Војска и НаоружањеЖене у Оружаним снагама- ВОЈСКА НА ШТИКЛАМА!

Никола Трифић22. августа 2019.1 min

ЖЕНЕ И ВОЈСКА!

Први пут у рубрици „Војска и наоружање“ Геостратег се неће бавити тензичним ситуацијама у свету, авионима, тенковима, или другима „убојитим играчкама“.

Не! Овог пута не.

Тензије нека сачекају, авионе и тенкове смо удобно сместили у хладовину њихових хангара и гаража, и сву пажњу посвећујемо најбитнијем чиниоцу сваког друштва, па сходно томе и сваке армије: Женама!

Иако се до пре коју деценију сматрало да је војска искључиво „мушки терен“ на којем жене немају шта да траже, ствари се по том питању битно мењају. Сведоци смо да све већи број жена приступа Оружаним снагама држава широм света: Од добровољног служења војног рока, преко професионалне војне службе, до уписивање високих Војних школа и академија.

Наравно, мотиви су слични као и код мушкараца. Неке даме облаче униформу из чисто патриотских разлога, неке због вишка адреналина, док се неке даме за тај позив одлуче вођене лошом материјалном и социјалном ситуацијом. Ипак, жена у војсци данас није реткост. Сведок томе је и невероватан податак из 2015. када су „прве у рангу“ 136. класе Војне академије у Београду, по први пут у 160 година дугој историји ове институције, биле три кадеткиње: Бојана Регодић, Јелена Пековић и Ива Станковић.

Ања Крнета

Ања Крнета- пилот, припадник Војске Србије

Када је све почело?

Заправо, чак и у далекој историји, жене су имале своју улогу у борбеним формацијама, поготово за време великих сукоба. Ипак, када говоримо о новом добу до заокрета става и мишљења према женама у војсци долази за време Првог светског рата. Додуше више из нужде, него из реалне жеље друштва, али Први светски рат је свакако отшкринуо врата касарни и гарнизона за „лепши пол“.

Милунка Савић

Милунка Савић- „Велика хероина Великог рата“

Сви знамо за пример Милунке Савић, неприкосновене хероине- српкиње, која је прерушена у мушкарца добровољно отишла у рат-  успела да задиви читав свет и постане најодликованија жена у историји ратовања! Девојка и дама из Копривнице крај Новог Пазара, показала је невиђену храброст и одважност, због чега с правом носи епитет: „српске Јованке Орлеанке“. Но, Милунка је била изолован случај. Не заборавимо да је она српској војсци приступила, под мушким именом : „Милун Савић“. Војске дог доба јесу примале жене, али искључиво као праље, медицинско и административно особље- без права на чин, војно напредовање и војну пензију.

Изузетак су били Руси! Због огромних губитака у току Великог рата Руска царска војска, организовала је читаве женске борбене јединице, попут чувеног „Контигента фронталне линијске коњице“ којим је комадновала легендарна жена са чином пуковника Александра Кајашева.

Други светски рат је благо повећао улогу жена у војсци, али до праве ренесансе њиховог положаја у Оружаним снагама долази 70-тих и 80-тих година. За разлику од два „светска рата“, када су жене примане у вону службу, због нужде настале усред великих губитака, и то само за одређене послове, тих 70-тих и 80-тих године све се мења. Врата армија и Војних академија прво на Западу, а касније и широм света бивају широм отворена за лепши пол, и то не због „револуције“, већ „еволуције“ људског друштва и прихватања жена као равноправних друштвених субјеката.

Наравно, та еволуција непрекидно траја, и има за циљ да додатно поправи положај жена- како у општим друштвеним оквирима, тако и жена у униформама.

Војска у штиклама

Може и овакао- И војник и дама

Статистика каже, да се процентуално највише жена налази у армијама афричких земаља (око 28%), затим следе армије Азије (око 20%), док је присутост жена у Оружаним снагама земаља Европе на нивоу између 10 и 16%.

Има и проблема!

Нажалост да! Без обзира на поменуту „друштвену еволуцију“, као и на технолошки прогрес времена у којем живимо, исто „понављам на жалост“ још није лишено бројних предрасуда, које се попут репова неког прошлог „строго патријахалног“ доба и даље вуку.

Наравно, говоримо о дискриминацији дама, у овом случају: Дискриминацији дама у војсци. Но, ако сте помислили да се тај „нерв“ заосталости који спречава метаморфозу данашњег човека, у модерно и свесно биће 21. века примарно односи на Оружане снаге балканских земаља, грдно се варате. Напротив! Према доступним подацима, припаднице, не само Војске Србије, него и војски околних „комшијских“ држава, суочавају се са мањим степеном дискриминације него њихове колегинице у армијама Канаде, САД, или западноевропских земаља.

