације, већ да ће бити први у свету који ће поставити неке нове стандарде, будуће 6. генерације борбених авиона.

Претенциозно или не, једно је сигурно, од ове летелице се много очекује. Пре свега да постане „ударна игла“ у оквиру руских Ваздушно космичких снага (ВKC), али и да буде велики извозни потенцијал ове земље.

Стручњаци и са истока и са запада сагласни су у томе, да ће Су-57 пре било које борбе у ваздуху, водити борбу за светско тржиште и да ће у њој један од главних адута овог авиона бити његова цена, која ће према проценама износити око 80 милиона долара по комаду.

Примера ради његов амерички пандан Ф-35 коме многи оспоравају припадност 5. генерацији кошта скоро дупло више. Ако томе додамо да Руси приликом продаје оружја некој држави не испитују стање тзв. демократије у истој, онда је јасно да ће овај авион, као и све друго из широке палете понуде руске војне индустрије бити доступно, или бар релативно доступно великом броју држава широм света.

Сухој 57

Су-57: Нова технологија у служби старог циља

ШТА ЈЕ ЗАПРАВО Су – 57?

СУ – 57“ је борбени једносед. Пројектован за постизање апсолутне превласти у ваздушном простору, као и за нападе на циљеве на земљи и на мору.

Авион је израђен применом модерних материјала. Пре свега високог процента композита од угљеничних влакана и титанијума, што летелици даје велику отпорност, али и сврстава је у категорију тзв. „STEALTH“ ловаца, односно авиона смањене радарске уочљивости.

Развој авиона Су-57 под пројектним именом „ПАК ФА Т- 50“ почео је 2002. године.

Пројекат „ПАК ФА“ или пуним именом Перспективни Авијачијски Комплекс Фронтовске Авијације требао је да усвоји сва претходно стечена знања из недовршеног и непотпуног развоја авиона 5. генерације који се одвијао у СССР-у у другој половини 80 – тих година, али и да представља својеврсну револуцију у примени нових технологија и постављању нових стандарда модерног авио конструисања.

Свој премијерни лет авион, тачније један од његових прототипова са ознаком „Т – 50 – 2“ имао је 2010. године, и већ на самом почетку летних испитивања, народски речено десило се „прво па мушко“. Наиме, прототип будућег „чувара руског неба“ је приликом свог ватренег крштења поставио светски рекорд у највећој брзини пењања у историји ваздухопловства од 384 метара у секунди(м/с).

Карактеристика која попут генетске предиспозиције прати све Сухојеве авионе, а која се тиче њихових великих габарита, није заобишла ни Су-57. Авион је дугачак је 20 м, висок је 5, широк 14 м, и има импресивну површину крила од 78,8 м². Тежина празне летелице је 18 000 кг, док је његова максимална тежина при узлетању рачунајући гориво, наоружање, додатну опрему, па и масу самог пилота 37 000 кг.

Авион покрећу два турбо – млазна мотора „АЛ-41Ф1С модел 117“ сваки са максималним потиском од 150 кн (кило – њутна). Мотори имају могућност супер – крстарења и управљања векторске силе потиска по обе осе.

Преведено на српски, то значи да са таквом погонском силом у свом задњем делу Су-57 има могућност кретања надзвучном брзином без форсаза, док је извођење најсложенијих маневара и фигура у ваздуху које су на ивици физичке вероватноће за њега попут „мачијег кашља“.

Летеће чудо руске авио-индустрије Сухој-57, може да се креће максималном брзином 2.2 пута већом од брзине звука, што је апроксимативно око 2440 км/ч, уз дозвољени оперативни плафон лета од 20 000 м и долет од 5 500 км.

Ипак, оно што пре свега Су-57 чини тако моћном летелицом су савремена електроника и наоружање.

Врх пирамиде у развоју овог авиона представља радар „Н0-36 Белка„. Радар има невероватан домет од 400 км, истовремено може да уочи и прати 32 циља, и да исто тако истовремено омогући авиону да комбинацијом вођених и самовођених ракета нападне њих осам.

Н0-36 Белка“ спада у категорију „АЕСА“ радара, његов рад потпомогнут је оптоелектронским одбрамбеним системом „101 KС- Атољ„, системом за противелектронска дејства „Л-402 – Хималаји„, као и ласерским даљинометром, помоћу којег авион може да зна тачно растојање циља, али и  његову конфигурацију и брзину кретања.

Напредна електроника и радар фасцинантних карактеристика дају „Сухоју“ могућност да у потпуности искористи пун потенцијал свог наоружања.

Авион за блиску борбу има интегрисан топ ГШ-30М калибра 30 мм капацитета 450 граната, док на 10 спољних носача, као и у унутрашњем спремнику (контејнеру) уграђеном у труп летелице сем авио бомби, може да понесе читаву гаму најсавременијих руских ракета ваздух – ваздух и ваздух – земља укупне тежине до 7 500 кг.

Никола Трифић

Главни и одговорни уредник

3 коментара

 • Gagi

  5. јуна 2019. at 02:40

  Definitivno paklena masina, mozda u buducnosti bolji od f22, ali… Ameri su sa serijskom proizvodnjom f22 davno zavrsili i koriste oko 200 njih, a su57 tek treba da udje u serijsku, tako da polako sa rusofilijom.

  0

  Оставите коментар

 • Питалица

  5. јуна 2019. at 02:45

  Само ми није јасно на основу чега неко тврди да ће Су-57 бити бољи од Ф-22, па и Ф-35? На основу чега?

  0

  Оставите коментар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.

Повезани чланци