ПолитикаВУЧИЋ И ЋИЛАС- Тв дуел који се није десио

Никола Трифић20. марта 2020.1 min

Телевизија „Ореол“ смештена у београдском приградском насељу „Падинска Скела“, у близини спортског аеродрома „Лисичји Јарак“. Емисија: Конкретно… Профил емисије: политичка дебата у форми сучељавања (дуела) два лидера, који представљају две различите- углавном супростављене политичке опције… Емисија се емитује уживо, недељом у карактеристичном дневном термину „минут до 12“. Аутор и водитељ: Марко Пејаковић. Правила емисије су врло строга. Водитељ отвара тему, а затим даје реч прво једном па другом госту… Гости имају 10 минута по теми да изнесу свој став о њој… Водитељ има право да постави једно додатно питање само госту који је о теми први говорио. И то је то… Гости немају право на реплику на предходно изнешен став свог супарника… Такође гостима је забрањено да улазе у отворена препуцавања! У колико се то деси, програм се прекида, пуштају се рекламе, или се просто замрачи слика док у дну екрана иде кајрон на којем пише- да је наставак програма немогућ због некултуре гостију… Таква антиреклама ниједном политичару није потребна. Статус емисије: веома гледана и култна тв форма… 101 издање до сада… Гости 102. емисије по реду- после вишемесечних апела гледалаца, и молби челних људи телевизије: Александар Вучић и Драган Ђилас.

ДОШЛА ЈЕ И ТА НЕДЕЉА…

(тог дана у згради телевизије влада велика нервоза… Жељно се ишчекују уважени гости. Вучић и Ђилас долазе готово истовремено, око 30 минута пре почетка емисије, свако у пратњи свог обезбеђења. По уласку у зграду телевизије поздрављају се са главном уредницом Оливером Пуачом, која на своје инсистирање обавља и улогу редитељице програма… Гости се међусобно игноришу. Улазе у студио где их већ спреман чека водитељ Марко Пејаковић. Студио 1 телевизије „Ореол“, познат и као „велики студио“, смештен на другом спрату зграде телевизије. У студију ромбоидног облика доминира светло плава боја… Ентеријер је скроман, али и сведен… Три удобне фотеље- средња за водитеља, бочне за госте… Поред сваке фотеље, налазе се мали стаклени сточићи са чашом воде…Шминкери брзо обављају посао… Редитељица и уредница ексцентрична Оливера Пуача- иначе „челична лејди“ новинарства нервозно цупка. Са својим „подчињенима“ разговара искључиво преко бубице… Креће у рутинско издавање наређења… Централна камера- у реду. Камере 2 и 3, пазите да ми по потреби укадрирате госте… Само крупан план… Камера 4, како се зове овај мали- еј ти, Пироћанац дигни ту камеру горе!Ок! Слика- ок. Тон- добар… Марко идеш у програм на мој знак: 3,2,1, идемо…

ВОДИТЕЉ (Марко Пејаковић): Добро дан поштовани гледаоци. Добар дан и вама поштована господо (наизменичан поглед, у једног, затим и у другог госта)… Телефизија „Ореол“, минут до 12, и сто друго по реду издање емисије „Конкретно“… У мом десном углу седи актуелни председник Републике Србије и председник Српске напредне странке господин Александар Вучић. Насупрот њему са моје леве стране налази се наш и ваш данашњи други гост… Председник Странке слободе и правде и један од лидера Савеза за Србију господин Драган Ђилас. Да не губимо време господо… Прва тема данашљег „дуела“ су предстојећи априлски парламентарни избори. СНС је већ почео кампању, док Савез за Србију бојкотује „излазак на биралишта“… Зашто кампања, и зашто бојкот? Зашто „ДА“ и зашто „НЕ“ изборима? Господине Вучићу да кренемо од Вас.

