ПолитикаЗбог корона вируса уведено ванредно стање у Србији!

Милош Митић16. марта 2020.1 min

Од 15. марта ванредно стање у Србији

Због проглашења пандемије корона вируса од стране Светске здравствене организације, као и због све алармантније ситуације када је у питању стање ове болести у Србији, државни врх је донео одлуку да се прогласи „ванредно стање“ на територији читаве Републике Србије. Ову одлуку је у недељу, нешто после 20 часова у специјалном обраћању медијима након састанка са Владом саопшио председник Републике Србије Александар Вучић.

„Обавештавам вас да смо донели одлуку о проглашењу ванредног стања на територији целе Републике Србије. Србија је данас у рату против невидљивог противника којег наша земља мора да победи!“ Изјавио је председник Вучић.

Ванредно стање подразумева низ мера, које могу ићи у смеру ограничавања или суспендовања одређених уставних права грађана зарад општег добра, односно у овој конкретној ситуацији, зарад сузбијања ширења заразе корона вируса. Уставна права која су се, условно речено прва нашла на удару након одлуке о проглашењу ванредног стања, су: право на кретање, право на рад, право на образовање, право на окупљање, право на слободно тржиште…

Већ донете одлуке Владе произашле из новонасталих околности, јесу ограничавање цена основних животних намерница, заштитне опреме и дезинфекционих средстава, затим забрана окупљања у затвореном за више од 50 људи, као и делимично затварање граница.

Појам „делимично затварање граница“ по речима премијерке Ане Брнабић у пракси значи, да ће границе бити затворене за све сем за држављане Србије, дипломате и странце који имају боравишну дозволу. Они који улазе у Србију (поменуте категорије којима је то дозвољено), мораће да буду у самоизолацији 14 дана, а они који долазе из угрожених подручја у изолацији ће бити 28 дана.

Ипак, вероватно најригорозније донете мере везане су за затварање школа, обданишта и факултета. Иако се за сада не зна поуздано, шпекулише се да ће школе и факултети бити затворени до краја школске године, а да ће се пропуштена настава као и пропуштени испитни рокови надокнађивати лети.

За сада није ограничен рад угоститељских објеката, мада остаје отворена могућност, да се у сваком тренутку и они до даљег затворе. Такође, држава задржава право, да уколико процени за сходно, може донети меру о потпуној забрани кретања, поготово за грађане старије од 65 година.

Употреба војске

Проглашење ванредног стања подразумева и употребу Војске Србије мимо њених уобичајних активности. Иако су ову вест многи медији, из неког разлога пренели са доста сензационализма користећу ону ижвакану мантру „војска на улице“, заправо не ради се о било каквом ригорозном присуству људи у маслинасто зеленим униформама на улицама, поготово не са наоружањем и техником. Војска као систем са битним и бројним људским ресурсом, и пре свега са развијеним сопственим здравственим системом, ставља се у службу цивилног сектора. Планирано је да војно медицинско особље помогне цивилном здравсту у сузбијању ове пошасти… Такође војска ће поред своје улоге у контроли границе, помоћи полицији у обезбеђивању здравствених објеката, као и у надзору људи који по донетим мерама морају бити у карантину.

Подсећамо, вирус корона се проширио на 142 државе широм света. Заражено је више од 156 000 људи. До сада се опоравило око 73 000, а умрло око 6 000 људи.

 

Милош Митић

Новинар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.