ПолитикаТурска- велика Путинова победа

Милош Митић19. јула 2019.1 min

ПУТИНОВА КАЉИНКА У НАТО ДВОРИШТУ!

Једна од најактуелнијих тема на светској политичкој сцени последњих недеља, свакако је куповина руских система противваздухоплвне одбране нове генерације С-400 од стране Турске.

И док је Реџеп Тајип Ердоган овим потезом озбиљно угрозио евро-атланску будућност своје земље, Русија с друге стране има велики разлог за задовољство.

Победа Владимира Путина! Тако би се без дилеме могао назвати маневар првог човека Русије усмерен ка Анкари, којим је од дојучерашњег непријатеља вештом дипломатијом створио новог савезника.

Сећате ли се новембра 2015. када је у јеку сиријске кризе, у ваздушном простору који дели Сирију и Турску, оборен руски бомбардер Су-24 од стране турског Ф-16? Многи су тада помислили да је сукоб Русије и Турске неминован. Готово свакодневно пљуштале су отровне стрелице на релацији Москва-Анкара. Очекивала се оштра реакција Русије. Но, уместо свега прогнозираног-затишје, условно речено „преспавана ноћ“, и након тога у буквалном смислу „ново јутро“ у односима две земље.

Вероватно, тачка пресека био је неуспели пуч у Турској. Ердоган је прихватио помоћ Русије у конслолидацији стања у својој земљи, да би након тога његова испружена рука ка Путину, добила чврст стисак од стране председника Руске Федерације. И почело је оно „ново јутро“ и нова љубав Русије и Турске. Закопане су ратне секире, дисонантни тонови су утихнули, и као круну читаве приче имамо потписивање низа билетералних споразума и уговора, који су већ увелико у фази реализације.

Путин и Ердоган Изворна Слика

Наравно, поставља се питање: Да ли је Ердоганов заокрет према Русији у стварном интересу Турске, или у интересу његовог останка на власти? С обзиром да је Турска деценијама перјаница Нато пакта и самим тим и више него зависна од западне технологије и оружја, чини се да је Ердоган дугорочно гледано својом политиком ради у корист штете своје земље.

Ипак, Владимира Путина није и не треба да буде брига због тога! Напротив! Турска је до сада можда и најбољи „дипломатски победнички плес“ руског председника. Био је стрпљив, прагматичан, хладнне главе, успео је да пронађе пукотину и дође до великог политичког тријумфа.

Заправо, Путин је на примеру Турске, издејствовао троструку корист. Прво: од непријатеља направио је савезника. Друго: избацио је Турску из строја Нато пакта и Запада као адута у њиховим конфротацијама са Русијом. И треће, вероватно из домена „реал политике“ и главно: усмерио је огроман турски капитал на рачуне руских енергетских и војних компанија. Гасовод „Турски ток“, систем противваздухопловне одбране С-400, можда и авион 5. генерације Су-57, само су неки од примера руске памети који ће се убудуће плаћати и турским новцем.

Гледајући из угла политике, дипломатије и ширих дугорочних руских интереса, што економских, што војних: Чиста десетка!

Милош Митић

Новинар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.