ВУЧИЋ: (мирним тоном) Мислим да су избори демократска тековина, за коју се овај народ изборио… Избори су празник демократије; дан који би сви требали да славимо… Свим актерима предстојећих избора желим фер и коректну демократску утакмицу… Не прејудицирам победу СНС-а, надам се њој. То је све што ћу рећи! Што се тиче тзв. бојкота, дела опозиције, и подвлачим то „Молим вас!“, „дела опозције“ то је одраз њихове немоћи… Они се крију иза приче о наводној медијској блокади!? Па, о каквој блокади ви говорите? Да ли је неко луд овде? Погледајте насловне стране већине недељнике и већине портала!? Погледајте програм телелевизија: „Н1“ и „Нова“?! Они су и „ток шоу“ емисије претворили у пропаганду против мене а у корист „вајног“ Савеза за Србију… Ђиласов пајтос Шолак држи највећег кабловског оператера у земљи, а они говоре о медијског изолацији!? На крају крајева, све да та медијска изолација стварно постоји, поставља се питање: Да ли је опозиција за време „жутих“ имала бољи третман медија? Да ли су и сами „жути“ за време Милошевића имали боље изборне и предизборне услове… Рекао бих да нису! Ипак, и у једном и у другом случају опозиција није бојкотовала изборе. Зашто??? Зато што је тада опозиција имала јасан план, јасан програм, кристално јасну политику и веровала је у своју победу! Сада ствари стоје другачије… Део опзиције коју представља Ђилас је убеђен у свој изборни фијаско! Зато су и отишли у бојкот… Да се не лажемо! Они бојкотом купују себи време на политичкој сцени, скрећу пажњу. Они имају две солуције: да изађу на изборе- доживе дебакл и да се помире са горком истином- да их народ неће, или да бојкотом представе себе као политички релевантан фактор, што нису. Изабрали су другу опцију… Прагматично и очекивано. Али што би млади рекли „не пали“ та прича.

ЂИЛАС: Бојкот ових избора је сам по себи „велика победа“ за неке будуће изборе! И то не победа за Савез за Србију или Странку слободе и правде, већ победа за ову земљу, децу ове земље. Победа за демократију! Ово је нужан потез како би демократија у овој земљи поново могла да оживи- да васкрсне. Бојкот избора, је наш избор да не учествујемо у Вучићевој монтираној фарси… Да смо којим случајем узели учешће на изборима, дали би легитимитет његовој диктатури и диктаторским правилима. Овај човек (показује прстом на Вучића) је направио приватну државу, увео страховладу, завео је режим какав ни Милошевићу није био својствен. Све је Вучић!!! Он је председник, он је премијер, министар одбране. Он говори о „корони“ уместо миснистра здравства, он говори о инвестицијама уместо премијерке и Владе… Свуда је Вучић и све је Вучић! Само што још није постао и патријарх?! Мада, можда је и ту функцију, бар индиректно приграбио себи. Развио је немилосрдну медијску машинерију!!! Каква „Нова“, какав „Н1“??? Погледајте шта раде телевизије са националном фреквенцијом? У шта се претворио „јавни сервис“?! Ја имам питање за грађане Србије: да ли од Јосипа Броза памтите лидера који је држао толико полуга моћи у својим рукама?! Вучић је присвојио Србију, окупирао је! Избори су само параван, уз помоћ ког би он да легализује свој останак на власти! Одбијамо да будемо кловнови у његовом циркусу! Бојкот је изнуђено решење! Ми бојкотом ризикујемо своју политичку садашњост зарад наше заједничке будућности! То је потез из крајње нужде… Морало је тако.

ВОДИТЕЉ: (водитељ се окреће ка Вучићу) Додатно питање за Вас господине Вучићу: често Вам пребацују да сте својој функцији председника придодали и функцију премијера? Кажу: да су чланови Владе марионете, које Ви померате као фигуре на шаховској табли?

ВУЧИЋ: Ко каже? Реците ми: ко каже!?
(водитељ гледа у председника и ћути… Строга правила емисије му забрањују било какву врсту полемике са гостима)
ВУЧИЋ: Пређите на следећу тему господине Пејаковићу… До сада сам сматрао да сте озбиљан новинар! Марионете, јелте? Некадашња марионетска Влада која је по своје мишљење одлазила у амбасаде западних земаља, има смелости и дрскости да некога назове марионетама!? Некадашње политичко језгро, које је водило ову земљу у пропаст- у физичко нестајање, и које се приде, успут- Богу хвала распало на недефинисане и небитне атоме, данас некоме држи буквицу о вођењу државе!? Неозбиљно… Неозбиљно и безобразно! Следећа тема.

ВОДИТЕЉ: Господо, друга тема је некако уско везана за прву… Медији!? Довољно сам рекао… Сада вама препуштам реч. Господине Ђилас, Ви први.