Ако сте гледали филм „Невидљиви рат“, онда вам је сигурно јасно са каквом врстом проблема се суочавају жене у војсци. Осим подразумеване спремности да бране „слободу отаџбине“, дама у униформи често мора да буде спремна и за свакодневну борбу у циљу одбране свог положаја и достојанства.

Рецимо, Влада Канаде је за потребе сузбијања дискриминације у својим Оружаним снагама, 2008. урадила специјализовану студију уз помоћ које се дошло до фрапантних података!

Чак половина жена у војсци трпи неки облик дискриминације. Најчешће се ради о дискриминацији по питању војничких послова, а затим следи сексуална дискриминација. Студија је показала да се 30% жена у војсци суочи са сексуалном дискриминацијом, а њих 10% са класичним сексуалним насиљем. Канађани чак шта више тврде, да се жена у војсци (макар у њиховом случају) , суочава са дупло већом опасношћу да буде силована, од жена у цивилу.

Свакако, када говоримо о дискриминацији припадница лепшег пола у Оружаним снагама, да не буде забуне-мислимо на дискриминацију која долази изнутра, од стране старешина и колега, због чега жене често свесно прикривају своју „женственост“, или што је много горе, у страху од губитка службе о дискриминацији ћуте.

Такође, доступни подаци говоре, да су најдискримисаније жене у армијама земаља: Африке, Азије и Јужне и Централне Америке.

ИПАК!!! 

Жена у војскама широм света има, и то- има их све више! И ако на ту појаву гледамо из угла „опште слободе“ да даме саме одаберу свој позив, онда можемо рећи да је то јако добро!

Наравно, нећемо улазити у уско стручно питање „женске биологије“, односно да ли им она дозвољава да у армији раде баш исте ствари као и мушкарци, али једном за свагда да одбацимо стереотипе. Приче, како је војска због жена слабија, јер у случају рата жене спорије трче, слабије гађају и спорије копају ров су смешне. Снагу војске чине: њена организација, обученост, наоружање и изнад свега задовољни припадници! А ако не дај Боже дође до рата: Поред добре опреме, побеђује срце! А где има више срца, него у телу жене? На крају крајева, сетите се Милунке Савић!

Држава, која год да је у питању- је и њихова држава! Армија те државе, је такође и њихова армија, и знад свега слобода избора: је и њихова слобода! Жене су предодређене, једино за оно- зашта саме себе предодреде!

Па, ако даме одлуче да желе у униформу и војничке чизме, сви, а поготово „јачи пол“ би у томе требао да их подржи.

Ако оне то желе- оне то и могу!

 

Никола Трифић

Главни и одговорни уредник

5 коментара

 • Bivsi vojnik

  22. августа 2019. at 10:24

  Rizikovacu da mi obrisete komentar, ali reci cu sta mislim: Izem ti vojsku u kojoj zene sluze, ko je skoro sluzio vojni rok(ja jesam) i imao koleginice u uniformi zna o cemu govorim! Pola su nesposobne, ne mogu da urade ni 10 sklekova, rov kopaju od jutra do sutra, stalno se vade da su dobile, nemaju dezurstva, a cim im staresina drekne, odma diskriminacija!!! Polovina gleda samo kako da zbari nekog oficircica. Prva kisa kad padne, odma posdeda ne moze ona prehladice joj jajnici treba da radja- pa i ja to kazem treba da radja, sta ce tu? Moze neko da me optuzuje koliko hoce, ali od ovog sveta ce biti nesto tek kada se ponovo bude znalo ko je musko a ko zensko!!!

  2+

  Оставите коментар

   • Ana Kovacic

    25. августа 2019. at 19:14

    Prvo imam zamerku na administratore sajte sto dozvoljavaju kacenje ovakvih komentara koji su sami po sebi diskriminatorski! Drugo: gospoda, koja- poput tri predhodna „komentatora“ na ovakav nacin govore o zenama, imaju ozbiljan problem sa samima sobom! Njih je ili neka zena ostavila, ili sto je verovatnije, zensko u zivotu nisu videli. Muskarcu koji kaze: Da je zeni mesto u kihinji- je mesto u ludnici! Nema mesta za takve u drustvu 21. veka!

    1+

    Оставите коментар

 • Natalija

  27. августа 2019. at 14:02

  Najlepsa stvar u celoj prici je ovaj tekst koji sa puno postovanja govori o zenama!!! Nekoliko zavrsnih recenica je primer kako muskarac treba da govori o zenama. Kapa dole!

  2+

  Оставите коментар

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити објављена.

Повезани чланци