СпортУ праву је био Хрват: Он је говно!

Никола Трифић17. јуна 2019.1 min

Е мој Дејо, моја аветињо! Да си барем мучио(ћутао) па ни по јада, могли би да га проћерамо некако, али не, ти си морао да развежеш језик и да проговориш! И опет ти Срби криви?! Чак и они „поцрногорчени“, тазе преведени у Монтенегрине: Тумбаковић, Стојковић и Иванић. Криви што су одбили да учествују у утакмици са тзв. Републиком Косово. И намерно кажем у утакмици „са“, а не „против“, јер „Богоми“, нико ту против никога није играо. Била је то једна братска, скоро па ревијална утакмица, са договореним ремијем. То знамо сви: и ми, и ви, и они, и „оно“, ако то „оно“ у овој причи уопште постоји. Албанци, тј. њихова фракција са Косова-Шиптари, или Арнаути како су их наши ђедови звали купили бод, а продали те Срби, је ли?

И што сад ја да ти речем? Можда једино оно што нам остаде од већ прозваних ђедова: „Стиди се гузице, кад образа немаш“, али бојим се да не вреди. Начекаће се тај стид твоје гузице, јер је и она „мученица“ у савијеном положају своје кичме са рукама испруженим и наслоњеним на први зид, заузета у последње „вријеме“. Мора јадна, што ће? Треба вратити дуг онима, што од 2006. улажу у стварање овакве Црне Горе, а њима ништа слађе од гузице није.

Кажеш: Србија је преко своје власти и њене продужене руке навијача Звезде, бацила, тј. бачила атомску бомбу на црногорски фудбал. И додајеш: Како би Тумбаковић као селектор, односно Стојковић и Иванић као играчи учествовали у спорној утакмици, али им је прећено смрћу директно и Београда, и да је то само наставак кампање из Србије да се уруши све црногорско.

Ја ћу опет: Е мој Дејо, моја аветињо!? Што ти је то требало? Да си барем мучио и држа језик за зубима, па некако, а овако? Сви ми добро знамо како ствари функционишу, и да си ти у мору зала која владају Балканом, у ствари најмањи проблем. Нико на тебе јадо не би кренуо, ни прст уперио. Но, ти си морао да прозбориш, и то оно што не треба.

Можда зато, што ти више ниси онај Дејо? Можда си се и ти сирома, ка и свака „сламка међ вихорове“ у овим деценијама подела и сепарација, поделио на две стране. Уметник у копачкама, један и једини геније фудбалске игре, Меси пре Месија на једну страну, у живот у сећањима, причама и на снимцима ВХС касета, а на другу страну, у канцеларију, у функционерске и политичке воде, лаковане ципеле и елегантно одело, неки нови, фришко скројени Монтенегрин: господин Дејан Савиђевић.

Биће да је тако! Поделио си се и „отцјепио“ Дејане! Као што се поделила и „одцјепила“ и Црна Гора, и то не од Србије, него од себе саме, од оне своје боље половине-историјске, тако си се поделио и ти. И зато овај текст, ова критика или јадиковка, како год, и није упуђена оном Деју-нашем Деју, правом Црногорцу. Упућена је господину Дејану Савићевићу, функционеру, предеднику Фудбалског савеза, Монтенегрину, прикривеном политичару, и потпуно откривеном и огољеном борцу за нову црногорску стварност. И не могу да причам о овоме, а да се не сетим оног Хрвата, оног што су му уста шкрбава, који је негде у јесен 99. у Загребу, можда баш у време одласка Деје и доласка господина Дејана, гледајући у тебе, тада и таквог, у Дејана никако у Деју, готово пророчански рекао: „Ти си говно“! Е јесте Хрват оца му јебем, али је био у праву.

И што ћу ја сад? Да те мрзим због тога? Ма не… Вала не могу све и да хоћу! Имам један велики разлог, који ми то не дозвољава. Велики као Србија и Црна Гора и сва наша глупост, заједно и на једном месту.

Сећам се свог првог дреса који сам купио. Било је то прилично давно, почетком 98. негде уочи Светског првенства у Француској. Плави дрес покојне Југославије, тада већ крње са префиксом СР, а на леђима број 8 и презиме „Савићевић. Сећам се да сам за тај дрес прошао све бутике у граду. Како то обично бива када си клинац, ћалета за руку, па од једног бутика до другог. Тражимо, гледамо, свега има, само Деје нема. Био си јако тражен тих дана, где год питамо за Дејин дрес, кажу: распродато. На сваком излогу да простите“висе“: Перица Огњеновић бр. 21, Драган Стојковић бр. 10, Дарко Ковачевић бр. 18, али „осмице“ ниђе. Ћале већ почео да се нервира и презнојава, псује све редом, каже: „Узми неки од ових што има“, а ја ни да чујем! Мислим се у себи: „Јебо Перицу, Пиксија и Дарка“, хоћу Деју, мог Деју, мог Црногорца. Само њега, и ниједног другог. И срећом, нађосмо те некако.

Још имам тај дрес, и чувам га као очи у глави. Плави, покојне Југославије, марке „адидас“, са оном ружном крагном, а на леђима број 8 и презима „Савићевић“. И нека ми неко каже: Ко још може да мрзи свој први дрес? Ма не, нема шансе! Немам ја срца за то. Како сам само поносан на њега. И био, и јесам, и бићу. Мој први дрес, Дејин дрес, оног Деје, нашег Деје. Ех, он је био геније! А ти господине Дејане Савићевићу? Ти си говно! У праву је био Хрват, оца му јебем. Заборавио је само да дода „велико“.

Никола Трифић

Главни и одговорни уредник

6 коментара

 • Crni-gorac

  17. јуна 2019. at 14:16

  Auuu au au au, ovako se pise tekst, oca ja tebi… Dvaput sam ga u cugu procitao. Mozda si ga malo i preterao, ali taj sarkazam, igra recima. Uh bre, dobar si!

  4+

  Оставите коментар

 • WWW

  20. јуна 2019. at 06:39

  Covek nista toliko strasno nije rekao, digli ste nepotrebnu prasinu. Inace tekst je dobar, samo bi bilo bolje da je namenjen nekom drugom. Uprimo mi pestom na Kokezu, Krstajica, Terzica, Vucelica, lako cemo mi za Deju. Za sve njih on je jos zlato.

  2+

  Оставите коментар

 • Foka

  22. јуна 2019. at 13:01

  Koliko ste vi Srbijanci bolestan narod, svakog ko ne duva u vasu tikvu i nije veliko-Srbin vi proglasavate za govna, iydajice itd. Sreca pa je Crna Gora usla u Nato i jasno stavila do znanja: Nikad vise sa Srbijom i Srbijancima. A ovom muceniku i placeniku sto se zove ka crnogorski kralj, a sto je pisao ove trice, treba zabranit ulazak u Crnu Goru dozivotno.

  1+

  Оставите коментар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.