ЂИЛАС: Стање у медијима је никад горе! Србија ово не памти! Милошевић је имао свог Милановића! Једног Милановића! Оног на челу РТС-а… Вучићу је мало један Милановић. Он има више својих верзија истог, и то редом: Бујошевића, Митровића, Ј.Вучићевића… Листа је дугачка. Медији су основ његове диктатуре. Једно се мора признати: његово суспендовање демократије и увођење страховладе је добро разрађен механизам… Машинерија која није ни мало наивна! Диктатура подразумева креирање свести људи, њихово увођење у стање апатије, и ту медији имају кључну улогу. Ко преноси и прави репортаже о састанцима Вучића и Додика свака два дана? Ко доводи народ у стање страха када Вучић након сваког политичког „брецања“ у Приштини сазива „Кризни штаб“ и проглашава степен повишене борбене готовости? Па, Војска Србије је од Вучићевог доласка на власт чешће била „у приправности“ него 90-их година!? Ко је упорном и агресивном кампањом убедио пензионере да је смањење њихових пензија уставан чин и потез за њихово добро? Медији, медији и медији… Вучићеви медији, да будемо на чисто.Техника деловања је јасна: ко се не повинује Вучићевим прохтевима бива сатанизован! Вучић на свакој конференцији за новинаре „прозове“ Ваше колеге са „Н1″… Бујошевић је био „жути Бујке“ док није поплавео… Питајте Вучића, зашто Бујошевић сада није „жути Бујке“??? Уосталом прошло је доста од када Вучић није частио Бујошевића тим епитетом?! Мора да се овај у међувремену поправио?! Шта ради Вучић са својим медијима? Етикетира људе… Он као и сваки диктатор прави себи подобну опозицију, то је и Милошевић радио. Сам Вучић је некада био Слобина подобна опозиција… То је одавно проваљен систем! Опозиционар који није њему по вољи, бива медијски сатанизован, лепе му се етикете издајника, страног плаћеника, криминалца! Рецимо, нађите ми када је Вучић, Чанка или Чеду Јовановића назвао издајником или страним плаћеником??? Реће ћу вам ја: није никад ниједном! Е сад, ја сам страни плаћеник и издајник… Издајник је и Борис Тадић, и Вук Јеремић, а Чанак и Чеда су патриоте!? Обрадовић је фашиста, а Шешељ је демократа, је ли? Сећате се Динкића? Вучић је својевремено махао затворском кошуљом са скупштинске говорнице и јавно је обећао да ће Динкић у затвор… Шта се онда десило?! Динкић је одлучио да се повуче са политичке сцене, и Вучић га више у уста није узео! (Ђилас за тренутак прави пузу, узима дах, па наставља) Знам Вучић ће рећи имате кабловске телевизије, имате интернет!? Молим вас, кабловске телевизије су једно, а оне са националном покривеношћу су нешто сасвим друго, то и дете зна! Интернет се на срећу не уређује у Србији, па је једино из тог разлога „слободан“. Такође знам: Вучић ће за већину својих медијских сатрапа, поготово оних међу телевизијама рећи- то су приватне компаније… Јесу господине Вучићу, приватне су, али имају националну фреквенцију, а то је државна ствар! Постоји јасно прописана норма шта телевизије са национаном фреквенцијом морају да испуне од програма… Пазите: Морају! Не, ако желе могу, него морају! А да ли испуњавају??? И ако испуљавају, волео бих да знам чиме то молићу лепо? Комбинацијом Вучића и ријалити програма? Које време је било која странка из Савеза за Србију добила на националним телевизијама? Колико пута сте чули и прочитали за мене да сам криминалац, да сам покрао ово или оно? Питам се: зашто нисам ухапшен? Ако је јасно да сам криминалац, морао бих бити у затвору?! Просто медији су темељ Вучићеве страховладе, и један су од главних разлога бојкота!

