Војска и НаоружањеТ-90М „Пробој-3“, последња надоградња проверене платформе

У погонима компаније УралВагонЗавод у Нижњем Тагилу, увелико се спроводи модернизација тенкова Т-90, из серије Т-90А „Владимир“, на нови установљени стандард назван Т90М „Пробој-3“.

Како је најављено из руског војног врха „Пробој-3“, биће последњи ниво у развоју познате платформе, који ће омогућити да Т-90 и у наредних 10 до 15 година задржи високо место у конкуренцији са најбољим тенковима света.

Да не буде забуне, „Пробој-3“ је модернизација постојећих, а не производња нових тенкова. Наравно, бољи познаваоци стања у тенковској индустрији знају да компанија УралВагонЗавод и даље производи тенк Т-90, али само у верзији Т-90МС, која је искључиво намењена страним купцима. Но, старије верзије познатог тенка које Русија већ поседује, ће након описане модернизације бити на истом, ако не и на вишем квалитативном нивоу у односу на производно још активну верзију Т-90МС.

Наравно, није тешко закључити да Руси модернизацијом тенкова Т-90, али и старијих Т-72, заправо купују време док не почне серијска производња тенка 4. генерације Т-14 „Армата“, која је предходних година више пута одлагана.

Тачније, и сам пројекат „Пробој-3“, односно пакет модернизације који је њиме обухваћен у великој мери се заснива на искуствима, али и на конкретним решењима стеченим у развоју „Армате“.

Према проценама војних експерата Т-90 ће након модернизације, бити за око 10% мобилнији и бржи у односу на свој серијски стандард, а за чак 30% ефективнији у борбеним дејствима.

Т-90М

   Т-90М „Пробој-3“

„Пробој-3“ као установљени пакет модернизације у први план ставља све виталне делове тенка, и то редом: куполу, оклоп, електронику и погонску снагу.

Оно што ће битно променити визуелни идентитет тенка, је интеграција нове куполе „2А82-1м“, „позајмљена“ с тенка „Армата“. Купола има нови савремени топ калибра 125мм, који у односу на свог предходника обезбеђује већу прецизност и већи домет, али и повећан рок употребе који сада износи 900 хитаца. При дну куполе са доње стране размештени су решеткасти заштитни екрани, а кабина је заштићена противрикошетном мрежом.

Затим, тело тенка биће прекривено савременим сетом динамичког оклопа „Реликт“, који има задатак да додатно ојача основни оклоп тенка од удара савремених противтенковских пројектила.

Модернизација подразумева и интеграцију новог СУВ-а (систем управљања ватром), са пратећом електроником за брзо и прецизно откривање циљева.

Последњи, али свакако не и најмање битан део модернизације, је уградња потпуно новог појачаног мотора од 1 200КС. Снажнији мотор допринеће већој мобилности и жилавости тенка, поготово приликом кретања на земљаним и неприступачним теренима, без обзира што ће сам тенк кроз надоградњу на стандард „Пробој-3″, условно речено отежати за отприлике 4 тоне.

Важно је рећи, да ће Т-90 на нивоу Т-90М“Пробој-3“, моћи да користи чак три врсте нових пројектила. Ради се наравно о савременим тенковским пројектилима, и то: противоклопном пројектилу са пенетратором од осиромашеног уранијума „Вакум-1“, затим ту је распрскавајућа граната „Тељник“ са способностима даљинске активације од стране посаде, као и вођена реактивна ракета „Спринтер“.

Према плану Министарства одбране Руске Федерације, сви тенкови серије Т-90А „Владимир“ које Русија поседује, биће подигнути на ниво Т-90М „Пробој-3“ до краја ове године. Иако не постоји прецизна рачуница, процене кажу, да ће пројекат модернизације „Пробој-3“, руски војни буџет коштати око 2 милиона долара по тенку.

Иначе, „Пробој-3“ као пакет модернизације, намењен је искључиво тенковима у саставу руских оружаних снага, док је страним партнерима који користе разне варијанте тенкова Т-90 понуђен нешто скромнији ниво надоградње. Наравно- да подсетимо, инострани партнери и даље могу да пазаре потпуно нови Т-90 у верзији Т-90МС.

Т-90 Владимир

Изглед тенка Т-90 у основној верзији „А Владимир“, пре надоградње на ниво „Пробој-3“

Пар чињеница везаних за тенк Т-90

 • Развој тенка Т-90 покренут је у Совјетском Савезу половином 80-их година, док је серијска производња почела 1992. године у Руској Федерацији. Т-90 је последњи велики пројекат намењен копненој војсци развијан у СССР-у, и први који је серијски произвођен у самосталној Русији.
 • Због лоше финансијске ситуације у Русији 90-их година производња овог тенка ишла је врло споро… До прекретнице је дошло почетком 2000-их када је патентирана побољшана верзија овог тенка Т-90А „Владимир“ намењена Русији, коју је пратила њена извозна варијанта Т-90С.
 • До сада је произведено око 2 000 тенкова Т-90, и они се налазе у саставу армија петнаестак држава света.
 • Наравно, Т-90 је настао даљим развојем тенка Т-72. Поред Русије тенкови Т-90 се по лиценци производе и у Индији за потребе тамошње војске.
 • Верзија овог оклопњака са ознаком Т-90А „Владимир“, не носи име по Владимиру Путину како често многи погрешно истичу, већ по свом конструктуру покојном Владимиру Поткину.

 

 

 

Aлександар Димитровски

Новинар

1 коментар

 • Vojnik

  19. маја 2020. at 14:42

  Zanimljivo je to da u ovom trenutku u svetu ima vrlo malo novih patenata i projekata. Ako izuzmemo dronove i eventualno vodjene projektile, vecinu drugog cine modernizacije matorog oruzja. Sve se cini da ce Rusi jos dugo koristiti T90 i T72, ali i Su27/30, odnosno Ameri ce jos dugo da se klate na F15, F16 i na Abramsima.

  2+

  Оставите коментар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.

Повезани чланци