СпортЖељко Обрадовић о НБА: Најјача лига, али и мафија!

Joван Јоцић11. децембра 2019.1 min

ГДЕ ЈЕ ЕВРОПСКА КОШАРКА У ОДНОСУ НА НБА?

Питања која стално провејавају: Да ли Евролига, или уопште европска кошарка имају било какву шансу да преживе НБА? Да ли су све веће присуство европских играча у Америци, односно све значајнија улога коју „Европљани“ имају у тимовима најјаче лиге света, најбољи доказ да су европска такмичења постала нека врста „развојне лиге“ за НБА? И на крају, можда најтеже, али и најлогичније питање: Да ли у Европи, па чак и у елитној Евролиги, играју једино они играчи које НБА скаути и тренери не желе у својим редовима?

Жељко Обрадовић најбољи европски кошаркашки тренер свих времена, освајач чак девет наслова клупског првака Европе- једини човек који се у репрезентативној кошарци попео на кров света и као играч и као тренер; дао је изјаву Sportandu (италијански портал прим. аут.) у којој се осврнуо на „политику“ НБА према европској кошарци, а поготово на однос који најјача кошаркашка лига света има према тренерима са старог континента. Наравно, Жељко Обрадовић- отворено, јасно и гласно, или како се то у жаргону каже „без длаке на језику“. Преносимо део интервјуа.

– „НБА је мафија која не даје тренеру могућност да ради! И нико не сме ништа да каже на то. Ја могу сада, зато што ме није брига. Имам много пријатеља који су тренери у НБА, заједно смо били неко време током лета, долазили су баш да гледају моје тренинге. НБА је најбоља лига на свету, али без трунке сумње могу да кажем да је много европских тренера који могу да раде тамо. Лично ми није важно да радим у САД“, каже Обрадовић.

Ипак, Жељко се нада, да ће бити још европских тренера који ће ићи стопама Игора Кокошкова:

-„Стварно бих то волео, да видим неког Европљанина на клупи НБА тима, да покаже свој квалитет, а много је стручњака одавде спремних да раде у НБА. Сетите се само шта се дешавало раније. На пример, Мајк Д’Антониф је Американац, али је рођен и одгајан у Европи и био је тренер овде. Дејвид Блат је Американац, а Игор Кокошков је 20 година морао да ради у САД да би постао први тренер“.

Жељко О.

Желимир (Жељко) Обрадовић је водећи Партизан, Хувентуд и Реал освојио 3 Евролиге у четиру сезоне; а ово такмичење је освајао још са Панатинаикосом (5 пута) и Фенербахчеом. Са Панатинаикосом, Жељко је 11 пута био шампион Грчке! Као тренер СР Југославије попео се на кров Европе 97. и на кров света 98. године.

Давно је испричана прича да је НБА „једино и искључиво“ лига играча, у којој је улога тренера сведена на минимум. Ипак, атракривност америчке кошарке је таква, да би мало који европски тренер одбио позив неког НБА тима. Пре неколико година интензивно се писало о интересовању Детроит Пистонса за Жељка Обрадовића, али се историјски трансфер у НБА лигу није догодио. Зашто? Жељко се осврнуо и на тај тренутак своје каријере…

-„У том моменту интересовање није било толико озбиљно. Близак сам пријатељ с Џоом Думарсом (генерални менаџер Пистонса од 2000. до 2014. прим. аут.) и Димитрисом Итудисом (Жељков кум и дугогодишњи помоћник прим. аут.). Када смо отишли из Панатинаикоса били смо у САД више од месец дана, тражили да присуствујемо НБА тренинзима. Све смо радили заједно, но, до сарадње није дошло“.

Обрадовић каже да га сада НБА не занима, али је изнео и мишљење које се неће допасти љубитељима најјаче лиге света…

-„Сада сам једино фокусиран на живот у Европи. Не размишљам о НБА. Знам да је то најбоља лига на свету у смислу организације, Све је савршено. У Европи је то велики процес. Боље је него прошле године, али лошије него у годинама пре тога. Немогуће је бити ни близу њима (НБА) у финансијском смислу. Али, Евролига је сада подигла ниво. Можда је ова кошарка интересантнија од НБА. Много људи тако мисли“, закључио је Жељко Обрадовић.

ГЕОСТРАТЕГ АНКЕТА: Шта Ви мислите, Евролига или НБА? Која лига је боља, атрактивнија, занимљивија? Шта су по вашем мишљењу предности, а шта мане Евролиге у односу на НБА? Изнесите свој став у коментару на текст.

 

Joван Јоцић

Новинар

2 коментара

 • Чича Јова

  11. децембра 2019. at 11:31

  НБА је квалитетнија лига, али гледајући само сув таленат играча и плеј-оф… У регуларном делу сезоне је мање више досада жива. Евролига је узбудљивија за гледање, има много више тактике и тимске игре, мени је дража, иако је по неком укупном квалитету испод.

  1+

  Оставите коментар

 • NBA zakon

  11. децембра 2019. at 11:33

  NBA je zakon, kakva evropska kosarka, nemojte da ste smesni… Smesan je svako ko kaze da Euroleague moze da se poredi sa NBA!

  1+

  Оставите коментар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.