ВУЧИЋ: (Вучић шири очи у пределу зеница, затим скида наочаре) Морам да кажем да већу количину глупости у краћем времену нисам чуо… Не желим да се спуштам на ниво вашарског пљувања и одговорићу искључиво чињеницама. А чињенице су за Вас господине Ђилас, бојим се фаталне… Ја ћу говорити, наводити ставку по ставку, а грађани нека се запитају- лажем ли, или говорим истину… Идемо редом: Нисте ухапшени господине Ђилас, зато што сте Ви растурили правосуђе у овој земљи… У судовима су Ваше судије и ваши тужиоци господине Ђилас… Ваше и Ваших партнера из тзв. Савезу за Србију, из времена док сте владали овом земљом. Ви сте мало после 5. октобра спровели „реизбор судија“, одстранили из правосуђа судије са искуством, а довели партијске мољце… Ви сте увели праксу запошљавања судија са дипломама приватних факултета… Узгред, Ви сте и довели те приватне факултете у Србију! Реизбор је ваш, приватни факултети су ваши… А ја колики сам диктатор, чак ни реизбор правосуђа нисам спровео… Погледајте регистар судија… Кад је последњи именован на дужност и ко је тада био на власти? Чак и да су се те судије и тужиоци умилили мени, или чак и да су подлегли пом притиску и почели да раде по мом диктату, то је ваш кадар! Па, какав сте то кадар бирали господине Ђилас, када они тако лако подлегну притиску, и дођу под скуте „новом вођи“?! А да сте криминалац, јесте! И сад кажем! Ви сте у моменту доласка на власт на место градоначелника Београда пријавили 12 пута мању имовину од оне коју сте- опет Ви сами пријавили када сте сишли са власти. За 4 године мандата 12 пута увећано богатство??? Па, Ви сте мађионичар!!! Идемо даље… Кадар на РТС-у сте опет поставили Ви! Бујошевић- садашњи генерални директор РТС-а је Ваш омиљени новинар! Ви сте наплаћивали време од рекламних секунди на РТС-у- то чак и не спорите! Даље: законе за функционисање РЕМ-а и осталих радиодифузних тела сте опет донели Ви… А да ја Вас питам (поглед у Ђиласа преко целог студија), ко је по диктату ЕУ угасио локалне телевизије? Ко је натерао локалне самоуправе да распродају телевизије домаћим тајкунима, исте оне телевизије које су вас пропагандно помагале 90-их година, Александар Вучић или Ви са вашом сабраћом Тадићем и Јеремићем? На крају крајева- тај фамозни Ј. Вучићевић је у Ваше време стекао капитал за отварање својих новина, а Митровић? Шта ћемо с њим? Чији је то кум господине Ђилас, Ваш или мој? Ја се са тим човеком нисам ни два пута срео у животу, то је Ваш кум… Само постоји једна разлика- Митровић од 2012. до данас има уредно плаћен порез, и то не зато што је хтео, него зато што је морао, док је до те 2012. имао вишемилионски порески дуг држави, зато што му је неко то толерисао- питам се ко?! На крају крајева- погледајте укупно богатство Жељка Митровића!? Када је он стекао 90% истог??? Ни за време Милошевића, а Бога ми ни за време Вучића, већ од 2000. до 2012. Шта ћемо са Весићем- да поменемо и њега… Да ли вам је и он био неки кум, побратим, десна рука??? Све ми се чини да јесте! Хоћемо даље: Мишковић, Беко… Када ова господа постају власници свега у Србији, до 2012. или од 2012.? Грађани знају, њих не можете да преварите! Видите: све до једног Ваш кадар, Ваши кумови, Ваши закони, Ваш реизбор, само… Изгледа да вам је систем који сте градили отказао послушност и то вас боли! Ријалити??? Ко је довео то чудо у Србију?! Вучић или Ђилас? Ко је на државној имовини на Кошутњаку правио кућу „Великог брата“? Вучић или Ђилас?! И не могу да не приметим нешто (Вучић на тренутак застаје, узима дах, држећи и даље наочаре у рукама), ја сам господине Ђилас на власти од 2012. и од тада по Вама траје моја страховлада… У тренутку мог доласка на власт, Ви сте градоначелник до 2013. а до 2016. сте председник Кошаркашког савеза- наравно касније ћете указивати на некомпетенцију разних кадрова, само ми није јасно, када сте то Ви играли професионалну кошарку, па сте били на челу КСС-а, него да оставимо то, друго сам нешто хтео… Првих пар година моје власти нисте ни писнули, чак сте се и повукли из политике, а онда…? Онда вас је неко изгледа изгурао из бизниса, и куд ћете, шта ћете, враћате се у политику и то оснивајући нову странку, док сте ДС који вас је имислио и чији сте били председник оставили у дуговима! И да, поновићу: Ви јесте криминалац господине Ђилас!

ВОДИТЕЉ: Ух, тешке речи… Замолио бих вас да се суздржимо „најтежих“ квалификација…Вратићу се на Вас за тренутак господине Ђилас… Чињеница каже да сте заиста након 4 године на месту градоначелника престонице пријавили 12 пута већу имовину, од оне коју сте пријавили пре тога? Ево, имам и у одређеним папирима те податке… Како то коментаришете?

