Наука и Технологија„YouTube“ уводи строга правила!

Mарко Миљковић28. октобра 2019.1 min

Видео платформа „YouTube“ саопштила је да ће забранити видео записе који заговарају дискриминацију или сегрегацију, у сврху борбе против снимака који потпирују и промовишу мржњу.

Тим поводом управни одбор „YouTube-a“ огласио се званичним саопштењем:“Забранићемо видео снимке, који говоре о супериорности једне групе како би се оправдала дискриминација, сегрегација или искључивост на основу критеријума као што су: године, пол, раса, религија или сексуална орјентација“.

Оваква политика америчког интернет гиганта нимало не чуди, с обзиром да према последњим анализама чак 20% укупног садржаја пласираног на „YouTube-u“ садржи дискриминаторску ноту. На удару некултурних корисника платформе најчешће су хомосексуалци, трансексуалци, затим особе црне пути и муслиманске вероисповести, али не заостаје ни вређање жена, деце и особа са инвалидитетом.

На жалост, сви смо сведоци да се интернет у целини све чешће користи као полигон за испољавање различитих облика фрустрација. Особе очигледног „девијантног“ порива и понашања, уместо на разговор код психолога заврше „окачени“ на интернет, и не ретко постану познати и утицајни, и то пропагирајући нешто, што се не може свести под „нормално“. Чак шта више, амерички Федарални истражни биро (ФБИ), саопштио је фрапантан податак да је више од половине деликвената млађих од 21 године рекло, да су мотив за своје друштвено-штетно понашање, добили пратећи садржај на интернету, а често и на самом „YouTube-u“.

uyytt

Свесни тога, челници „YouTube-a“ су у већ поменутом саопштењу посебно апострофирали:YuoTube као и свака интернет платформа има две основне мисије. Прва је да забави наше кориснике, а друга је да им да могућност да испоље своју креативност. Предходних четрнаест година нашег постојања, више милиона талентованих људи је захваљујући бесплатној промоцији преко YouTube-а успело да изгради озбиљне професионалне каријере, пре свега на пољу музике али и у другим сферама јавнаг деловања. Ипак, YouTube не сме бити терен за промовисање било чега штетног и опасног! Оног тренутка када смо схватили да је ниво злоупотребе наше платформе постао неиздржив, решили смо да направимо рез“.

Иначе најављена строжија правила „YouTube-a“, део су шире акције коју заједно планирају интернет компаније из САД и Европске уније. Први део најављене кампање односи се на озбиљнију контролу пласираног садржаја ради спречавања дискриминације, док други део за циљ има регулисање ауторских права. Наиме, ЕУ је недавно донела нацрт закона који би убудуће требао да штити права аутора, чија су дела, најчешће без њихове дозволе предмет масовне дистрибуције преко интернет платформи.

Геостратег ће у неком од наредних текстова, подробно обрадити тему „Нова ера интернета-са поштовањем ауторских права“, и сасвим сигурно једна од главних тачки те анализе биће и „YouTube“.

 

Youtube

Да подсетимо, „YouTube“ је амерички веб-сајт за дељење и размену видео-датотека, који су 2005. године осмислили Стив Чен, Чад Херли и Џавед Карим. Већ 2006. године, тада платформу у повоју купује „Google“ за 1.65 милијарди долара, и од тада креће ренесанса веб-сајта који постаје саставни део наших живота.

„YouTube“ је глобални феномен доступан у целом свету, изузев пар држава које због политичких разлога цензуришу његов садржај. Број 80, је број светских језика на којима је интерпретиран видео материјал на „YouTube-u“; док број 3 означава програмске језике на основу којих сама платформа функционише. Програмери сигурно знају, да су то: Јава, Пајтон и Јаваскрипт. Ипак, када говоримо о „YouTube-u“ и бројевима, свакако најзанимљивији су они који се односе на прегледе одређеног садржаја. Вероватно знате да је најгледанији видео у историји „YouTube-а“, спот за песму „Despacito“ извођача Луиса Фонсија са више од 6 милијарди прегледа.

 

 

 

Mарко Миљковић

Технички директор

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.

Повезани чланци