ПолитикаУбиство Оливера Ивановића „Злочин без казне“

Никола Трифић23. јула 2019.1 min

Прошло је више од годину и по дана од када је испред седишта своје странке „Србија демократија правда“ у северном делу Косовске Митровице убијен Оливер Ивановић.

Мучки, са више хитаца из аутомобила у покрету, пиштољем „Застава 70А“, тог кобног 16. јануара прошле године стављена је тачка на један живот.

Одјеци пуцња попут одјека гонга, означили су крај и почетак. Крај борбе Оливера Ивановића за боље сутра свог народа, и почетак агоније његове породице са само једним питањем: КО? Не и са питањем ЗАШТО?

Оливер Ивановић је својим животом, и својим деловањем на простору Косова и Метохије, поготово после 99. године сам дао одговор „ЗАШТО“.

Зато што је одбио да оде.

Зато што је одбио да се повинује.

Зато што је одбио да буде пијун оних који су дошли.

Зато што је одбио да буде „играч“ оних који су отишли.

Зато што је у злом времену на једном парчету свете земље отргнуте од народа којем припада, загађеној и контаминираној од смрада страних завојевача, који су себи и својим слугама, терористима и дојучерашњим друмских разбојницима дали уогу Бога-господара живота и смрти, он Оливер Ивановић водио борбу као обичан, образован и породичан човек. Борбу за опстанак и достојанствен живот, за право на глас, смех, ход и гроб.

Оливер Ивановић Изворна слика

Ликвидација Оливера Ивановића је само последњи чин тортуре која је вођена над њим и његовом породицом последњих пар година. Почело је стандардим претњама и застрашивањем, наставило се измишљеном оптужницом за ратне злочине, због које је противправно робијао, а завршило се стравичним злочином.

Привремене власти у Приштини и представници УНМИК-а су одмах након убиства обећали да ће врло брзо расветлити злочин.

Колико год се чинило да ће та обећања однети први ветар, човек је сем од добра и зла, саздан и од наде која га тера да изнова и изнова верује да ствари могу да се промене, и да ће бар једно убиство неког лица српске националности бити расветљено, а одговорни приведени правди.

Нажалост, изгледа да неће!

За више од 18 месеци истрага није макла од почетка. Вероватно зато што постоји крупан интерес да се налогодавци и извршиоци овог гнусног чина никада не сазнају.

Убиство Оливера Ивановића, како ствари стоје остаће још један „Злочин без казне“ над Србима на простору Косова и Метохије. Од јула 1999. године од када се овај део наше државе налази под управом међународне заједнице, убијено је више од 1000 лица српске националности, а да ниједно убиство, али буквално ниједно није расветљено.

Косово, најскупља реч у нашем језику „српска колевка“ све више постаје гробница за оно мало нашег живља које тамо остало. Убиством истагнутог политичког лидера, и то у северном делу Косовске Митровице, последњем бастиону Српства на Космету, послата се јасна порука обичнм народу, поготову оном који живи у енклавама јужно од Ибра: „Ако смо могли да убијемо тог човека, на том месту, за вас овде нема будућности“!

План оних којима су Срби сметња на Космету је јасан: Косово земља српске прошлости, не сме да буде и земља српске будућности, а где нема правде и истине, будућност је немогућа.

За наш народ који је тамо остао, правда је отишла заједно са нашом војском и полицијом пре двадесет година, и како год то некоме звучало, једино са њима може да се врати.

Дотле баш том народу, дугујемо сећање и памћење. Сећање на сваког страдалог сународника који је одлучио да остане на месту српских корена и зато платио главом. Од жетелаца из Старог Грацка до Оливера Ивановића.

Никола Трифић

Главни и одговорни уредник

1 коментар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.