ЂИЛАС: Молим Вас господине Пејаковићу, не наседајте на те глупости! Имате у папирима?! Знате шта све ја имам у папирима?! Да ли ти папири доказују било шта? Ја сам бизнисмен и богат човек, то никада нисам крио… Чак шта више увек сам с поносом истицао да сам у политику ушао као богат и остварен човек… Мени политика због пара не треба. Наравно за разлику од неких који мимо политике ни дан радног стажа немају! Узгред, не поставља се питање колико сам ја зарадио, него колико сам зарадио кршећи закон, или колико сам украо, да се послужим речником мог саговорника… Ако сам крао, и ако је све то толико очигледно, ја постављам питање, поново и поново: зашто сам на слободи??? Зашто се против мене не води чак ни истражни поступак? Не желим да дајем легитимитет тим глупостима… Следећа тема, молим вас.

ВОДИТЕЉ: (Уз дубоки уздах) У реду… Идемо на редовни рекламни блок… Враћамо се кроз 5, 6 минута.
(за време реклама гости су започели краћи вербални окршај, због чега је економско пропагандни програм потрајао 8 минута… Строги принцип рада телевизије, забрањује укључење у живи програм док се правила емисије у потпуности не испоштују… На срећу, после молбе водитеља расправа престаје… Тв дуел се наставља након 8 минута паузе)

ВОДИТЕЉ: (благо зајапурен у лицу) Поново смо уживо у студију поштовани гледаоци, време је за трећу тему… Просто сублимирано: Космет, регионална и спољна политика, ЕУ, Нато, Русија, Кина… Господине Вучићу имате реч.

ВУЧИЋ: Србија је на Европском путу, али се нисмо, нити ћемо се одрећи свог пријатељства са Русијом и Кином… Ако би то урадили осим што би донели потез противан нашој традицији, пуцали би себи у ноге када је у питању наша борба за очување Косова и Метохије у државним границама… Ми водимо избалансирану спољну политику, и уз то врло транспарентну. Ја сам први председник, и пре тога премијер, који прича исту причу и у Вашингтону, и у Пекингу, и у Москви, и у Бриселу… ЕУ је будућност Србије, али нећемо донети ниједну одлуку која је противна нашим виталним интересима. Србија никада није била толико цењена и на Истоку и на Западу… Упоредите однос Путина и Меркелове према Тадићу и према мени… Тражимо најбоље могуће решење за Косово, и стално у први план гурамо једну реч: компромис! Значења те речи морамо да будемо свесни и ми и Албанци. Алтернатива компромису је рат! Неко каже: хоћемо „замрзнути конфликт“!? У реду… Проблем је што нико не зна да дефинише шта то тачно значи, већ то понављају као мантру, ваљда им лепо звучи. Рећићу вам ја: замрзнут конфликт већ имамо, то вам је полувреме до новог сукоба, а ми то хоћемо да избегнемо. Желимо да сачувамо од Косова оно што се може сачувати. Албанци кажу- Косово је њихово, и Косово је држава у пуном капацитету!? То кажу и Американци, Немци, Французи… Па добро, зашто онда тражите од Србије да вас призна? Ако је Косово држава у пуном капацитету, шта ће вам онда наше признање? Изгледа да „независно“ Косово ипак није толико независно!? У Београду неки вичу: Косово је срце Србије…!? Ок, само немојте то говорити овде, пробајте да то кажете у Приштини! Пребацују ми да сам издао Косово и Метохију, а никада нико у јужној покрајини међу Србима није имао подршку као ја… Како је то могуће? Упели смо да озбиљном дипломатском тактиком спречимо улазак тзв. Косова у УН и Унеско, успели смо да учинимо то- да 17 држава повуче признање, а при том ниједан лидер пре мене није био ни изблиза тако радо виђен на Западу, који се јасно противи нашој анти-косовској кампањи… Нека се грађани Србије запитају: до доласка Вучића на власт Косово је признало 100 чланица УН-а, а од мог доласка на власт ниједна једина држава није признала Косово, а 17 их је повукло признање!!! До Вучића, Американци су Србима претили санкцијама због Косова, а сада имамо санкције на делу против Владе Аљбина Куртија! Американци су први пут Албанцима са Косова увели санкције, укинули им одређена финансирања… Први пут Американци уважавају интересе Србије на Косову, апелују на дијалог, и не говоре да је проблем Косова једностраним актом Владе у Приштини из 2008. решен… А шта мислите да је Вучић у целој тој причи? Икебана!? Мислите да нисам заслужан за то?! И поред свега тога имамо чињеницу да пред ниједним лидером Србије врата Москве и Пекинга нису била тако широм отворена! У Нато нећемо, али градимо партнерске односе са Нато-ом… Поштујемо суседе, али никада нећемо дозволити да Срби из региона доживе судбину из 90-их! Такође, Срби из околних земаља никада нису имали тако снажну подршку своје матичне државе! Србија и Република Српска, никад ближе него данас! То је моја политика!

Вучић

Александар Вучић

ВОДИТЕЉ: Господине Ђилас имате својих 10 минута предвиђених за ову тему, изволите.

ЂИЛАС: Да Вучић није на власти и да је све ово испричао у служби изборне кампање, могли би рећи да је то бајка! Овако, пошто је то његова реална политика коју живимо, остаје нам да констатујемо да смо сведоци трагедије… Трагедије једне накарадне политике! Сада смо чули „оду“ тој трагедији, и то од њеног аутора лично! Треба се сконцентрисати и кренути у демантовање свих изказаних Вучићевих лажи. Да кренемо редом, Косово!!! Драги грађани Србије, Вучић је издао и признао Косово, остаје му још само да стави потпис на то… Запад га подржава и толерише његову диктатуру док се то не деси… Бриселски споразум, којим је Вучић укинуо и последњи траг српских институција на Косову, и којим је дао све за ништа, био је само увертира. Где је та Заједница српских општина господине Вучићу??? Где је? Не види је нико, а верујем да је не видите ни Ви! Срби са Косова су преплашени и уцењени да подрже Вучића, уосталом као и грађани целе Србије… Вучићева војна неутралност је такође један његов мит! Ко вам је признао ту војну неутралност господине Вучићу?! Ви сте сами себе убедили у ту причу… И сада се враћамо на онај део о медијима, уз помоћ којих је Вучић у ту причу, у ту небулозу убедио и део популације у Србији! Регионална политика!? Која? Са ким? Да ли Ви мислите- Вама говорим господине Пејаковићу (Ђиласов поглед у водитеља), да је регионална политика могућа са човеком који је посећивао Караџићеве и Младићеве положаје 92. изнад блокираног Сарајева!? Вучић је у нашем Парламенту, институцији коју је последњих 8 година у потпуности обесмислио, некада изговорио своју чувену реченицу: „За једног убијеног Србина, убићемо 100 Муслимана“!!! Јесте ли то изјавили господине Вучићу?! Да ли Вас то асоцира на сличне изјаве, само упућене против нашег народа 41. године? Јесте ли посећивали за време ратова 90-их Пале, Бања Луку, Вуковар… Да ли неко мисли да ће било која регионална земља и било који народ у региону у Вучићу видети искреног комшију? Наравно да неће! Они у њему виде само прерушеног Радикала, Шешељевца који се обукао у неко проевроско одело, и уопште не греше… То јесте тачно! Не постоје тзв. никад ближи односи Србије и Републике Српске… Постоји само бизнис веза на релацији породица Вучић-Додик! А спољна политика?! Опет ћу питати: с ким? Са Дачићем?! Човеком који не говори ни један светски језик, који брука Србију на сваком кораку, који се у дипломатији понаша као кафански певач! Далеко смо ми од ЕУ драги грађани Србије! Колико смо поглавља затворили??? 2, 3, од 35!!! Немојте ни у лудилу да помислите да ће Европска унија у своје чланство примити земљу, са оваквим степеном демократије, стања у медијима, несређеним функционисањем јавних предузећа… Неће! Поготово неће, после пар грешака које су и сами направили, када су у чланство примили неке недовољно спремне државе. За ЕУ, са Вучићем на челу, ми ћемо бити попут Турске… Стално пред вратима, а никада унутра… На крају крајева, ми имамо своју верзију Ердогана! Вучић каже цитирам: „ЕУ је наша реалност, али нећемо донети ниједну одлуку против наших виталних интереса“. То је невиђена небулоза… Нонсенс!!! Па, Европска унија је наш витални интерес!!! Највиталнији могући! Без ње нема демократизације овог друшзва, нема раста стандарда, нема спречавања одлива младих грађана! Ето… Нисам искористио свих десет минута за ову тему, а о њој се може говорити у серијалима. Јасно је све свима! Нико није толико ни слеп, ни глув, ни наиван!

ВОДИТЕЉ: Добро… Ни ја нећи искористити своје право да поставим додатно питање… Нећу га поставити ни након наредне теме… Иначе наредна тема нека буде и последња за данашњу полемику, и нека буде некако слободна-свеобухватна… Реците у завршној речи шта су ваше политике, и шта ви нудите грађанима… Господине Ђилас, сада Ви имате први реч.

ЂИЛАС: Даме и господо, агоније која је почела 2012. се једном мора завршити! На жалост неће се завршити на наредним изборима. Ти, избори у априлу биће само још једна фарса у режији Александра Вучића… Победиће он на тим изборима. Гласаће његови страначки активисти, њихове породице, људи који су уцењени својим радним местом… Гласаће чак и покојници који се још налазе на бирачким списковима! Победиће Вучић, освојиће више од 50% гласова, у Парламент ће ући СНС са коалицијоним партнерима, и пробраном њима подобном назови-опозицијом. Али све ће то бити „Пирова победа“, зна то и Вучић. Победа за последњи круг тираније и харанге у овој земљи… Права победе заправо лежи у бојкоту, и зато се они толико тог бојкота плаше! Вучић последњих месеци преко својих медија више прича о бојкоту, него о својој политици!? Зна да је бојкот његов највећи пораз! И учинио је све да у последњем тренутку спречи бојкот… Спуштање изборног цензуса на 3% и то уочи избора је само очајнички потез једног диктатора. Бојкотом ми у ствари крећемо да сечемо краке хоботници која се раширила на све стране, која је у своје чланство угурала 700 000 грађана Србије, која преко својих теренских активиста долази људима на врата домова, која их уцењује, која уз помоћ комбинације претњи и капиларних гласова опстаје на власти… Сећићемо крак по крак те хоботнице, док не дођемо до главе! Зато одговорно тврдим, све партије које учествују на оваквим изборима, макар и не биле директно на власти, дају легитимитет Вучићевој недемократској владавини и не могу се сматрати опозицијом. Вучић је граћанима Србије украо демократију, направио је приватну државу… Вучић за собом оставља бројне афере… Шта је са рушењем у Савамали? Да ли је Вучић обећао да ће се тај случај решити? Шта је са афером „Крушик“??? Шта је са лажним докторантима? Свака битанга која се уз Вучића огрешила о закон и о људе је аванзовала! Гашић, иначе керамичар по струци, је након сексистичког вређања Ваше колегинице, са места министра одбране прераспоређен на чело БИА… Ваљда по казни!? Синиша Мали је са доказано лажним докторатом од градоначелника постао министар!? С друге стране Вучић уништава животе људи својом медијском сатанизацијом! Сетите се случаја Сергеја Трифуновића!? Медији „великог вође“ заједно с њим су човека најбруталније оптужили да је покрао паре од своје хуманитарне организације, и шта се онда десило??? „Појео вук магарца“! Па јели украо господине Вучићу? Где су докази за то, у Информеру? (Ђиласов прст ка Вучићу и поглед у камеру) Човек са којим ја данас делим студио је оживео све авете 90-их! Све оно за шта смо били сигурни да је прошлост, он је оживео у свом најсвирепијем облику! Вучић је Србији навукао лудачку кошуљу! Бојкот је први корак ка демократији и слободи! Или ћемо се изборити за фер услове на неким наредним изборима, или ће грађани на улици вратити оно што им је украдено, а то је демократија! И то није претња, то је реалност која чека Вучића.Толико.

Ђилас

Драган Ђилас

ВОДИТЕЉ: Господине Вучићу…

ВУЧИЋ: Обожавам када „демократе“ попут Ђиласа дају себи за право да одређују ко је демократа а ко није… Ко је опозиција, а ко није?! (Вучић на кратко застаје, па наставља) Драги народе, избори су ваше право, нису ваша обавеза… Ко не жели да изађе на биралишта не мора… Део опозиције ће бојкотовати априлске парламентарне изборе… Поновићу довољно гласно: Део опозиције! Тачније бојкотоваће их Савез за Србију. Већи део опозиције ће изаћи на изборе. У бојкот иде „жута“ банда која је овом земљом владала 12 година, само фино спакована у форме нових партија, потпомогнута Љотићевцем Обрадовићем, и оним Трифуновићевим Покретом слободних грађана… И њима је бојкот једина шанса да скрену пажњу на себе и унесу дашак ваздуха у своја иначе мртва политичка плућа. Без бојкота они не постоје, с њим продужавају своје трајање на још пар година. И то је цела позадина приче… С тим што чак и у томе нису јединствени, послушајте шта о бојкоту има да каже рецимо Драгољуб Мићуновић, или колико је бојкоту доследан Зеленовић у Шапцу!? Они немају политику… Њихова политика је грабеж за власт, и урлање „УА“ свему што Вучић уради. Вучић иде лево, „УА“ лево… Вучић иде десно, „УА“ десно. Вучић код Путина, „УА“ сарадњи са Русијом. Вучић иде код Американаца, „УА“ Американци!!! Прете улицом!? Да, протеста је увек било, само постоји једна битна разлика… Када се протествовало док су они владали горео је Београд, људи су хапшени и премлаћивани на демонстрацијама… За време наше власти на демонстрацијама нема кордона полиције, нема разваљених излога, нема запаљених амбасада, нема хапшења и премлаћивања… А видите има „геј параде“! И то без иједног инцидента! Када је то био случај раније, реците ми?! Једини премлаћен човек на некој уличној шетњи био је мој брат! И ја вас питам: Да ли заиста мислите да је у земљи где влада диктатура уопште могуће назвати диктатора-диктатором, цртати му мете на челу у тиражним недељницима, и пребити му рођеног брата на сред улице??? (прст ка Ђиласу) Они, су за 12 година своје владавине распродали све што су могли… Од некадашњих индустријских гиганата направили су стоваришта и магацине… Затворили су Електронску индустрију у Нишу, Машинску индустрију, Петрохемију, ПКБ… Од железаре који су они продали за један долар да би у њој претопили тенкове наше војске, а онда је затворили, ми смо уз помоћ Кинеза направили најрентабилније предузеће у Србији. Једнине две инвестиције које су под лупом су Фиат и НИС?! А ко је довео Италијане у Крагујевац,и Русе у Нафтну индустрију??? Чини ми се- они, „жути“! Где су школе, болнице, аутопутеви који су они изградили и саградили?! Једино што је остало иза њих је „Ђиласов мост“ у Београду који је коштао као пола трасе „Коридора 10“!? Ту смо! „Коридор 10“, деонице „Коридора 11“, аутопут Љиг-Прељина, КЦ Ниш, ко је то урадио??? Они?! Хоћемо о оној институцији која се зове Војска Србије! Сећате се: Тадића и Шутановца?! Они су укинули редовно служење војног рока, смањили армију са 110 на 10 бригада, легендарној 63. Падобранској одузели ранг бригаде, угасили славни Приштински корпус! За 12 година за војску нису купили ни шатор, а претопили су и распродали на стотине тенкова, оклопљака, лако-преносив система Пво „Игла и Стрела“… За непуних 8 година владавине СНС-а, купљено је 20 нових хеликоптера, међу њима и моћни јуришници Ми-35… Набављени су и ремонтовани МиГ-ови… Набављени оклопњаци… Купљени системи за противваздухопловну одбрану руски „Панцир“ и француски „Мистрал“… Да подсетим да је до доласка Вучића на власт последњи хеликоптер набавио Милошевић, последњи авион Председништво СФРЈ, а последњи систем пво Тито… Имамо и „Ер-Србију“, јер и то не ваља?! Хоћемо мало о 24. марту??? Ближи се годишњица агресије на нашу земљу, коју они нису ни смели да назову агресијом, а камоли да је обележе!!! Е па, ми је обележавамо… И агресију 99. и „Олују“ и сњимамо филмове о „Кошарама“, што је у њихово време била табу тема, и поносимо се тиме! Ето, од мене толико!

(два госта улазе у ситну расправу, добацујући један другом… Тонац на миксети спушта реглере који дају снагу њиховим микрофонима… Гледаоци у крупном кадру виде пуну слику студија, али не чују међусобно препуцавање два госта. Редитељка програма Оливера Пуача на бубици саопштава водитељу: Марко имаш минут да одјавиш програм… Иде крупан кадар на тебе)

ВОДИТЕЉ: То би било то поштовани гледаоци телевизије „Ореол“… Било је ово 102. издање емисије „Конкретно“… Наши дуго очекивани и прижељкивани гости, представници две стране политичког спектра у Србији, уважена господа Вучић и Ђилас, су ипак у демократском тону успели да одговоре на задате теме и да испоштују концепт ове емисије. Мени остаје још само да кажем: ДОВИЂЕЊА СРБИЈО! Овај… Хоћу рећи: до наредног гледања и слушања поштовани аудиторијуме. Живи били.

*Политички дуел о којем сте читали је плод фикције аутора овог текста, и у стварности се није десио… А да ли је требао, или да ли је морао? Процените сами.

Никола Трифић

Главни и одговорни уредник

1 коментар

  • Jokohama

    23. марта 2020. at 08:49

    Geostrateg i jos jedno dramsko delo!!! I posle treba nekome objasnjavati zasto ste vi najbolji portal na Balkanu… Svaka cast!

    0

    Оставите коментар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.